Čo môžete jesť so salmonelózou

Salmonelóza je ochorenie postihujúce gastrointestinálny trakt, ktorého hlavnými príznakmi sú hnačka a zvracanie. V dôsledku straty telesných tekutín sa vyvíja narušenie rovnováhy vody a elektrolytov, čo môže mať vážne následky na zdravie pacienta. Takže zvážte, čo môžete jesť so salmonelózou, a čo by ste sa mali zdržať.


Diéta pre salmonelózu by mala byť čo najškodlivejšia, jej cieľom je znížiť mechanické a chemické účinky na zapálenú sliznicu čriev a obnoviť v nej normálnu mikroflóru. Bola vyvinutá špeciálna diéta pre pacientov s liečebnou tabuľkou č. 4.

.

Diéta zahŕňa normálne množstvo bielkovín, ale zároveň je množstvo sacharidov a tukov obmedzené na dolnú hranicu normálu. Táto potravinová možnosť je energeticky neadekvátna, preto je určená na niekoľko dní, s následným rozšírením zoznamu povolených produktov. Dôležité je nielen to, čo sa používa vo výžive pacientov, ale aj spôsoby ich prípravy. Jedlá sa odporúča pariť, piecť alebo variť, a potom utrite alebo mleté ​​s mixérom. Diéta je zlomková, mali by ste jesť 5-6 krát denne v malých porciách.

Inprvé dni ochorenia je najväčšia pravdepodobnosť dehydratácie, preto je veľmi dôležité používať dostatočné množstvo tekutiny.Za deň sa odporúča vypiť 2-4 litre vody, musíte ju vypiť v malých dúškoch v pravidelných malých intervaloch.Je lepšie odmietnuť jedlo v akútnom období.Okrem vody, môžete piť decoctions niektorých liečivých rastlín (harmanček, ľubovník bodkovaný, rebrík).

Po 2-3 dňoch choroby môžete po porade s lekárom prejsť na šetrnú diétu.

Potraviny, ktoré treba odstrániť zo stravy

Aby sa zabránilo dehydratácii, osoba so salmonelózou by mala vypiť dostatok tekutín.

Výrobky, ktoré zlepšujú fermentačný proces v čreve, by mali byť vylúčené zo stravy.Patrí sem mlieko, čerstvá zelenina obsahujúca hrubé vlákno (strukoviny, kapusta, repa, reďkovky, uhorky, reďkovky), zelené a niektoré druhy ovocia (hrozno, hrušky, slivky, citrusové plody).Tiež vylučujú produkty, ktoré stimulujú sekréciu žalúdka a produkciu žlče (korenie, omáčky, uhorky, konzervy, údené).Je neprijateľné jesť rýchle občerstvenie a vhodné potraviny.

Jačmeň, ovos, jačmeň a proso sú vylúčené z obilnín.Neodporúča sa jesť polievky uvarené v tukovom vývare, tukových odrodách hydiny, mäsa a rýb.Musia odstrániť zo stola všetky sladkosti a pečenie.Neodporúča sa tiež pitie kávy, kakaa, sýtených nápojov (aj vody).

Odporúčané výrobky

Výrobky z kyslého mlieka, niektoré varenézelenina v ošumelej forme (zemiaková kaša na vode), ovocie a bobule vo forme kompótov, želé alebo zemiakovej kaše. Pyré z čerstvých jabĺk, mrkvy alebo banánov obsahuje veľké množstvo pektínu, ktorý pomáha čistiť črevá toxínov produkovaných salmonelou.

Odporúča sa jesť chlieb len z bielej múky, mierne sušenej, alebo vo forme sušienok. Povolená ryža, pohánka a krupica, uvarená vo vode, bez pridania masla.
Ryby a mäso by mali byť zvolené ako odrody s nízkym obsahom tuku, musíte ich postupne privádzať do stravy, v malých porciách vo forme karbonátok alebo parných kotletiek. Povolené jesť varené ryby.

Diéta by sa mala dodržiavať aj po normalizácii a vymiznutí symptómov salmonelózy, keďže je potrebný čas na obnovenie normálneho trávenia po chorobe. Dospelí sa zvyčajne odporúča, aby sa držali tejto diéty jeden mesiac, a pre starších ľudí a deti môže toto obdobie predĺžiť ošetrujúci lekár. Zoznam spotrebovaných výrobkov by sa mal v každom prípade postupne rozširovať.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Salmonelózu lieči špecialista na infekčné choroby. Ďalšie výživové odporúčania môže poskytnúť odborník na výživu alebo gastroenterológ.