Cholesterol: čo to je?

Cholesterol je jednou z najdôležitejších látok v tele. Je súčasťou všetkých bunkových membrán v tkanivách a orgánoch. Táto látka je prekurzorom kortikosteroidov a pohlavných hormónov, žlčových kyselín, vitamínu D a ďalších.

cholesterol však môže poškodiť aj telo. Hovorí o "zlých" a "dobrých" cholesterol. Narušenie rovnováhy v zložení rôznych tried lipoproteínov vedie k rozvoju aterosklerózy.


Čo sú cholesterol a lipoproteíny

Cholesterol sa syntetizuje hlavne v pečeni a tiež vstúpi do tela s jedlom. Pri správnej výžive sa asi 500 mg cholesterolu denne podáva do ľudského tela potravou a približne rovnaké množstvo sa vytvára v samotnom tele (50% v pečeni, 15% v čreve, zvyšok v koži).

Molekuly cholesterolu z potravy sa absorbujú v čreve a vstupujú do krvi. Prenáša sa do tkanív ako súčasť špecifických proteín-lipidových komplexov - lipoproteínov. Obsahujú proteíny - apoproteíny, cholesterol, ako aj iné lipidové látky - triglyceridy. Čím viac v zložení takéhoto komplexu cholesterolu, tým nižšia je jeho hustota. Týmtoznak rozlišuje medzi lipoproteínmi s nízkou hustotou (LDL), veľmi nízkou hustotou (VLDL) a vysokou hustotou (HDL).

VLDL syntetizovaný v pečeni. Tvoria LDL. Tieto sú najbohatšie na cholesterol. Môžu obsahovať až 2/3 celkového cholesterolu v krvi. LDL hrá hlavnú úlohu pri transporte cholesterolu do cievnej steny a pri tvorbe aterosklerózy.

Je známe, že čím vyššia je potreba stavebného materiálu pre tvorbu nových bunkových membrán, tým väčšia je potreba steroidných hormónov, čím nižší je obsah LDL v krvi a tým menej je pravdepodobná tvorba aterosklerotických plakov v cievach.

HDL sa syntetizujú v pečeni. V porovnaní s LDL obsahujú menej cholesterolu. Tieto lipoproteíny zvracajú transport cholesterolu z ciev, orgánov a tkanív, prenášajú ho na iné lipoproteíny alebo ho transportujú priamo do pečene a potom ich odoberajú z tela žlčou. Čím vyššia je hladina HDL v krvi a čím vyšší je podiel cholesterolu v nich obsiahnutého, tým je menej pravdepodobný rozvoj aterosklerózy a tým väčšia je možnosť reverzného vývoja aterosklerotických plakov.

U ľudí je približne 70% cholesterolu obsiahnutých v zložení LDL, 10% - v zložení VLDL a 20% - v zložení HDL.

„Zlý“ a „dobrý“ cholesterol

Zvýšenie hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou v krvi vedie k tvorbe aterosklerotických plakov v cievach.

Cholesterol, ktorý je súčasťou LDL, má aterogénne účinkyakcie. V každodennom živote sa takýto komplex nazýva „zlý“ cholesterol. Naopak, cholesterol v HDL sa nazýva „dobrý“.

Zvýšenie hladiny LDL cholesterolu a jeho cholesterolu na jednej strane a zníženie koncentrácie HDL cholesterolu a jeho cholesterolu na strane druhej vytvárajú podmienky pre tvorbu aterosklerotických plakov a progresiu príbuzných chorôb, najmä ischemickej choroby. srdcia.

Naopak, pokles obsahu LDL v krvi a zvýšenie koncentrácie HDL vytvárajú podmienky nielen na zastavenie vývoja aterosklerózy, ale aj na jej návrat.

Hovorili: „Neexistuje ateroskleróza bez cholesterolu“. Vzhľadom na veľmi dôležitú úlohu, ktorú v tomto procese zohrávajú lipoproteíny, hovoria: „Bez lipoproteínov neexistuje ateroskleróza“.

Hladiny cholesterolu sú normálne a pri rôznych chorobách

V sére odobratom nalačno sa nachádza cholesterol a tri typy lipoproteínov - VLDL, LDL a HDL, v ktorých je obsiahnutý a ktorým je tolerovaný. Celkový cholesterol je súčtom týchto troch zložiek.

Normálna hladina cholesterolu nie je vyššia ako 5,2 mmol /l. Mierna hypercholesterolémia (zvýšená koncentrácia cholesterolu v krvi) - až 6,5 mmol /l. Hladina až do 7,8 mmol /l sa považuje za závažnú hypercholesterolémiu, pri ktorej sa úmrtnosť na ischemickú chorobu srdca zvýši 5-krát alebo viackrát. Veľmi vysoká hypercholesterolémia - viac ako 7,8 mmol /l.

Obsah cholesterolu v HDL je normálne 0,77–2,2 mmol /l.

Normálna hladina LDL cholesterolu je 2,3–5,4 mmol /l.

Koncentrácia cholesterolu v plazme sa zvyčajne zvyšuje pri diabetes mellitus, inhibícii funkcie štítnej žľazy (hypotyreoidizmus) a obezite. Zvýšený cholesterol je nezávislým rizikovým faktorom pre aterosklerózu a jej prejavy - koronárne srdcové ochorenia, ateroskleróza obliterans a poruchy cirkulácie mozgu.

Nízka hladina cholesterolu v krvi sa často pozoruje pri infekčných ochoreniach, črevných ochoreniach s porušením absorpcie živín, zvýšenej funkcii štítnej žľazy (hypertyreóza) a deplécii.

Pomer aterogenity

Pomer „zlého“ a „dobrého“ cholesterolu možno odhadnúť pomocou tzv. Aterogénneho koeficientu (CAT).

CAT = (Xc - XcLPVP) /Xc HDL, kde

Xc je celkový obsah cholesterolu v krvnej plazme;

ХсЛПВП - obsah cholesterolu v plazme v zložení HDL.

Vo veku 20 - 30 rokov je toto číslo 2-2,8. U ľudí starších ako 30 rokov bez príznakov aterosklerózy je hodnota CAT 3–3,5. Pri ischemickej chorobe srdca je hodnota CAT vyššia ako 4, čo poukazuje na prevalenciu „zlého“ LDL cholesterolu v celkovej frakcii.

O obsahu cholesterolu v potravinách

Diéta zohráva dôležitú úlohu pri liečbe hypercholesterolémie. Preto je potrebné zohľadniť obsah cholesterolu v potravinárskych výrobkoch, aby sa obmedzilo jeho používanie.

Obsah cholesterolu (mg) v potravinárskych výrobkoch

\ t
Výrobok Cholesterol
Maslo 100 g.

Hovädzie mäso bez tuku 100 g

\ t

Bravčové mäso 100 g

Jahňacie mäso bez tuku 100 g

\ t

Biele kuracie mäso 100 g

Tmavé kuracie mäso 100 g

Varená klobása 100 g

Stredne tučné ryby 100 g

\ t

Mlieko 3% 200 g

Kefír 1% 200 g

Tvaroh 9% 100 g

Tvaroh s nízkym obsahom tuku 100 g

\ t

Rastlinný olej (slnečnica, olivový) 100 g

\ t

Žitný chlieb 25 g

Klobásy 100 g

\ t

Hovädzie mäso 100 g

\ t

Hovädzia pečeň 100 g

\ t

Vaječný žĺtok 1 ks.

Bravčový tuk 100 g

\ t

Krevety 100 g

190

94

89

98

79

89

60

88

29

6.4

32

8,7

0

0

32

1126

438

250

70

150

Strava zameraná na liečbu aterosklerózy by nemala prekročiť 300 mg cholesterolu denne. Na základe tejto tabuľky môžete určiť, koľko a aké produkty možno použiť na boj proti tejto závažnej chorobe.


Na ktorý lekár sa má poradiť

Dostávame nadbytok cholesterolu a škodlivých lipoproteínov konzumáciou nezdravých, tukových potravín.

Ak chcete zistiť, aká je vaša hladina cholesterolu, obráťte sa na miestneho praktického lekára a vykonajte príslušné testy. Pri zvýšenej koncentrácii cholesterolu je potrebné zmeniť diétu, v ktorej diétny lekár pomôže. Ak sa ateroskleróza spôsobená hypercholesterolémiou už prejavila klinicky, potom kardiológ pomôže vyrovnať sa s jej dôsledkami.koronárna choroba srdca), neurológ (s aterosklerózou mozgových ciev), vaskulárny chirurg (s prerušovanou klaudikáciou).