Čo môžete jesť so psoriázou

V tomto článku budeme hovoriť o tom, čo môžete jesť s psoriázou. Samozrejme, že diéta neznamená úplný liek na túto chorobu. Je však schopný zabrániť výskytu relapsov.


Pred nejakým časom sa kládol dôraz na diétu, v ktorej sú všetky potraviny rozdelené na „kyslé“ a „alkalické“. Pomer týchto produktov k diéte pacienta so psoriázou by mal byť: „tvorenie kyseliny“ - 20–30% a „formovanie alkalických látok“ - 70 - 80%.

Výrobky „alkalického tvárnenia“ sú:

  • Ovocie a bobule. Prakticky všetky plody a bobule vytvárajú v tráviacom trakte zásadité prostredie, dokonca aj tie, ktoré sú najkyslejšie. Výnimkou je päť druhov plodov a plodov - brusníc, ríbezlí, sliviek, čučoriedok a sliviek.

Je potrebné objasniť, že jablká, melóny a banány by sa mali jesť oddelene od iných potravín. Citrusové plody a šťavy z nich vyrobené by sa nemali používať spolu s mliečnymi a obilninami.

  • Zelenina. Tiež výrazne zvýšiť alkalické prostredie. Výnimkami sú: fazuľa, rebarbora, tekvice, ružičkový kel - tieto produkty sa odporúčajú používať v malých množstvách. Vylúčiť z používania všetkých sójových orechov - paradajok, zemiakov, papriky, baklažánu.

Medzi potraviny tvoriace kyseliny patrí mäso, obilniny, syry, \ tcukor, živočíšny a rastlinný olej, mäsové výrobky. Tieto produkty obsahujú škrob, bielkoviny, cukry, tuky a oleje, takže ich nesprávna kombinácia zhoršuje stav kože u pacientov trpiacich psoriázou.

Pre pacienta trpiaceho psoriázou je užitočný z dietetického hľadiska:

  • Pridajte lecitín do granúl do jedla alebo nápoja (1 polievková lyžica 3 krát denne, 5 dní).
  • Vymeňte kávu za čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu rozpustenú v pohári vody.
  • Konzumujte grapefruit alebo pomarančový džús spolu s citrónovou šťavou.
  • Jedzte viac čerstvej alebo dusenej zeleniny.
  • Pokúste sa čo najrýchlejšie piť čerstvé šťavy z mrkvy, petržlenu, zeleru, repy, špenátu.
  • Je potrebné opustiť umelé korenie a nahradiť ich šťavou z čerstvo vylisovaného citróna, ako aj prírodných bylín - petržlen, kôpor, zelenú cibuľu, šalát. Je bohatý na vitamíny, mikroelementy a minerálne soli.
  • Do stravy pacienta je možné zahrnúť tieto plody: egreš, horský popol, kalina, brusnica, čierne ríbezle, čučoriedky.
  • Je vhodné jesť kašu, najmä pohánku, ovsené vločky a pšenicu.

Je potrebné vylúčiť tieto výrobky v maximálnej miere:

  • Kombinácia viacerých potravín v jednom jedle. Nejedzte obilniny, chlieb, spolu s ovocím, citrusovými šťavami, dusenou alebo sušenou zeleninou. Nie je možné spojiť akýkoľvek druh ovocia s bielymi výrobkami z múky - chlieb, makaróny v jednej miske. Do kávy alebo čaju nepridávajte mlieko, smotanu, cukor.
  • Treba nahradiťfruktóza cukru.
  • Obmedziť používanie octu, najmä vína.
  • Obsahujúce veľké množstvo rôznych príchutí, umelých prísad, farbív.
  • Akýkoľvek druh alkoholu vrátane piva.
  • Hydrogenované produkty: nátierka a margarín.
  • Mäso a údeniny, polotovary.
  • Biely chlieb
  • Ryby v konzervách, údené, vyprážané a upečené ryby.
  • Sýtené nápoje, sladkosti, zemiakové lupienky, sušienky.
  • Potraviny rýchleho občerstvenia.

Je tiež potrebné konzumovať 6 až 8 pohárov za deň čistej vody a pridať ich k iným tekutinám. Ovocie a zelenina by sa mali prednostne konzumovať čerstvé, čerstvé mrazené alebo dusené, niekedy konzervované. Ryby by mali byť v strave pacienta aspoň štyrikrát týždenne, nemôžu byť konzumované pražené! Vtáčik môže byť konzumovaný až trikrát týždenne, koža musí byť odstránená. Z mäsa môžete jesť jahňacie mäso iba dvakrát týždenne, jedna porcia mäsa na jedno jedlo by mala byť od 70 do 110 g. Mlieko, mlieko a mliečne výrobky by sa mali konzumovať tak, aby sa znížilo množstvo tuku a soli. Môžete jesť kuracie vajcia, ale len varené mäkké varené, 2 - 4 krát týždenne. Rastlinný olej - olivový, repkový, slnečnicový, kukuričný, mandľový, bavlníkový, príležitostne sezamový, jedna čajová lyžička oleja je prípustná trikrát denne.

Okrem stravy sa odporúča používať preháňadládosiahnuť dobré vyprázdnenie čriev, pretože často stagnácia v črevách vedie k kožným problémom. Je lepšie používať prírodné produkty, ktoré majú laxatívny účinok - čerstvé ovocie a zeleninu. Tiež majú výrazný preháňací účinok: pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, sójové mlieko, celozrnný jačmeň, pohánka, surové žĺtky, ražný chlieb, mandle, med, repu, repu. Môžete použiť pol lyžice olivového oleja 3 - 4 krát denne, kým sa nedosiahne normálny pohyb čriev.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Na prípravu stravy pacienta s psoriázou sa musíte obrátiť na odborníka na výživu. Okrem toho bude potrebné, aby bol koordinovaný s dermatológom sledujúcim pacienta.