6 produktov, čo je lepšie zabudnúť na psoriázu

Psoriáza je dermatologické ochorenie, ktoré je sprevádzané vyrážkami a lúpaním kože. Kým vedci a lekári nepoznajú presné dôvody svojho vývoja. Existuje predpoklad, že je vyvolaný autoimunitnými procesmi a nie je spôsobený infekčnými agensmi. Psoriáza sa môže prejaviť v každom veku, počnúc okamihom narodenia a končiac pokročilými rokmi, ale častejšie sa vyskytuje medzi mladými ľuďmi. Podľa niektorých štatistík sa takáto diagnóza po prvýkrát často robí osobám mladším ako 20 rokov a je pozorovaná u 4% obyvateľov sveta.


Toto ochorenie si vyžaduje systematickú liečbu, ktorá by mala byť komplexná a komplexná. Počas liečby psoriázy by mal pacient venovať pozornosť takému dôležitému aspektu ako výživa, pretože príjem určitých liekov môže vyvolať zhoršenie ochorenia. V tomto článku vám predstavíme 6 produktov, ktoré by sa nemali konzumovať pri tejto chorobe, alebo je potrebné ostro obmedziť ich spotrebu.

Korenie

Korenie zvyšuje svrbenie kože u ľudí trpiacich psoriázou.

Prijatie korenia vždy spôsobuje aktiváciu krvného obehuďalšie podráždenie pokožky. Tento efekt je spôsobený éterickými olejmi a aromatickými zložkami, ktoré sú súčasťou korenia v našich kuchyniach. Okrem dodatočného podráždenia kože spôsobuje korenie svrbenie , ktoré prináša pacientovi ďalšie nepríjemné pocity a inhibuje nervový systém a psychiku.

Nasledujúce koreniny sa považujú za najagresívnejšie pre pacientov s psoriázou:

  • paprika;
  • karafiát;
  • korenie;
  • muškátový oriešok.

Diéta môže v obmedzených množstvách obsahovať menej nebezpečné látky s koreninami psoriázy, ktoré sa skladajú z koreňov alebo listov rastlín. Patrí medzi ne:

  • cesnak;
  • cibuľa;
  • chrenu

Výrobky s vysokým obsahom gluténu

\ t

Podľa lekárskych štúdií trpia psoriázou 4% pacientov s celiakiou (neznášanlivosť gluténu). Lepek (alebo glutén) môže spôsobiť zápalovú kožnú reakciu, čo je dôvod, prečo by sa pacienti so psoriázou mali vyhnúť konzumácii potravín, ktoré obsahujú vysokú hladinu tejto látky.

Medzi potraviny s vysokým obsahom lepku patria:

  • raž;
  • pšenica;
  • jačmeň;
  • krupica;
  • ovos;
  • pekárenské výrobky;
  • cukrovinky;
  • jogurty;
  • zmrzlina;
  • čokoláda;
  • kondenzované mlieko;
  • sušené mlieko.

Potraviny s vysokým obsahom kalórií

Konzumácia vysokokalorických potravín vedie k rozvoju obezity. A podľa výskumuAmerickí vedci, pacienti so psoriázou, trpiaci obezitou a vykonávajúci úspešné opatrenia na jej zníženie, dosahujú lepšie výsledky pri liečbe dermatologického ochorenia, o ktorom uvažujeme. To je dôvod, prečo mnohí lekári odporúčajú, aby ich pacienti dodržiavali nízkokalorickú diétu. Zároveň by sa do stravy nemali zavádzať produkty, ktoré zhoršujú existujúce chronické ochorenia alebo alergické reakcie, pretože môžu spôsobiť aj recidívu psoriázy.

Potraviny obsahujúce kávu

Pitná káva môže spôsobiť zhoršenie psoriázy.

Kofeín spôsobuje zahusťovanie krvi a tento proces sťažuje vylučovanie produktov, ktoré sú pre ňu toxické. Takéto reakcie nielen nepriaznivo ovplyvňujú fungovanie celého organizmu, ale tiež vedú k exacerbácii psoriázy, pretože koža je citlivá na procesy prebiehajúce v orgánoch a tkanivách.

Výrobky obsahujúce kofeín zahŕňajú:

  • čierny čaj;
  • káva;
  • čokoláda.

Alkohol

Alkoholické nápoje môžu vyvolať zhoršenie chronických ochorení a spôsobiť prekrvenie pokožky. Tieto procesy sú pri psoriáze nežiaduce, pretože spôsobujú recidívu. Najmä nebezpečné alkoholické výrobky s týmto dermatologickým ochorením sú nápoje obsahujúce hrozno. Počas fermentácie tejto bobule sa objavujú mnohé alergénne aromatické zlúčeniny. Môžu spôsobiť ďalšie podráždenie pokožky azhoršiť priebeh psoriázy.

Okrem vyššie uvedených účinkov alkohol nepriaznivo ovplyvňuje činnosť pečene, ktorá je „filtrom“ krvi. Výsledkom takéhoto škodlivého účinku na tento orgán je, že telo akumuluje väčšie množstvo toxínov, čo vyvoláva zhoršenie symptómov psoriázy.


Tukové mlieko

Plnotučné mlieko obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov, čo môže spôsobiť rozvoj zápalových a v niektorých prípadoch alergických reakcií. Na druhej strane môžu vyvolať zhoršenie psoriázy.

Okrem plnotučného mlieka by sa mali zo stravy vylúčiť aj iné mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku:

  • kyslá smotana;
  • tvaroh;
  • tvrdé syry;
  • zmrzlina atď.

Ktorý lekár mám kontaktovať?

V tomto článku sme vám predstavili iba niektoré výrobky, ktoré nie sú vhodné na psoriázu. Počas obdobia exacerbácie a liečby tohto ochorenia sa pacientovi odporúča vylúčiť zo stravy všetky citrusové plody, paradajky, zemiaky, baklažány, papriku, kávu a čokoládu. Okrem toho zoznam liekov odporúčaných na vylúčenie môže závisieť od závažnosti psoriázy a celkového zdravia. Preto je lepšie skontrolovať zoznam výrobkov vylúčených a obmedzených v strave pacienta s týmto ochorením dietológom alebo dermatológom.