Čo môžete jesť s dnou

Dna je chronické opakujúce sa ochorenie spojené s poruchou metabolizmu purínov. Je sprevádzaný akumuláciou solí kyseliny močovej v tele - urátov. Tieto soli sa ukladajú predovšetkým do obličiek a kĺbov, čo spôsobuje zhoršenie ich funkcií.

V tejto chorobe krv obsahuje zvýšené množstvo solí kyseliny močovej v porovnaní so zdravým človekom, čo sa nemusí prejaviť žiadnym spôsobom, ak sa človek snaží vyhnúť chybám v strave. Samozrejme, že udržanie diéty sa nedokáže vyrovnať s chorobou. Strava však výrazne zníži riziko exacerbácie dny.


Preto je dôležité pamätať na to, že môžete jesť s dnou a aké potraviny by sa mali zlikvidovať.

Po prvé, je potrebné znížiť príjem bielkovín na 1 g denne na 1 kg telesnej hmotnosti. Podporuje tvorbu kyseliny močovej v ľudskom tele. Je tiež potrebné obmedziť spotrebu soli - na 5 - 6 g denne. Odporúčaný príjem vody je viac ako 2,5 litra za deň, ak nie je spojené s ochorením srdca a obličiek. V žiadnom prípade nemôže prejedať! Pre spotrebu je lepšie používať potraviny vo varenej forme.

Úplne vylúčené: mäso mladých zvierat (teľacie mäso, kurčatá), vedľajšie produkty - vedľajšie produkty spracovania jatočných tiel zvierat (pečeň, obličky, srdce, bránica, jazyk, mozgy, pľúca, priedušnica, hlava, uši, pery, bravčové mäsonohy), ryby (sleď, šťuka, sardinka, šproty), kaviár, káva, čaj, kakao, čokoláda, strukoviny (hrach, fazuľa, fazuľa, šošovica, arašidy), huby; výrobky obsahujúce veľké množstvo kyseliny šťaveľovej (šťovík, špenát, šalát, baklažán, rebarbora a reďkovky), akékoľvek salámy a údené výrobky, slané občerstvenie, konzervované potraviny, sadlo, vývar a polievky, alkoholické nápoje, najmä pivo a víno; karfiolu a ružičkového kelu, figy, brusnice, brusnice, droždie, solené syry. Tieto produkty obsahujú vo svojom zložení veľký počet purínov.

Spotreba týchto výrobkov je obmedzená: kombinézy, bravčové, hovädzie a skopové tuky, uhľovodíkové výrobky - džem, sušienky, sirupy, sladkosti, med; solená a nakladaná zelenina, bohaté výrobky.

Môže sa jesť: mlieko, mliečne výrobky a mliečna polievka v neobmedzenom množstve, pretože prispievajú k odstraňovaniu solí kyseliny močovej z tela; kuracie a prepeličie vajcia, vlašské orechy, výrobky z múky, rôzne druhy obilnín, biely chlieb, zelenina - cuketa, zemiaky, uhorky, mrkva, kapusta v čerstvej a kvasenej forme, paradajky, tekvica; ovocie - jablko, marhule, broskyňa, slivka, hruška, pomaranč; bobule - čerešne, čerešne, višne, melóny, čučoriedky; varené kurča, králik, morčacie mäso, varené ryby, nízkotučné tvarohy a nízkotučné syry, rastlinný olej (lepší ľan); všetky druhy orechov, okrem arašidov; kompóty, zeleninové a ovocné šťavy, kissel, zeleninové polievky, squash a baklažán z baklažánu, korenie - kôpor, petržlen, bobkový list, škorica, vanilín,kyselina citrónová.

Odporúčané: alkalické minerálne vody - Borjomi, Essentuki č. 17, Semigorskaya, Luzhanskaya, Dilijan a ďalšie.

Zo všetkých potravín, ktoré môžu byť konzumované pacientom s dnou, sú najužitočnejšie:

  • Zemiaky. Obsahuje vysoké množstvo draslíka a nízky obsah sodíka, vďaka čomu má močopudný účinok. Je to jeden z najpopulárnejších diétnych produktov pre dnu.
  • Squash. Podporovať vylučovanie prebytočnej vody, soli a kyseliny močovej.
  • Uhorky. Obsahujú veľké množstvo draslíka a závery, čo prispieva k zlepšenému odstráneniu solí kyseliny močovej z tela.
  • Tekvica. Zlepšuje všetky typy metabolických procesov, zabraňuje tvorbe urátových obličkových kameňov.
  • Paradajky. Sklad základných vitamínov, minerálov, nevyhnutných pre pacienta s dnou.

Pri exacerbácii predpísanej choroby a odpočinku z postele. Mäso a rybie výrobky sú úplne vylúčené zo stravy. Základom výživy sú tekuté a polotekuté potraviny: tekuté kaše; polievky varené v zeleninovom vývare s prídavkom obilnín; mliečne a mliečne výrobky, želé, kompóty, zeleninové a ovocné šťavy.

Pri liečení výraznej exacerbácie zohráva hlavnú úlohu pôstny deň, jedlo sa v tento deň nespotrebuje. Môžete si vziať iba alkalickú minerálnu vodu, kompóty, želé, ovocné a zeleninové šťavy, citrónovú šťavu, zriedenú vodou. Na druhý deň si pomenujte zvyčajnéhodiéta s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Treba tiež pripomenúť, že pri varení mäsa a rýb sa časť purínových báz obsiahnutých v týchto výrobkoch dostáva do vývaru, preto sa neodporúča brať tieto vývarky počas exacerbácie a remisie ochorenia.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Tieto výrobky obsahujú veľké množstvo purínov. Osoby trpiace dnou, sú kontraindikované.

Pri diéte pre dnu konzultujte s odborníkom na výživu. V tejto záležitosti pomôže aj reumatológ pozorujúci pacienta.