Čo môžete jesť s hnačkou?

Hnačka (hnačka) je z hľadiska medicíny častá (3-krát alebo viac za deň), voľná stolica. Dôvody môžu byť veľmi odlišné, od psychologického („choroba medveďov“) až po ťažké organické Crohnova choroba, lymfóm tenkého čreva atď. Ale bez ohľadu na dôvod zostávajú zásady výživy s hnačkou rovnaké. Skutočnosť, že môžete jesť s hnačkou, a to, čo musíte vzdať, budeme diskutovať v tomto článku. A ako liečiť hnačku u dospelých, čítajte tu.

Prečo sa stolica stáva tekutou?

    Môže to byť spôsobené
  • urýchleným rozvojom črevného obsahu;
  • so zhoršenou absorpciou vody, elektrolytov;
  • so zvýšenou sekréciou vody, sodíka do črevného lúmenu;
  • so zvýšením tvorby hlienu.

Na akých princípoch sa zakladá diéta?

Aby sa zabránilo dehydratácii, osoba trpiaca hnačkou musí piť veľké množstvo tekutín.
  • Aby sa maximalizovalo súčasné zaťaženie čriev, jedlo by malo byť časté, v skutočnosti by sa mali každé 3 hodiny konzumovať malé porcie.
  • Mechanické a chemické dráždivosti čriev sú vylúčené.
  • Vylúčené výrobky s choleretickým efektom.
  • Nezahŕňa všetko, čo môže vyvolať fermentačné procesy v čreve.
  • Diéta by mala byť energeticky kompletná, ale množstvo tuku a sacharidov je na dolnej hranici fyziologickej normy. Množstvo bielkovín v potrave sa neznižuje.
  • Je nevyhnutné kompenzovať stratu tekutín a elektrolytov, ktoré sú nevyhnutné pri hnačke.

Všeobecne platí, že potraviny sú polotekuté, varené alebo parné, lepšie strúhané bez korenia.

Čo potrebujete s hnačkou?

Keksy na biely chlieb, ryžová kaša na vode, kompót z čerešňového kvetu alebo čučoriedkové želé, silný čaj - to je dobre známa „prvá pomoc“ s častými tekutými stoličkami.

K tomuto zoznamu by som chcela pridať srvátku, bohatú na stopové prvky a zabraňujúcu rozvoju hnilobnej flóry.

Čo môžete jesť s hnačkou?

  • Mäso: chudé, zbavené filmov, fascia, šľachy - akékoľvek spojivové tkanivo. Lepšie varené, ešte lepšie - kaša a dusená: kotlety, knedle, suflé.
  • Ryby: chudé, ako treska škvrnitá alebo treska polárna, varená alebo dusená, a ešte lepšie - vo forme mäsových guličiek alebo parných kotletiek.
  • Obilniny: kaše sa určite dostanú do stravy, takmer každá z nich je prijateľná, s výnimkou jačmeňa, varí sa na vode alebo s pridaním mlieka (nie viac ako tretina) a do hotovej kaše sa pridáva maslo. Je užitočné niekedy variť puding. Veľmi dobré pre hnačkové hlienové polievky.
  • Cestoviny: môžete, ale nie trikrát denne. Najlepšia možnosť je varené rezance.
  • Mlieko: môže byť použité na varenie kaše, vo vzťahu k vode ako 1/3 alebo pridané do pyré, spolu s lyžičkou masla. A mliečne výrobky sú platné takmer všetko, normalizujú črevnú mikroflóru, zabraňujú kvaseniu a nadúvaniu. Je pravda, že fixačný efekt kefíru s uplynutou trvanlivosťou je mýtus. Faktom je, že „trojdňový kefír“ sa pripravuje pomocou špeciálneho štartéra na 3 dni a zvyčajný sa nezmení na tri dni skladovania. Čerstvo pripravený tvaroh je vynikajúcim zdrojom bielkovín a vápnika, podobne ako syr s ostrým syrom, sa konzumuje denne, samozrejme, trochu.
  • Vajcia: varené alebo miešané vajcia, jedno je povolené, s dobrou znášanlivosťou dve vajcia denne.
  • Zelenina: mrkva a zemiaky, tekvice a cuketa, zelený hrášok a zelené fazuľa, baklažán a paradajky, so starostlivosťou - cibuľa a cesnak, kôpor a petržlen môžu byť. Zelenina by mala byť varená (s výnimkou paradajok), alebo pečená bez zlatej kôry, a najlepšie vo forme zemiakovej kaše.
  • Ovocie a bobule: môžu a mali by byť pečené vo forme kompótov, želé, želé, džemu alebo peny, s dobrou toleranciou je povolené jesť pol pohára jahôd alebo malín surových.
  • Chlieb: biely, nie bohatý, sušený alebo vo forme krekrov, sušených sušienok alebo sušený.
  • Nápoje: čaj, káva, kakao na vode, voda bez plynu, kompóty a želé, nápoje nesýtené kyslým mliekom, červené víno (najviac 50 g denne).

Čo nemožno konzumovať s hnačkou?

Z konzumného mlieka s hnačkouzdržať.

Pri hnačke je potrebné sa vyvarovať nasledujúcich produktov:

  • Mäso: tuk, s hrubou kôrou. Vedľajšie produkty nie sú žiaduce - pečeň, obličky, mozgy atď. Údené výrobky, konzervované potraviny, bohaté vývarky sú úplne vylúčené.
  • Ryby: tuk, vyprážané, údené, morené alebo konzervované.
  • Mliečne výrobky: plnotučné mlieko, smotana, limonády na báze srvátky.
  • Vajcia: ak sú uvarené alebo vyprážané, alebo ak sú zle znášané, spôsobujú bolesť brucha a nadúvanie.
  • Zelenina: kapusta, čerstvá a kvasená, repa, repa, reďkovka a rutabaga; uhorky. Konzervovaná zelenina sa neodporúča - zvyčajne sa pridáva korenie a ocot. Výnimka - zemiaková kaša na detskú výživu. Chren, horčica, huby - tiež zakázané.
  • Ovocie a bobule: surové kyslé odrody (brusnice, citrón, ríbezle, kyslé jablká, egreše).
  • Chlieb: muffiny, čierny chlieb, koláče, najmä so smotanou.
  • Nápoje: studené a sycené, ako pivo, kvas a limonáda.

Ak myšlienka stráviť deň bez akéhokoľvek jedla nespôsobí paniku, nesmie sa prvý deň jesť vôbec, len piť sladký čaj, ale nie menej ako 1,5 litra.

Vypočujte si sami seba: všetci sme iní, niekto toleruje banány dokonale, niekto zintenzívňuje nadúvanie, človek sa dostáva lepšie na pozadí vlašských orechov, iný má bolesti v bruchu. Hlavnou vecou je dodržiavanie všeobecných princípov diéty s hnačkou, pretože aj lieky proti hnačke ušetria, ak sa konzumujú s dobrým podielom vyprážaných potravín.bravčové mäso s kyslou kapustou.


Na ktorý lekár sa má poradiť

Pri poruche stolice, ktorá nie je spôsobená akútnou črevnou infekciou, ktorá trvá dlho, je potrebné kontaktovať gastroenterológa. Pre bolesť brucha, horúčku, vracanie, naliehavú potrebu kontaktovať oddelenie infekčnej choroby. Pri chronickej hnačke vám pomôžu rady pre výživu.
Video verzia tohto článku:

Diéta pre hnačku u detí: