Čo môžete získať z mlieka?

Mlieko je prvé jedlo, ktoré človek chutí.Je sladká, chutná a zdravá.A mlieko možno nájsť všade: v omáčkach, cukríkoch, sušienkach, zmrzline.Mlieko je najpoužívanejším produktom v kuchyni každej ženy v domácnosti v každom kúte sveta.Hoci nám mlieko prináša nesporné výhody, môže byť niekedy veľmi nebezpečné.



V mlieku a mliečnych výrobkochMôžu byť prítomné baktérie, ktoré spôsobujú vážne infekčné ochorenia.Dobrou správou je, že väčšina týchto mikroorganizmov je zničená počas pasterizácie, takže kontaminácia z mlieka je vlastne nesprávna formulácia.Neexistuje však žiadny dym bez ohňa.

Ako sa kravské mlieko stáva nebezpečným pre ľudí?

S jedlom v tele kravy a potom v jej mlieku môže byť patogénna pre mikróby ľudí.

Kravy trávia väčšinu dňa na lúke, neúnavne žuvajú trávu.Je to s jedlom, ktoré môžu patogény vstúpiť do tela kravy.A nesmieme zabúdať, že existujú podmienečne patogénne mikroorganizmy, ktoré zviera nesie.Tieto mikróby nemôžu ovplyvniť zdravie kravy, ale zároveň spôsobujú ochorenie u ľudí.

Proces vytvárania mliečnych výrobkov má mnoho zraniteľností, ktoré môžu byť zneužité infekčnými agensmi. Po prvé, mlieko je veľmi výživné, a preto je ideálnym médiom pre mikroorganizmy. Po druhé, kravy môžu jesť trávu, na ktorej riadia autá, poľnohospodársku techniku, ľudí samotných. A je ľahšie povedať, čo je na ich topánkach a pneumatikách, ako vymenovať všetky toxické látky a mikroorganizmy.

Patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu byť prítomné v mlieku

  • Bacillus cereus: táto baktéria produkuje toxín, ktorý spôsobuje hnačku a vracanie. Spóry Bacillus cereus dobre znášajú teplo, a preto počas pasterizácie neumierajú.
  • Brucella: Brucella sa dá získať zo surových mliečnych výrobkov. Niekedy brucelóza postihuje ľudí, ktorí sú neustále v kontakte s kravami (dojičky, veterinári).
  • Campylobacter jejuni: Campylobacter spôsobuje dlhodobú hnačku. Môžete sa nakaziť pitím surového mlieka. Zvláštnosťou mikróbu je, že je to mlieko, ktoré ho chráni v žalúdku pred pôsobením kyseliny chlorovodíkovej.
  • Coxiella burnetii: tento mikroorganizmus je odolný voči teplu aj sušeniu.
  • E. coli O157: H7: infekcia prejavujúca sa hnačkou so zahrnutím pruhov krvi. Najčastejším zdrojom surového mlieka a mäkkého syra.
  • Listeria monocytogenes: Listeria sa najčastejšie vyskytuje v surovom mlieku a mäkkých syroch. Vzhľadom k tomu, Listeria zažíva aj zmrazenie, nie je to stojí za to dúfať, že skladovanie mlieka v chladničke zabije všetky baktérie. Táto infekcia je obzvlášť nebezpečná pretehotné ženy a osoby s oslabeným imunitným systémom.
  • Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis: tento kmeň mykobaktérií podlieha pasterizácii a môže spôsobiť, že osoba má Crohnovu chorobu, ktorá je tiež známa ako syndróm zápalu hrubého čreva.
  • Salmonella: Salmonella plemená v surovom mlieku a mliečnych výrobkoch. Príznaky infekcie: hnačka a horúčka.
  • Staphylococcus aureus: Staphylococcus aureus produkuje toxín, ktorý vyvoláva neporaziteľné zvracanie.
  • Yersinia enterocolitica: najčastejšie sa infekcia vyskytuje po konzumácii nakazeného mlieka alebo zmrzliny. Príčina infekcie výrobkov sa stáva porušením hygienických noriem na pracovisku.

Je choroba šialených kráv prenášaná mliekom?

Choroba šialených kráv, známa aj ako spongioformná encefalopatia, je špecifické ochorenie, ktoré je spôsobené infekčnými priónmi proteínov. Jesť choré kravy na jedlo môže viesť k infekcii. U ľudí má toto ochorenie názvy: Creutzfeldt-Jakobova choroba, prenosná spongiformná encefalopatia, priónová choroba.

Našťastie pre spotrebiteľov sa priony nikdy nenachádzali v mlieku chorých kráv a ani jeden prípad ochorenia Creutzfeldt-Jakobovej choroby po konzumácii tohto mlieka nebol. V súhrne môžeme povedať, že nie je možné infikovať sa priónovým ochorením (ochorenie šialených kráv) cez mlieko.

Ako zabrániť infekcii z mlieka?

Cez varené mlieko sa môžete nakaziť v blízkostiinfekčných chorôb.
  1. Nepite surové mlieko.
  2. Všetky mliečne výrobky uchovávajte len v chladničke a ihneď po ich uplynutí ich vyhoďte.
  3. Nikde a nikdy, najmä v zahraničí, nejedzte surové mliečne výrobky.