Čo môžete jesť s ochorením pečene - dietetické odporúčania

Bohužiaľ, dnes mnoho ľudí má abnormálne funkcie pečene. Predpokladá sa, že diéta pri chorobách tohto najdôležitejšieho pre telo, telo je veľmi obmedzené, ale tento názor je chybný. Zoznam produktov povolených pre ľudí trpiacich chorobami pečene je pomerne široký a správne zvolená terapeutická strava pomôže chrániť pečeň pred zbytočným stresom a poskytne telu všetky potrebné živiny. Čo môžete jesť pri ochoreniach pečene, náš článok je venovaný.

V strave pacientov je množstvo spotrebovaného tuku obmedzené, preto sa sacharidy stávajú hlavným zdrojom energie. Strava by mala obsahovať dostatočné množstvo ľahko stráviteľných proteínov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie regeneračných procesov v tkanive pečene.


Povolené výrobky

Mliečne výrobky musia byť prítomné v potrave osoby trpiacej ochorením pečene.

Ľudia trpiaci chorobami pečene sa odporúča, aby jedli zastaraný a sušený biely chlieb, cestoviny a akúkoľvek obilnú kašu. V strave musia byť prítomné mliečne výrobky, ako napríklad celémlieko, kyslá smotana, kefír, kyslé mlieko, ryazhenka, tvaroh a orechový syr. Mali by sa vybrať mliečne a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku.

Mäso s nízkym obsahom tuku (hovädzie mäso, králik, konské mäso, kuracie mäso) a ryby (morský vlk, zubáč, treska, pstruh) sú užitočné. Je povolené pridať nejaké maslo do potravín, rastlinné oleje sú veľmi užitočné (olivový, slnečnicový, ľanový, kukuričný). Polievky by sa mali variť v zeleninovom vývare alebo v mlieku.

Diéta pre ochorenia pečene musí nevyhnutne obsahovať dostatočné množstvo zeleniny, ktorá neobsahuje hrubé vlákno. Zvlášť užitočné mrkva, tekvica, repa, paradajky, cuketa, topinambur, špargľa, šalát a zelenina. Je tiež potrebné jesť ovocie (okrem hrušiek). S mierou, cukor môže byť pridaný do potravín. Sladkosti by mali byť uprednostňované pred medom, džemom, marmeládou, marshmallowom, sladkosťami, pečeňou, pusinkami, bobuľou a ovocnou penu, suflé a želé. Nápoje sú povolené slabý čaj a kávu, ovocné šťavy, kompóty, bobule želé.

Ak sa pacient cíti uspokojivo, potom so súhlasom lekára je niekedy možné jesť šunku, šunku s nízkym obsahom tuku, syr, celé vajce a čerstvé kyslé kapusta. Z vajec je lepšie variť dusené omelety.

Zakázané výrobky

Pacienti s ochorením pečene by nemali jesť čerstvý a ražný chlieb, tvrdé syry a vaječný žĺtok. Mastné mäso (bravčové, jahňacie, kačacie) a ryby (losos, sleď) majú negatívny vplyv na pečeň, \ túdené mäso, konzervované potraviny. Odstráňte zo stola aj slaninu a slaninu.

Z diétnych mandlí a vlašských orechov je potrebné vylúčiť nezrelé ovocie, zeleninu obsahujúcu hrubé vlákno (strukoviny, všetky druhy kapusty, repy, rutabaga, reďkovky, uhorky, cesnak), ako aj huby. Do jedál sa neodporúča pridávať teplé koreniny a koreniny, ako je ocot, horčica, korenie.

Ľudia trpiaci chorobami pečene budú musieť opustiť čokoládu, kakao, cukrovinky s mastnými krémami, zmrzlinou. Používanie akýchkoľvek alkoholických nápojov je prísne zakázané.

Pravidlá stravovania a varenia

Odporúča sa, aby ľudia trpiaci chorobami pečene používali zlomkovú diétu. Jedlo sa má užívať v malých porciách v 4-6 recepciách. Jedlo by malo byť teplé, nemôžete jesť veľmi teplé alebo studené jedlá a nápoje.

Odporúča sa variť pokrmy pečením v rúre, v pare a varení. Na polievky nepoužívajte mäsové vývary a vyprážané obväzy. Mäso a ryby by sa mali variť bez použitia tuku.

Na prvý pohľad sa zdá, že diéta pre ochorenia pečene je veľmi obmedzená, ale nie je. Kombináciou povolených potravín môžete variť rôzne chutné pokrmy. S cieľom diverzifikovať menu, môžete použiť kyslé smotany a paradajkové omáčky a omáčky, citrónovú šťavu, zelené. Mäso má úplne inú chuť, ak ho pečiete v jablkovej omáčke s medom. Z tvarohu môžete variť rôzne jedlá (tvarohové koláče,lenivé knedle, kastról) a dezerty. Čerstvé šaláty a zelené sa používajú na prípravu všetkých druhov šalátov s prídavkom rastlinných olejov.

Takáto diéta bude prínosom nielen pre ľudí trpiacich chorobami pečene, ale aj pre tých, ktorí nemajú žiadne zdravotné problémy.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Pokiaľ ide o ochorenia pečene, obráťte sa na gastroenterológa. Na výživu pri ochoreniach tohto tela je najlepšie poradiť sa s odborníkom na výživu. V niektorých prípadoch je potrebná konzultácia s hepatológom, špecialistom na ochorenia pečene.

Video verzia článku