Čo je nebezpečné "normálne" atrofické gastritídy

Chronická gastritída s atrofiou žalúdočnej sliznice sa stáva stále častejšou diagnózou. Pacienti, u ktorých sa zistilo, že sa viažu na svoje nové ochorenie, sa zároveň viažu. Niektorí ho „pokrčia“, veriac, že ​​takmer všetci naši dospelí súčasníci majú gastritídu, a preto by sa s nimi nemalo zaobchádzať. Iní, ktorí získali informácie o povrchu z dostupných zdrojov, sú zdesení a myslia si, že rakovina je pre nich nevyhnutná. Niekedy sú lekári vinní, nevysvetľujúc svojim pacientom podstatu choroby, jej závažnosť, potrebu liečby a možné následky. Pokúsme sa aspoň čiastočne vyplniť túto medzeru.


U zdravého človeka tvoria žľazy hlavné zložky žalúdočnej šťavy v sliznici sliznice žalúdka. Sú to kyselina chlorovodíková a enzýmy, ktoré rozkladajú bielkoviny akejkoľvek potraviny konzumovanej ľuďmi. V prípade vývoja atrofickej gastritídy sú bunky týchto žliaz nahradené tkanivom jazvy (vláknitým) a /alebo bunkami podobnými črevným.

Príčiny atrofie

Na výber optimálnej stratégie liečby je dôležité pochopiť príčiny ochorenia.

Atrofia v sliznici žalúdka môže vyplývať z:

  • prítomnosť mikróbovHelicobacter pylori;
  • poruchy imunitného systému ( autoimunitného procesu );
  • nepriaznivé vplyvy environmentálnych faktorov (fajčenie, diéta s nedostatkom antioxidantov, alkohol, soľ, dusitany, dusičnany v potravinách atď.).

U jednotlivých pacientov môže byť prítomných niekoľko dôvodov.

Druhy atrofie

Pri hodnotení atrofie si lekári všimnú, že je iná v mieste, rozdelená na:

  • atrofiu sliznice dna a /alebo tela žalúdka (fundal);
  • atrofia sliznice antra (výtok) žalúdka;
  • spoločná (multifokálna) atrofia (je ovplyvnená sliznica niekoľkých častí alebo dokonca celého žalúdka).

Okrem toho existujú rôzne stupne závažnosti atrofického procesu. Podľa najnovšej klasifikácie, ktorú aktívne odporúčajú medzinárodní experti, existujú štyri z nich. Okrem toho, závažnosť a rozsah šírenia atrofie nie sú v žiadnom prípade spojené so subjektívnymi pocitmi pacienta a závažnosťou jeho sťažností. V prípade atrofie 1. stupňa (v ktorom úplne chýba riziko rakoviny v žalúdku) môže pacient trpieť bolesťou a nevoľnosťou. A s atrofickými zmenami, zodpovedajúcimi štvrtému stupňu a vysokému riziku možného vývoja onkologického procesu, pacient zaznamenáva vynikajúci zdravotný stav.

Dôsledky atrofie

Existuje riziko degenerácie atrofie na rakovinu.

Väčšina pacientov si myslí, že atrofia žalúdočnej sliznice rozkladá trávenie hlavného \ tpotravín a je tu „porucha trávenia“. V prípade závažného a rozsiahleho atrofického procesu (najmä v prípade atrofie na pozadí) je to skutočne možné. Avšak, atrofická gastritída je plná oveľa závažnejších následkov.

Medzinárodné lekárske spoločenstvo jednomyseľne uznalo, že malé baktérie Helicobacter pylori boli najosvedčenejším faktorom, ktorý zvyšuje riziko rakoviny žalúdka. Proces ich formovania prechádza viac ako jedným stupňom. Najprv tieto mikróby vyvolávajú atrofickú gastritídu. Potom sa stáva atrofickým. V budúcnosti sa v žalúdočnej sliznici objavia bunky, ktoré vyzerajú ako bunky tenkého alebo tenkého čreva (lekári túto transformáciu nazývajú intestinálnou metapláziou). Postupne sa intestinálna metaplázia transformuje na dyspláziu. Posledným štádiom tohto sekvenčného procesu je rakovina žalúdka.

