Čo môžete získať z mäsa

Mäso je zdrojom nielen esenciálnych aminokyselín, ale aj možného nebezpečenstva. Každý vie o reťazcoch bravčového mäsa a ošípaných: parazitické ochorenia, ktoré môžu byť infikované konzumáciou netestovaného a zle spracovaného mäsa. Existuje však množstvo infekcií, o ktorých by ste určite mali vedieť. Čo môžete získať z mäsa, dozvedieť sa z tohto článku.


Campylobakterióza

Väčšina prípadov bakteriálnej hnačky je spôsobená kampylobaktermi, ktoré vstupujú do ľudského tela z hydinového mäsa.

Kauzálnymi pôvodcami tohto ochorenia sú baktérie rovnakého mena. Boli nájdené v mäse väčšiny druhov vtákov, ktoré človek konzumuje. Byť v tele vtákov, kampylobakter im neprináša žiadnu škodu a nespôsobuje choroby, ale pre ľudí sú patogénni. Riziko infekcie sa zníži na nulu počas tepelného spracovania potravín, pretože pôvodca zomrie veľmi rýchlo vo vriacej vode. Názor ľudí, že najdôležitejšou vecou je dôkladne umyť si ruky a pokrmy pri varení kurčiat, nie je úplne správny, pretože prenos Campylobacterium cez vodu a kontakt a domáce prostriedkyvyskytuje sa veľmi zriedka a hlavnou metódou infekcie je jedlo.

Je tiež potrebné vedieť, že tieto mikroorganizmy sú dostatočne odolné voči anaeróbnym podmienkam alebo nedostatku kyslíka a voči teplotám pod nulou, takže je pravdepodobné, že patogén bude stále prítomný v mrazených balených kurčatách.Campylobacter sú najčastejšou príčinou bakteriálnej hnačky na svete, ochorenie je diagnostikované na základe bakteriologickej a sérologickej analýzy výkalov.Mierna forma ochorenia zvyčajne zmizne za 2-5 dní, pričom hlavným príznakom je hnačka.Vo vážnejších prípadoch sa artritída a zriedkavé ochorenie nervového systému nazývané Guillain-Barré syndróm môže stať komplikáciou ochorenia, pri ktorom imunitný systém napáda nervové bunky a vedie k rozvoju paralýzy.

Na liečbu kampylobakteriózy sa predpisujú makrolidové antibiotiká, ako napríklad erytromycín.Ochorenie je zvyčajne pozorované u jedincov, ktorí konzumovali nedovarené mäso, ale ak patogén vstúpi do pitnej vody alebo mlieka, je možné prepuknutie otravy a šírenie choroby.

E. coli

Esherichia coli je veľká skupina baktérií.Tieto mikroorganizmy žijú v črevách prežúvavcov, najmä hovädzieho dobytka, ako aj jeleňov, losov, oviec a kôz, bez toho, aby im spôsobovali akékoľvek choroby.Počas porážky sa baktérie z čriev môžu dostať do mäsa a potom do ľudského tela, čo spôsobuje rozvoj hnačky, často s krvou, bolesťou a kŕčmi v žalúdku anízka horúčka.

E. coli predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre deti. Od 5 do 10% infikovaných ľudí trpí závažnou formou patológie s hemolytickým uretrálnym syndrómom, čo často vedie k zlyhaniu obličiek. Najčastejšie sa Escherichia coli nachádza v mletom hovädzom mäse, mlieku a syre vyrobenom zo surového mlieka.

Listerióza

Ak ste boli tehotná, pravdepodobne ste počuli o nebezpečenstve tejto infekcie spôsobenej baktériou Listeria monocytogenes. Faktom je, že tehotné ženy trpia listeriózou 20-krát častejšie ako zvyšok dospelej populácie a asi tretina všetkých prípadov ochorenia sa vyskytuje u budúcich matiek. Riziká sú aj novorodenci, staršie osoby, ľudia s oslabeným imunitným systémom a patológie ako rakovina, cukrovka a ochorenia obličiek.

Listeria sa nachádza v pôde a vo vode, najmä na miestach, ktoré boli hnojené hnojom. Baktérie nie sú škodlivé pre zvieratá, ale požitím živočíšnych produktov vrátane mäsa sa mlieko a syr a zelenina stávajú nebezpečnými pre ľudí. Pasterizácia mlieka a varenie mäsa ničí patogén, ale potraviny môžu byť kontaminované po varení alebo pred balením do výroby a prierezovým spôsobom v obchodoch, napríklad požitím baktérií z mäsa na zeleninu.

Príznaky listeriózy sú bolesti svalov, nevoľnosť, hnačka, vo vzácnejších prípadoch sa infekcia šíri do nervového systému, ktorý sa prejavujebolesti hlavy, stuhnutý krk a záchvaty. Môžete zabrániť kontaminácii opatrným varením, najmä ak ste tehotná, vzdať sa surového a nepasterizovaného mlieka, umyť zeleninu a ovocie, ako aj ruky, riady, nože a krájacie dosky po práci so surovým mäsom.

Choroba šialených kráv

Táto patológia je tiež známa ako spongiformná bovinná encefalopatia a je chronickým degeneratívnym ochorením postihujúcim nervový systém hovädzieho dobytka. Použitie kontaminovaného mäsa vedie k rozvoju Creutzfeldt-Jakobovej choroby u ľudí, ktorá je vždy smrteľná. Ochorenie bolo rozšírené, keď zvieratá dostávali mäsovú a kostnú múčku pripravenú z chorých kráv ako krmivo.

Infekcia je spôsobená špecifickým priónovým proteínom, ktorý sa prenáša zo zvierat na ľudí. Varenie mäsa, jeho tepelné spracovanie a dokonca aj zmrazenie vo väčšine prípadov tento proteín nezničia. Symptómy ochorenia osoby sú demencia, strata pamäti, halucinácie, nezrozumiteľná reč, náhle pohyby, problémy s držaním tela a chôdza. Smrť môže nastať v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov, ale vyskytli sa prípady, keď sa ľuďom podarilo žiť niekoľko rokov.

Salmonelóza

Z nedostatočne tepelne spracovaného mäsa je možné nakaziť surové a polopečené vajcia salmonelou.

Ide o jednu z najbežnejších chorôb prenášaných potravinami aSalmonella je baktéria, ktorá žije v črevnom trakte zvierat.Kontaminované potraviny so zlým tepelným spracovaním sa stávajú zdrojom ochorenia u ľudí.Ročne sa zaregistruje asi 40 tisíc prípadov salmonelózy, ale vzhľadom na to, že mnohí nehľadajú lekársku pomoc, je počet nakazených oveľa viac.

Salmonela nespôsobuje patológiu u zvierat a raz v ľudskom tele vyvoláva hnačku, horúčku a bolesť brucha počas 12 - 72 hodín po infekcii.Príznaky môžu zmiznúť sami po 4-7 dňoch.Je veľmi dôležité konzumovať veľa tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii z hnačky.Z liekov na liečbu salmonelózy sa primárne používajú antibiotiká.Ľudia s oslabeným imunitným systémom, deti a starší ľudia sú náchylnejší k závažnejšej forme ochorenia, preto si tieto skupiny vyžadujú značnú pozornosť zo strany lekárskej profesie.Najlepší spôsob, ako zabrániť salmonelóze, je dôkladne variť mäso a vajcia, zabrániť kontaktu surových potravín a varených potravín a dodržiavať pravidlá osobnej hygieny.


Stafylokoková otrava jedlom

Baktérie Staphylococcus aureus sú bežnou príčinou otravy potravinami.Mikroorganizmy môžu byť prítomné v takých produktoch, ako je mäso, vrátane hydinového mäsa, vajec, mliečnych výrobkov, šalátov, pekárskych výplní, najmä v smotane na zákusky.Staphylococcus sa často vyvíja v chladničke, ak sú porušené hygienické pravidlá skladovania potravín.Infikovaní ľudia majú rýchly rozvoj príznakov, vrátanenevoľnosť, zvracanie a bolesť kĺbov.

V závažnejších prípadoch sa osoba môže sťažovať na bolesti hlavy, svalové kŕče a zmeny krvného tlaku. Choroba sa zvyčajne začína prejavovať dva až tri dni po infekcii. Diagnóza otravy stafylokokovým jedlom sa vykonáva vyšetrením jedla pacienta, pretože stafylokoky môžu byť prítomné v tele zdravých ľudí. Ľudia aj zvieratá pôsobia ako nositelia infekcie, patogén môže byť aj vo vzduchu, vo vode, mlieku, prachu, odpadových vodách, ako aj v potravinách.

Počet ľudí nakazených ročne nie je presne známy, pretože príznaky otravy stafylokokovým jedlom sú veľmi podobné prejavom iných porúch a ochorení zažívacieho traktu, čo často vedie k chybnej diagnóze. Navyše, mnohí nejdú k lekárovi, len s liekmi na hnačku a aktívne uhlie. Avšak správna liečba vo väčšine prípadov zahŕňa užívanie slaných laxatív, výplach žalúdka, kvapkanie roztoku chloridu sodného. Všeobecne platí, že prognóza je vždy priaznivé, komplikácie sa môžu vyskytnúť len v prípade otravy toxínmi baktérií. Prevencia ochorenia je jednoduchá: nedovoľte, aby sa rôzne druhy mäsa dostali do vzájomného kontaktu, varili pri odporúčanej teplote, dodržiavali podmienky a teplotu skladovania potravín a hotových jedál.

Trichinóza

Je to choroba, ktorá sa vyvíja v dôsledku jedeniamäso zvierat infikovaných larvami škrkaviek rodu Trihinella, ktoré kombinujú tri úzko príbuzné druhy háďatiek.

Hlavným zdrojom choroby u ľudí je mäso z domácich a divých ošípaných, ktoré sa potom môže nakaziť konzumáciou potravinového odpadu, hmyzu uloveného v ich tele rastlinnou potravou a potkanov. Larvy Trichinella alebo cysty vstupujú do žalúdka, kde sa ich ochranné membrány rozpúšťajú pôsobením kyseliny chlorovodíkovej a uvoľnený červ sa vyvíja v tenkom čreve do dvoch dní. Následne, červy kamarát, ležal vajcia, rozvoj v nezrelých jedincov. Potom larvy migrujú do krvného obehu a vstupujú do svalového tkaniva, usadzujú sa tam a stávajú sa silnou cystou. Toto dokončenie životného cyklu háďatka v ľudskom tele, pre ďalší rozvoj, ktoré potrebujú na vstup do tela ošípaných alebo potkanov.

Trichinella spôsobuje symptómy, ako je bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, únava, horúčka, ktoré sa objavia do dvoch až štyroch dní po infekcii. Neskôr, po 2-8 týždňoch, sa môžu objaviť príznaky ako opuch, kašeľ, bolesť svalov a kĺbov, svrbenie, zápcha alebo hnačka. Trichinóza môže byť smrteľná pre ľudí, ak do tela vstúpi veľký počet lariev - pre letálny výsledok je to 5 lariev na 1 kg telesnej hmotnosti. V boji proti trichinóze sa používajú lieky ako mintechol, albendazol a tiež antihistaminiká.

V závislosti od toho sa predpisuje ďalšia liečbacharakter komplikácií. Trichinella je zriedkavá a infekcia hlístami sa dá predísť opatrným varením bravčového mäsa. Niektoré zdroje odporúčajú zmraziť mäso na 20 hodín, aby sa zabili červy, ale to nie je vždy účinné.

Infekcia chorobami z mäsa je nepríjemná, niekedy smrteľná, preto sa tieto choroby musia brať vážne. Základné pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať pri konzumácii mäsových potravín, je dôkladné varenie, ako aj získavanie len v osvedčených miestach. Pri prvých príznakoch akéhokoľvek ochorenia sa obráťte na špecialistu!


Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak sa objavia príznaky akútneho infekčného ochorenia (horúčka, bolesť brucha, hnačka, slabosť), obráťte sa na špecialistu na infekčné ochorenia. Bude potrebné si uvedomiť, či ste konzumovali slabo tepelne spracované mäso. V ťažkých prípadoch je pacient hospitalizovaný v nemocnici, kde je dodatočne vyšetrený špecializovanými špecialistami - neurológom, reumatológom a gastroenterológom.