Aký druh rýb môžete jesť s pankreatitídou?

Pri pankreatitíde počas exacerbácie ochorenia sa odporúča hladná diéta. Po 3 dňoch nechajte slizové polievky, strúhanú kašu na vode. Menu si môžete v priebehu týždňa diverzifikovať. Potom lekári odporúčajú konzumovať ľahko stráviteľné proteíny. Ich zdrojom sú ryby. Je strávená oveľa lepšie ako mäso. Všetky potrebné aminokyseliny sú súčasťou rybích proteínov.

Ale výber rýb musí byť opatrný. Nie všetky odrody môžu byť konzumované s pankreatitídou. Niektoré druhy rýb sú prísne zakázané. Varenie rybie pokrmy tiež potrebujú správne. S určitými metódami spracovania rýb namiesto zdravých potravín dostanete chutné, ale priťažujúce jedlo.


Aké druhy rýb môžete jesť s pankreatitídou

Aby pankreas rýchlo získal svoju štruktúru, pacient musí konzumovať dostatočné množstvo proteínových produktov, z ktorých jeden je ryba.

Proteíny zvyšujú regeneračné procesy v pankrease. Preto je u pacientov s pankreatitídou indikovaná diéta s vysokým obsahom proteínov. Každý deň musíte konzumovať 120-130 g bielkovín (70% živočíšnych bielkovín, 30% rastlinných bielkovín). Hlavným zdrojom tohto cenného produktu okremVajcia biela je mäso a ryby. A ryby majú niekoľko výhod oproti králikovi, kuracím mäsám a iným mäsom s nízkym obsahom tuku. V ňom:

  • viac metionínu;
  • obsahuje všetky nevyhnutné esenciálne aminokyseliny;
  • nízka koncentrácia spojivového tkaniva.

Ryby sa trávia rýchlejšie, tkanivá sa uvoľňujú a ľahšie sa trávia a proteíny sa absorbujú o 93–98% (mäsové bielkoviny sa absorbujú o 87–89%). Preto sú ryby s nízkym obsahom tuku strávené rýchlejšie v žalúdku. Pre ich asimiláciu je potrebná menšia šťava pankreasu, čo je významný pokles záťaže pankreasu. Preto sa odporúča, aby pankreatitída konzumovala nízkotučné (chudé) odrody rýb:

  • pollock;
  • Argentína;
  • goby;
  • asp;
  • riečny ostriež;
  • šťuka;
  • kapor;
  • lemonmeme;
  • bluefish;
  • burbot;
  • treska jednoškvrnná;
  • pollock;
  • ostriežky šťuky;
  • treska;
  • sakra

Obsahujú až 3% tuku. Dávajú menej pocitu sýtosti.

Keď je povolená remisia chronickej pankreatitídy, môže konzumovať mierne mastné ryby. V zložení 3 - 8% tuku:

  • veľké hlavy;
  • ružový losos;
  • sockeye;
  • kapor;
  • losos;
  • šproty;
  • sleďa obyčajného;
  • sumce;
  • morský vlk;
  • som;
  • tuniak;
  • stavridy ostrobokej;
  • rašple;
  • ide.

Pri varení sa chudé a mierne mastné odrody rýchlo varia a rozpadajú sa, ale sú cenným zdrojom bielkovín. Sú dobre stráviteľné, a preto na pankreasemajú úsporný účinok. A to je nevyhnutné pre rýchlu obnovu.

Ktoré odrody rýb sú kontraindikované pre pankreatitídu

\ t

Pri chorobách pankreasu je nežiaduce konzumovať ryby z tukových odrôd (ktoré obsahujú viac ako 8% tuku):

  • Sea Ruff;
  • nelma;
  • notoeniya;
  • losos;
  • jeseter;
  • makrela;
  • halibut čierny;
  • sleď;
  • jeseterovitý;
  • iwashi.

Existujú aj veľmi mastné ryby. Obsahujú viac ako 30% tuku. A sú prísne kontraindikované pre pankreatitídu:

  • biele ryby;
  • lamprey;
  • úhor.

Hoci mastné a veľmi mastné odrody rýb majú väčšiu nutričnú hodnotu, ale zvyšujú zaťaženie pankreasu. Takéto ryby môžu vyvolať exacerbáciu pankreatitídy. Je však možné vrátiť ochorenie alebo zhoršiť stav pacienta pomocou rýb s nízkym obsahom tuku, ak nie sú správne varené.

Ako správne variť ryby

Prvá by sa mala zaviesť do stravy rýb vo varenej forme.

Pri pankreatitíde môžete jesť varené a parné rybie pokrmy. Výnimkou sú rybie vývar. Majú sokogonnym akciu a zabrániť rýchlemu zotaveniu pankreasu. Neodporúčame solené a sušené ryby. A môžete tak diverzifikovať svoju stravu s pankreatitídou s týmito rybími pokrmami:

  1. Varené ryby. Varí sa s celými jatočnými telami (45 minút), po častiach (15 minút) v množstve vody. Pripravené ryby nemôžuskladujte v bujóne dlhšom ako 30-40 minút.
  2. Jedlá z mletých rýb. Na prípravu mletého mäsa sa varia ryby s malými kosťami (treska, šťuka, štika, merlúza), hmota sa pripravuje bez pridania chleba k mletým rybám. Cibuľa sa pridáva do mletého mäsa (je vopred postriekaná tak, aby hmotnosť nezosvetlila na zeleno). A potom vytvorte karbonátky a varte pre pár.
  3. Vyprážané ryby. Pripravuje sa nie na panvici a vo veľkom množstve tuku, ale v peci (pri teplote 220 ° C (97 ° C) 5 minút). Jemne vyprážané až do tenkej kôry. Takéto ryby možno konzumovať v malých množstvách v remisii. V prípade bolesti je lepšie túto misku vyhodiť.
  4. Upečené ryby. Odporúča sa jesť u pacientov s chronickou pankreatitídou v remisii. A pečieme to najlepšie s kyslou smotanovou omáčkou.

Pred varením rýb sa musí správne vybrať. Pri nákupe musíte dávať pozor na jeho vzhľad, vôňu. Ak má ryba hnedé žiabre, potopené oči, je ľahké odlupovať šupiny, keď črevá vypadnú v blízkosti konečníka a mäso sa ľahko oddelí od kostí, takéto ryby prispejú nielen k exacerbácii pankreatitídy, ale tiež spôsobia otravu.

Ukazovatele dobroty sú:

  • vypuklé oči;
  • priehľadná rohovka;
  • jasne červené žiabre;
  • lesklé váhy;
  • husté svalové tkanivo, zle oddelené od kostí.

Ak takéto ryby uvaríte, vývar sa stane transparentným, voňavým a chutným. Len majte na pamäti, že klenutékorenie a soľ rýb je kontraindikované u pacientov s pankreatitídou.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Na objasnenie lekárskeho komplexu pre chronickú pankreatitídu sa môžete poradiť s praktickým lekárom, ako aj s gastroenterológom. Je veľmi užitočné navštíviť dietológa, pretože je to on, kto poradí najrôznejšej a najvhodnejšej výžive pre pankreatitídu.

O tom, čo môžete jesť s pankreatitídou, v našom videu: