Celiakia: symptómy a liečba u detí a dospelých

Celiakia je ochorenie, pri ktorom je v dôsledku genetického poškodenia alebo iných príčin narušená tolerancia zložky pšenice, ovsa, jačmeňa, raže - gluténu.Môže debutovať v detstve aj v dospelosti.V druhom prípade je choroba často skrytá a diagnostikovaná neskoro.Medzitým môže včasná úprava výživy zázraky, úplne odstrániť prejavy choroby.


)

Podstatou celiakie je, že z mnohých dôvodov imunitný systém začína produkovať autoprotilátky alebo špecifické bunky - gliadinspecifické lymfocyty, ktoré ničia klky enterocytov - bunky sliznice nášho tenkého čreva.To vedie k zníženiu absorpcie živín získaných počas rozkladu potravy konzumovanej tráviacimi enzýmami z črevného lúmenu.Výsledkom je, že telo stráca energiu a plasty potrebné pre jeho plnohodnotnú existenciu, ktorá ovplyvňuje mnohé jeho orgány a ich funkcie.

Príčiny

Celiakia je genetické ochorenie.

Bohužiaľ, príčiny celiakie ešte stále nie sú úplne objasnené.Existuje niekoľko hypotéz, ktoré sa snažia vysvetliť výskyt tohto ochorenia:

  • genetické (určité genetické zmeny sa zistili u 97% pacientov s celiakiou, ale tieto isté markery sa zistili u 40% zdravých);
  • enzým (domnieva sa, že porušenie štiepenia gluténu s tvorbou toxických látok v dôsledku nedostatku určitých enzýmov);
  • vírusové (na základe skutočnosti, že v gliadíne je fragment so sekvenciou aminokyselín identických s adenovírusmi typu 1B).

Každá z hypotéz má však svoje vlastné výhrady.

U dospelých môže mať prejav nespavej choroby za následok:

  • ťažké napätie;
  • tehotenstvo a pôrod;
  • črevné infekcie rôzneho pôvodu;
  • ordinácie.

Symptomatológia

Choroba sa môže začať náhle alebo postupne. U malých detí je jeho výskyt chronicky spojený so zavedením doplnkových potravín - kašovitých alebo zmesí obsahujúcich glutén. Najtypickejšie gastrointestinálne symptómy sú:

  • hnačka (fekálny hojný, urážlivý a penivý);
  • zvracanie;
  • bolesti brucha na rôznych miestach;
  • zvýšená nadúvanie (vďaka tomu sa brušné bábätko podobá žabke);
  • strata chuti do jedla;
  • zápcha.

Iné prejavy sú spojené so zníženou absorpciou mnohých základných látok (minerálov, bielkovín, vitamínov, tukov atď.) Z tenkého čreva. Patrí medzi ne:

  • úbytok hmotnosti;
  • vyrážka na extenzorových plochách nôh a ramien;
  • patologická citlivosť kože;
  • anémia spôsobenánedostatok železa ;
  • zriedenie a strata kostnej hmoty, plná patologických zlomenín;
  • neplodnosť;
  • časté potraty;
  • bolesti hlavy;
  • poškodenie zubnej skloviny;
  • nespavosť;
  • psycho-emocionálne poruchy (nevysvetliteľná podráždenosť atď.);
  • zaostávanie detí vo fyzickom, duševnom a sexuálnom vývoji;
  • zakrpatenie u detí.

Problémy s identifikáciou celiakie sú spôsobené tým, že nie všetky príznaky sú prítomné u jedného pacienta. U dospelých nie sú často problémy s tráviacimi orgánmi alebo sú spojené s inými ochoreniami gastrointestinálneho traktu. Títo pacienti sa preto môžu roky pohybovať od jedného špecialistu k druhému, kým sa nezistí skutočná príčina ich utrpenia.

Diagnostika

Literatívni lekári overujú celiakiu na základe klinického obrazu a výsledkov vyšetrení. Teraz existuje mnoho informatívnych diagnostických metód, ktoré pomôžu odhaliť túto záhadnú chorobu. V závislosti od konkrétneho klinického prípadu môže vyšetrenie pacienta podozrivého z celiakie zahŕňať:

  • genetické testy (detekcia markerov HLA-DQ8 a /alebo HLA-DQ2);
  • sérologické analýzy (autoprotilátky proti endomysii, gliadín, tkanivová transglutamináza sa nachádzajú v krvi pacientov);
  • morfologické vyhodnotenie bioptických vzoriek horného tenkého čreva počas gastroduodenoskopie alebo endoskopie (zaznamenáva lézie alebo neprítomnosť klkov acharakteristickým porušením štruktúry sliznice tenkého čreva).

Všetky štúdie by sa mali vykonať pred diétnymi obmedzeniami. Sérologické testy sú u detí do 5 rokov menej spoľahlivé. Niekedy, keď sa vykonávajú, biopsia materiál sa používa namiesto krvi.

Liečba

Hlavnou vecou pri liečbe celiakie je dodržiavanie bezlepkovej diéty.

Pacienti s diagnózou celiakie by si mali uvedomiť, že veľa závisí od ich vlastnej disciplíny, trpezlivosti a zvedavosti. Hlavnou a najdôležitejšou liečbou je celoživotné dodržiavanie špeciálnej bezlepkovej diéty. Celiakia je jednou z mála jedinečných chorôb, ktoré sa dajú účinne liečiť len pomocou lekárskej výživy.

Zásady diétnej terapie

Zo stravy pacientov s celiakiou je potrebné úplne odstrániť všetky potraviny a výrobky obsahujúce glutén. Dokonca aj 0,1 g tejto látky môže vyvolať deštrukciu črevných klkov. Preto sú všetky produkty (múka, cestoviny, cereálie, obilniny, pudingy atď.) Z potravy odstránené z:

  • raž;
  • jačmeň;
  • pšenica (vrátane krupice);
  • ovos;
  • triticale (obilniny - hybrid pšenice a raže).

Okrem týchto by sa mali odstrániť všetky skryté zdroje mazaného lepku:

  • mäso a ryby (kotlety, obalované výrobky a cesto, klobásy, údeniny, údeniny);
  • mliečne výrobky (výrobky so zahusťovadlami, majonézou, sladovým mliekom, zmrzlinou, občerstvením z tvarohov);
  • zelenina a ovocie (mrazené zmesi, \ tKonzervované šaláty, hotové koláčové náplne);
  • sladké (určité druhy cukroviniek, cukrovinky s vaflami, plnky);
  • výrobky na rýchle varenie (polievky, kocky vývaru atď.);
  • nápoje (kvas, gin, pivo, pšeničná vodka, whisky, káva s jačmeňom);
  • hotové zmesi korenia a omáčok (sója, kečup, bechamel atď.).

Ak pacienti nemajú jesť doma alebo hotové jedlá, mali by určite študovať zloženie potraviny predtým, ako sa spotrebuje priamo.

Na prípravu pacientov s celiakiou sa odporúča ryža (vrátane červenej a hnedej), kukurica, proso, cirok, pohánka, strukoviny, zemiakový škrob, ovocie, orechy a zelenina. Môžete diverzifikovať potraviny špeciálne bezlepkové výrobky, ktoré sa predávajú v mnohých špecializovaných obchodoch alebo veľkých supermarketoch.

Takáto diéta má priaznivý účinok - u mnohých pacientov sú klky tenkých črevných buniek po niekoľkých mesiacoch plne obnovené.


Liečba drogami

Farmakologické látky sa zvyčajne používajú na nápravu metabolických porúch alebo v prípade závažnej celiakie. Ak je to indikované, pacienti majú predpísané multivitamíny, kyselinu listovú, železo alebo vápnik alebo roztoky výživy alebo fyziologického roztoku. Vo veľmi pokročilých a závažných prípadoch sú indikované glukokortikoidné hormóny.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak máte podozrenie na celiakiu, musíte ju vyšetriť gastroenterológ. Pri liečbe najdôležitejšej úlohyvýživy, takže rady pri výžive budú užitočné.