Samozrejme, nie všetci pacienti s atrofickou gastritídou vyvinú všetky vyššie uvedené štádiá. Tento proces je ovplyvnený tak genetickými vlastnosťami konkrétneho pacienta, ako aj stavom jeho imunity, typu mikroorganizmov Helicobacter pylori (líšia sa svojou schopnosťou spôsobiť rakovinu) a faktormi životného prostredia a životným štýlom. Všetky tieto faktory určujú:

  • prítomnosť a závažnosť atrofie (a intestinálnej metaplázie);
  • účinok na produkciu žalúdočnej šťavy;
  • riziko rakoviny.

U pacientov infikovaných týmito nešťastnými mikróbmi, ktorí majú ťažkú ​​atrofickú gastritídu, je však pravdepodobnosť rakoviny v žalúdku.5-krát viac ako u pacientov s Helicobacter pylori, ale bez atrofickej gastritídy a 14-krát vyššie ako u tých šťastných, ktorí nie sú infikovaní týmito baktériami a nemajú atrofiu žalúdočnej sliznice.

Ak je atrofia autoimunitného pôvodu, zvyšuje sa nielen riziko rakoviny (2-4-krát), ale aj hormón-aktívne karcinoidné tumory žalúdka.

Možnosti prietoku

Počas dlhodobých pozorovaní vedci zistili, že pri atrofickej gastritíde sú možné rôzne možnosti, vrátane:

  • reverzný vývoj atrofie (vyskytuje sa len v tele žalúdka);
  • stabilizácia atrofie (najmä pri miernom procese);
  • progresia atrofie (častejšie s miernou a ťažkou atrofiou, bez liečby u starších pacientov).

Samozrejme, že je to najnepriaznivejšie. Opačný vývoj atrofie alebo jej stabilizácia je možná s včasnou a adekvátnou liečbou.

Vedci zapojení do prevencie rakoviny (prevencia rakoviny) poskytujú presvedčivé dôkazy o tom, že eradikácia mikroorganizmov Helicobacter pylori (úplné zničenie) znižuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. Účinnosť liečby je samozrejme významne vyššia pred rozvojom prekanceróznych zmien (to znamená v štádiu ne-atrofickej gastritídy). Ale aj v prípade atrofie môže eliminácia Helicobacter pylori spomaliť jeho progres alebo dokonca viesť k opačnému vývoju. Zvlášť dobré výsledky sa pozorovali pri liečbe mladých pacientov. Podľa japonských gastroenterológov,u pacientov mladších ako 30 rokov dosahuje účinok karcinogenézy takmer 100%, u pacientov starších ako 70 rokov toto číslo klesá na 41% u mužov a na 71% u žien.

Pri liečbe autoimunitnej gastritídy, bohužiaľ, takéto povzbudivé výsledky nie sú. Odporúčania pre medzinárodnú úroveň zatiaľ neboli pre lekárov vyvinuté (zohľadňujúc všetky pravidlá a zásady medicíny založenej na dôkazoch).

Atrofická gastritída, hoci sa považuje za prekanceróznu chorobu, nie je v žiadnom prípade „trestom smrti“ a nemusí nevyhnutne viesť k rakovine žalúdka.

Malígna degenerácia žalúdočnej sliznice je komplexný, postupný a viacstupňový proces, ktorý je ovplyvnený mnohými rôznymi faktormi. Ale výskyt atrofie by mal byť signálom pre včasnú a kompetentnú liečbu pod vedením špecialistu.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Choroby žalúdka, vrátane atrofickej gastritídy, lieči gastroenterológ. V počiatočnom štádiu pomôže terapeut aj rodinný lekár. Ako choroba postupuje, bude potrebné podstúpiť FGD, to znamená, že budete musieť kontaktovať skúseného endoskopa. V niektorých prípadoch onkológ skúma pacienta, aby interpretoval zmeny. Pre dôkladnejšie ošetrenie, musíte navštíviť odborníka na výživu, ako aj fyzioterapeuta a dozvedieť sa o prijateľných metódach liečby ochorenia doma.

Video verzia článku: