Čo môžete jesť s diabetom 2. typu

Diabetes mellitus 2. typu je ochorenie charakterizované vysokým obsahom glukózy v krvi. Vysoká hladina glukózy má škodlivý účinok na cievy, čo prispieva k rozvoju aterosklerózy, čo vedie k mozgovým príhodám, srdcovým infarktom a iným závažným komplikáciám, čo významne znižuje kvalitu a dlhovekosť diabetikov. Skutočnosť, že môžete jesť s diabetes mellitus typ 2, a z akých produktov by sa mali zdržať, povieme v tomto článku.


Jedným z hlavných spôsobov liečby ľudí s diabetom 2. typu je diétna liečba. Táto skutočnosť však neznamená, že od okamihu diagnózy nebudete môcť jesť nič okrem kaše a kapusty. Naopak, výživa pri cukrovke môže byť rôznorodá a zahŕňa vaše obľúbené sladkosti.

Podstatou diéty pri diabete 2. typu je odstrániť nadbytočnú záťaž z pankreasu a znížiť telesnú hmotnosť pacienta.

Základné zásady výživy

  • Vyváženú úlohu zohrávajú vyvážené pomery živín (bielkoviny: tuky: sacharidy = 16%: 24%: 60%).
  • Denná kŕmna dávka kalórií by mala zodpovedať spotrebe energie konkrétneho pacienta, pričom sa zohľadňuje jeho telesná hmotnosť, vek, pohlavie, povolanie.
  • Rafinované uhľohydráty by mali byť vylúčené zo stravy, pričom ich treba nahradiť náhradami cukru.
  • Denná kŕmna dávka by mala byť nasýtená vitamínmi, mikroprvkami, diétnou vlákninou.
  • Odporúča sa obmedziť živočíšne tuky na 50%.
  • Je potrebné jesť potraviny najmenej 4 - 5-krát denne v rovnakom čase a každé jedlo by malo byť v súlade s príjmom liekov znižujúcich glukózu as fyzickou námahou.

Výrobky a misky odporúčané na použitie pri diabetes mellitus

\ t
Osoby, ktoré trpia cukrovkou 2. typu, nie je potrebné úplne opustiť chlieb. Len by mali jesť diétne odrody - raž, otruby.
  • Chlieb - špeciálny diabetik, bielkovinové otruby alebo raž - maximálne 200 dní denne.
  • Hydina a mäso s nízkym obsahom tuku (do 100 g denne) alebo ryby (maximálne 150 g na deň) v rôsolovitej, varenej alebo pečenej forme.
  • Nízkotučné ryby a mäsové vývary, zeleninové polievky.
  • Krupice z ovsených vločiek, jačmeňa a pohánky sú vhodnejšie, menej často sa môžu jesť krupice z jačmeňa a proso.
  • Zriedkavo je možné poskytnúť časť strukovín, ale v tento deň sa odporúča znížiť podiel chleba.
  • fermentované mliečne výrobky (nesladený jogurt, jogurt, kefír), mlieko - 200-400 ml denne.
  • Tvaroh s nízkym obsahom tuku 200 g denne. Môžete ho použiťako v prírodnej forme, tak vo forme tvarohových koláčov, tvarohov, tvarohov a pudingov.
  • Veľa zeleniny (hlávkový šalát, paradajky, cuketa, baklažán, kapusta, uhorky, reďkovky) sa smie konzumovať v takmer neobmedzenom množstve v surovej, pečenej alebo varenej forme. Limit na 200 g denne by mala byť repa, mrkva a zemiaky.
  • Vajcia kvôli svojmu vysokému obsahu cholesterolu nesmú konzumovať viac ako 2 kusy týždenne. Existuje aj niekoľko možností na ich použitie: miešané vajcia, mäkké varené, tvrdé varené alebo ako súčasť rôznych jedál.
  • Z nápojov by sa mal uprednostniť čierny alebo zelený čaj, ak je to potrebné, mlieko, slabá káva.

Výrobky, ktoré sa majú vylúčiť v prípade diabetes mellitus

\ t
  • Výrobky obsahujúce veľké množstvo ľahko stráviteľných sacharidov: pečivo, smotanová zmrzlina, koláče a smotanové koláče, čokoláda, sladkosti, med, džem, cukor, banány, hrozno, hrozienka.
  • Korenené, slané, vyprážané, údené a korenené jedlá.
  • Mastné a silné vývary.
  • Klobásy, salámy, salámy, solené alebo údené ryby, tučné odrody hydiny, ryby, mäso.
  • Maslo, margarín, majonéza, mäso a mäsové tuky.
  • Marinovaná a solená zelenina.
  • Tuková kyslá smotana, smotana, syry, syr, tvaroh.
  • Krupica, ryžové obilniny, cestoviny.
  • Alkohol.

Vláknina: prečo sú potrebné?

Potravinová vláknina je potravinový výrobok rastlinného pôvodu, ktorý nevyžaduje trávenie.tráviace enzýmy a orgány tráviaceho systému sa neabsorbujú. Tieto látky by mali byť prítomné v potrave diabetikov, pretože majú vlastnosti znižujúce cukor a znižujúce lipidy, podporujú úbytok hmotnosti a sú dobre tolerované pacientmi. Inhibujú vstrebávanie glukózy a tuku v črevách, znižujú potrebu inzulínu u pacientov, vytvárajú pocit plnosti.

Vláknina vo veľkých množstvách sa nachádza v celozrnnej múke, obilných výrobkoch, hrubých otrubách, raži a ovsených vločkách. Zvlášť bohaté na tieto látky sú orechy, fazuľa, jahody, dátumy, otruby, figy, maliny, slivky, žeriav, šťovík, tekvica, kdoule, huby, citrón.

Dávka vlákniny pre diabetikov zanecháva 35-40 g denne a je žiaduce, aby 51% vlákniny obsahovalo zeleninu, 40% obilnín a 9% plodov, plodov, húb.

Po 4 - 5 týždňoch od úplného dodržiavania dietetických odporúčaní sa hladina cukru v krvi ľudí s diabetom významne znižuje, v niektorých prípadoch až na normálne hodnoty.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Sušené ovocie obsahujúce veľké množstvo vlákniny a vitamínov by sa malo zahrnúť aj do diéty osoby trpiacej cukrovkou 2. typu.

Ak máte cukrovku 2. typu a chcete sa dozvedieť viac o diéte a jej význame v tejto chorobe, opýtajte sa svojho endokrinológa, kde a kedy sa kurzy konajú v škole diabetu. Tieto malé prednášky pre ľudí trpiacich touto chorobou sa konajú takmer vo všetkých mestách,kde je vyvinutá služba endokrinológie. Účasť takýchto tried je bezplatná. Okrem toho, endokrinológ a odborník na výživu, rovnako ako terapeut, môže povedať o výžive pri cukrovke.