Čo môžete jesť s gastritídou?

Gastritída je väčšinou infekčné ochorenie. Aby sa však mikroorganizmy mohli stať chorobou, sú potrebné predispozičné faktory. Ak je raňajky šálka kávy, obed je kúsok pizze a večera je panva vyprážaných zemiakov, potom pálenie záhy a bolesti žalúdka nie sú ďaleko. V tomto článku sa venuje tomu, čo sa môže jesť počas exacerbácie gastritídy žalúdka a ktorá diéta sa má dodržiavať pri jej prevencii.

Čo robiť v prípade zhoršenia gastritídy?

Suffle z chudého mäsa nepreťažuje žalúdok, preto je povolené konzumovať aj pri exacerbácii chronickej gastritídy.

Ak žalúdok bolí pod lyžičkou a po jedle sa stáva chorým, nie je potrebné hladovať. Výživa počas exacerbácie chronickej gastritídy v prvých 2–3 dňoch je však najviac šetrná.

Možné:

  • slizové polievky,
  • strúhané mliečne kaše,
  • \ t
  • parné omelety,
  • tvaroh,
  • suflé z chudého mäsa a rýb,
  • želé a ovocné a bobuľové kompóty,
  • mlieko.

Po 2 - 3 dňoch, najviac do týždňa, by sa mala diéta rozšíriť, až kým nebude žalúdok úplne lenivý.

Vložiť:

  • polievkové mlieko a obilniny,
  • parné kotletky a karbonátky, chudé mäso a kúsky rýb, varené alebo dusené,
  • \ t
  • syr, kyslá smotana,
  • \ t
  • sušený biely chlieb, sušené sušienky, potom chudé koláče s mäsom alebo jablkami,
  • \ t
  • cestoviny, vedľajšie jedlá z obilnín (pohánka, ryža),
  • \ t
  • zelenina (zemiaky, tekvica, mrkva, cuketa) - varená, najprv vo forme zemiakovej kaše, kôpru a petržlenu,
  • marshmallows, marmeláda,
  • čaj s mliekom, kakaom.

A ak neexistujú žiadne sťažnosti?

Keďže exacerbácia ustúpi (týždne po 2-3), takmer všetky obmedzenia sa zrušia. Chcete krevety alebo zelený šalát, boršč alebo karbonátky - prosím! Pochybnosti sú snáď len smotany alebo vyprážané koláče.

Ale! Jedlá by mali byť vyvážené a jedlo by malo byť pravidelné. Snack vo forme jablka alebo buchty nenahrádza, ale dopĺňa kompletné raňajky, obed a večeru. 4 - 5 jedál denne - to je racionálny harmonogram.

Všetky extrémne diéty (napríklad čokoláda alebo Hollywood) sú vylúčené.

Aké výrobky sa osobitne odporúčajú?

Užitočné, najmä v sezóne, jahody, vrátane záhrady. „Terapeutická“ dávka je aspoň pol pohára denne počas dvoch letných týždňov.
Bolo by pekné spriateliť sa s mliekom: podľa všetkého bola sovietska tradícia, že sa to vzdáva ako škodlivá, vynájdená na prevenciu gastritídy. Mierny alkalizačný účinok mlieka mierne znižuje kyslosť a pomáha pri pálení záhy.

A ak sa zníži kyslosť?

Toto sa deje s predĺženým trvanímpriebeh ochorenia, keď sú zmeny zápalu v žalúdku nahradené atrofiou alebo zriedkavou autoimunitnou formou gastritídy. V tejto forme trpí proces trávenia potravy, často nedostatok vitamínov a anémie: železo - a B12 deficientné. Hlavným cieľom je teda poskytnúť príjem základných stopových prvkov potravou a posilniť produkciu tráviacich enzýmov. Je to mechanicky šetrná a chemicky stimulujúca diéta.

  • Je povolené variť, piecť, variť a smažiť - treba však zabrániť hrubej kôre, a preto je vylúčené, aby sa z nej vytrhol.
  • Potraviny obsahujúce vlákninu (ide o zeleninu) by sa mali lepšie konzumovať.
  • Príliš horúce alebo veľmi studené jedlo nie je užitočné.
  • Slané potraviny (sleď, uhorky), koreniny v miernom množstve sú povolené a horkosť (čakanka, púpava) sa dokonca odporúča.

Čo môžete jesť s gastritídou s nízkou kyslosťou?

Na gastritídu s nízkou kyslosťou možno pripraviť zeleninový kastról na večeru.
  • Polievky na báze zeleniny, mäsa alebo rybieho vývaru, ale nie príliš tučné. Môžete variť huby vývar, as dobrou toleranciou - polievka a nálev.
  • Mäso a ryby v akejkoľvek forme, kúsky alebo kotlety, karbonátky, polievky na koláče alebo palacinky. Povolená pečená šunka, šunka, klobása a klobásy, kaviár, sleď.
  • Mlieko a mliečne výrobky: kefír a ryazhenka, tvaroh a syr, kyslá smotana a smotana.
  • Kaša s mliekom alebo mäsom, zeleninový vývar, dobrávarené, ešte lepšie utreté.
  • Zelenina sa varí, dusí, najlepšie vo forme zemiakovej kaše, môžete variť kastrólky a zeleninové karbonátky, iba bez kôry.
  • Cestoviny, rezance a domáce rezance sa môžu pridávať buď do polievky, alebo použiť ako príloha na varenie kastrólov.
  • Vajcia v akejkoľvek forme: mäkké, miešané vajcia alebo jemne nasekané ako náplň do koláčov.
  • Biely a sivý chlieb, najlepšie včera, suché sušienky, koláče a tvarohové koláče.
  • Bobule a čerstvé ovocie bez hrubej kože, najlepšie vo forme zemiakovej kaše. Môžete si urobiť penu alebo želé, mors alebo želé. Citrusové plody sú povolené, odporúča sa piť pol pohára citrónovej šťavy pred jedlom.
  • Korenené a aromatické koreniny: cibuľa, cesnak, kôpor, petržlen, fenikel, rasca. Môžete pridať škoricu a vanilku do buchty, pripraviť šaláty z púpavy a listy banánov v kombinácii s jablkami a kapustou. Korenie stimuluje chuť k jedlu, reflexne aktivuje žalúdok a črevá a robí jedlo chutnejším a rozmanitejším.
  • Čaj s citrónom, káva (nie viac ako 1-2 šálky), kakao, džúsy, ovocné nápoje, ovocné nápoje a želé - musíte vypiť asi 1,5 litra za deň.

Je potrebné postupne, zamyslene, s radosťou 4-5 krát počas dňa.

Strava pre gastritídu teda nestanovuje prísne obmedzenia, jej hlavnou požiadavkou je diéta. A dáva veľa príležitostí, aby sa jedlo chutné a pestré.


Ktorý lekár sa má poradiť

Keď je to nepríjemnépocity v hornej časti brucha, musíte sa poradiť s praktickým lekárom alebo gastroenterológom, podstúpiť EFGDS a niektoré ďalšie štúdie. Vyberte si správnu diétu pre gastritídu pomôže dietológovi.