Čo môžete jesť po zápal slepého čreva

Bolesť, nevoľnosť a hrozba ruptúry apendixu zostali pozadu. Operácia prebehla hladko, bol odstránený proces vermiform, v oblasti chirurgického rezu boli aplikované kozmetické stehy. A teraz je pre mnohých najnaliehavejšia otázka: čo môžete jesť po zápal slepého čreva?


Tento článok je tiež k dispozícii v audio verzii.

Appendicitída je zápal slepého čreva hrubého čreva, ktorý prebieha v niekoľkých štádiách a môže viesť k prasknutiu slepého čreva s následným zápalom celého peritoneu. Aby sa predišlo takejto komplikácii, najčastejšie sa excízia vylúči - vykoná sa takzvaná apendektómia.

Počas operácie na odstránenie slepého čreva je narušená integrita črevnej steny, a preto chirurg umiestni črevné stehy. Ak ihneď po operácii začnete používať bežné jedlo, potom je pravdepodobnosť divergencie týchto stehov veľmi vysoká, čo znamená vstup celého črevného obsahu do brušnej dutiny a rozvoj peritonitídy. Preto je veľmi dôležitá otázka toho, čo sa dá po prvých hodinách po operácii jesť.

Prvý deň po operácii

V prvých 12Po operácii je pacientovi dovolené piť.

Typicky ide o obdobie zotavenia po anestézii. Neexistuje takmer žiadna túžba. Jeho črevo je pod tlakom a potrebuje čas, aby sa trochu zotavil a „uzdravil“.

Spravidla sa počas prvých 12 hodín po operácii odporúča len zvlhčovať pery vodou alebo po porade so svojím lekárom vypiť v malých dúškoch. V závislosti od konkrétnej situácie, počas prvého dňa, lekár môže povoliť číre tekutiny (kuracia chudá vývar, ryžová voda, sladký čaj, ovocné sladké polievky).

Druhý, tretí deň

Základným princípom výživy po apendicitíde je frakčná výživa v malých porciách až 5-6 krát denne. Všetky výrobky, ktoré môžu spôsobiť tvorbu plynu (mlieko, strukoviny, potraviny s veľkým množstvom vlákniny) a zvyšujú črevný zápal stehov (vyprážané jedlá, koreniny, kyslá, korenistá, príliš slaná, alkohol, atď.) Sú vylúčené. Jedlo by malo byť želé alebo zemiaková kaša, prijaté vo forme tepla.

Najčastejšie počas tohto obdobia chirurgovia odporúčajú tieto produkty:

  • vývar z kuracieho mäsa,
  • prírodný jogurt (bez škrobu, farbív, pikantných, s nízkym obsahom tuku),
  • \ t
  • tekvicové alebo squashové pyré,
  • varená kuracia kaša,
  • varená ryža vo vode, zemiaková kaša.

V niektorých prípadoch vám lekár môže odporučiť malé množstvo potravín, ktoré obsahujú vlákninu (napríklad varenú mrkvu, pečené jablká a iné \ tpodobné výrobky)

Prvý týždeň po operácii

Ak chcete normalizovať stolicu po prvých troch dňoch, diéta sa môže mierne rozšíriť a môžu sa pridať tieto potraviny, ktoré obsahujú vlákninu:

  • obilná kaša na vode,
  • nekyslé bobule, ovocie (varené pre pár),
  • sušené ovocie,
  • \ t
  • zelenina,
  • \ t
  • pyré polievky.

Tiež:

    59) odrody rýb a mäsa s nízkym obsahom tuku,\ t
  • mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku,
  • \ t
  • malé množstvo masla.

Základným princípom výživy po prvých 3 dňoch je dôkladné žuvanie potravín do pastovitej konzistencie, nesmie byť príliš suché. Všetky jedlá sa prijímajú v malých porciách (napríklad každé 2-3 hodiny).

V tomto štádiu je potrebné zapamätať si dostatok tekutín, pretože jeho nedostatok môže tiež viesť k nepohodliu. Ak nie sú žiadne kontraindikácie srdca, potom si môžete vziať až 8-10 pohárov denne, a dve tretiny tohto množstva by mala byť obyčajná voda. Pite vodu 30-40 minút pred jedlom alebo po 1-1,5 hodinách.

Význam stravy v tomto štádiu je vytvoriť priaznivé podmienky na hojenie rán v črevách a normalizáciu peristaltiky.

Počas tohto obdobia je tiež nežiaduce jesť potraviny, ktoré boli zakázané počas prvých 3 dní (korenie, tučné jedlá, strukoviny atď.).

Po prvom týždni

Týždeň po apendektómii je pacientovi umožnený vstup do zeleninovej polievkovej pyré do stravy.

Od prvého kurzupolievky bez vyprážania, na zeleninovom alebo kuracích vývaroch: mrkva, cibuľa, zemiaky, repa, cuketa, - pred jedlom je žiaduce prejsť všetko cez mixér.

Hlavné jedlá: huby, repa, omelety s pridaním rýb alebo zeleniny, cestovinové kastroly, kaša na vode alebo s miernym pridaním masla. Všetko sa používa bez majonézy, kečupu, horčice, chrenu a podobných korenín.

Výrobky z fazule možno zadávať jeden mesiac po operácii. Cukrovinky, koláče, pečivo sa odporúča používať po úplnom zahojení pooperačnej rany av ideálnom prípade najskôr jeden mesiac po odstránení slepého čreva (úplné hojenie sa objaví do 3 - 4 mesiacov).

Je lepšie dodržiavať diétu po zápal slepého čreva po dobu troch týždňov a potom pokračovať v obvyklej strave v prípade, že lekár neodporúča niečo iné.

Ktorý lekár sa má poradiť

Po chirurgickom zákroku na odstránenie apendixu sa odporúča poradiť sa s gastroenterológom o otázkach výživy. Keď sa objaví bolesť v pooperačnej rane, horúčka, slabosť a akékoľvek iné nepríjemné príznaky, je naliehavé, aby ste kontaktovali chirurga, aby sa vylúčili pooperačné komplikácie.