Čo môžete získať z vody

K infekčným chorobám prenášaným vodou patria všetky choroby, ktoré môžu byť zachytené pitím kontaminovanej vody alebo umývaním rúk.
Existuje mnoho takýchto chorôb a nie vždy sa šíria len vodou. Niekedy môže byť infekcia sprostredkovaná a niekedy priamo súvisí s konzumáciou infikovanej vody.

Rozsah problému

V rozvojových krajinách sú 4/5 všetkých chorôb spojené s nekvalitnou pitnou vodou a hnačka je hlavnou príčinou smrti.

Na celom svete asi 1,1 miliardy ľudí nedokáže používať čistú pitnú vodu. Podľa štatistík zomrie každý rok na vodné infekcie 2 233 000 ľudí.

Podľa WHO trpia asi 2 miliardy ľudí na celom svete schistosomiázou, ktorú nakazili vodou.

Choroby prenášané vodou

K infekcii helmintou ascaris dochádza prostredníctvom nemytej alebo umytej zeleniny a ovocia so slabou vodou.
  • Anémia. Toto ochorenie sa vyznačuje nedostatkom červených krviniek a /alebo hemoglobínu a je jedným z najbežnejších na svete. Jeho hlavnou príčinou je nedostatok železa. Počet infekcií spojených snedostatok hygieny a znečistenej vody významne prispieva k rozvoju anémie.
  • Arsenikóza (otrava ortuťou) je chronické ochorenie, ktoré sa vyvíja, ak dlhodobo pijete vodu s vysokým obsahom ortuti (viac ako 5 rokov). Podľa odporúčaní WHO by v pitnej vode ortuti nemalo byť prítomných viac ako 0,01 mg /l.
  • Ascariasis. Ide o parazitickú infekciu postihujúcu tenké črevo. Najčastejšie sú deti choré od 3 do 8 rokov. Čím je človek horší, tým je infekcia ťažšia. Hlavná cesta infekcie je jesť surovú zeleninu a ovocie, ktoré nie sú dôkladne umyť.
  • Botulizmus.
  • Campylobakterióza. Najjednoduchší spôsob, ako sa nakaziť kampylobakteriózou je znížiť vtáka na palube, a potom, bez umývania dosky, znovu použiť, ale už pre rezanie zeleniny, ktoré nemajú byť tepelne spracované.
  • Cholera. Človek sa môže nakaziť cholerou pitnou vodou alebo jedlom, ktoré obsahuje cholera vibrio. Táto choroba je rozšírená v oblastiach, kde voda v nádržiach nie je dostatočne upravená a kde odpadová voda nie je upravená pred vypustením. Vibrio cholerae žije aj v prírodných zdrojoch vody.
  • Kryptosporióza. Toto ochorenie postihuje tenké črevo cicavcov a prenáša sa fekálne-orálnou cestou. Hoci od roku 1976 nedošlo k žiadnemu prepuknutiu kryptosporidiózy, toto ochorenie zostáva jednou z najčastejších infekcií prenášaných vodou.
  • Toxín ​​cyanobaktérií.
  • Horúčka horúčky dengue.
  • Hnačka je príznakommnoho infekcií, bakteriálnych, vírusových alebo parazitických, ktoré môžu byť prenášané vodou.
  • Drolculiasis.
  • Fluoróza je patologický stav spôsobený konzumáciou veľkého množstva fluórovanej vody. 1,5 mg /l fluóru už môže spôsobiť zmeny v tele na základe dlhodobého užívania: zhoršené metabolické procesy v kostiach, bolesť svalov a kĺbov.
  • Giardiasis.
  • Hepatitída. Všetky ochorenia, ktoré sú charakterizované zápalom pečene, sa nazývajú hepatitída, ale iba dva z nich majú mechanizmus prenosu vody: hepatitída A (Botkinova choroba) a hepatitída E.
  • Japonská encefalitída.
  • Otrava olovom.
  • Legionelóza.
  • Leptospiróza.
  • Lymfatická filarióza.
  • Malária.
  • Schistosomiáza.
  • Trachoma.
  • týfus

Šírenie chorôb

Voda sa stáva nebezpečnou, keď odpadové vody kontaminované zárodkami vstupujú do nádrže.

Toto sa najčastejšie vyskytuje, keď sa voda v nádržiach čerpá z povrchových zdrojov (napr. Potokov, jazier atď.). Staré vodovodné potrubia sa tiež môžu stať zdrojom kontaminácie, najmä v našej realite.

Pravidelné preventívne odstavenie vody vedie k tomu, že obsah kanalizačných potrubí uniká nielen do zeme cez závady v kanalizačnom systéme, ale aj do potrubí prívodu studenej a teplej vody (kvôli rozdielu tlaku). To je miesto, kde tento vodný zápach pochádza, keď je nakoniec zapnutý po práci.

Existujú však aj iné spôsobyinfekcie, napríklad nedostatočne dôkladne umyté ruky alebo kontaminované potraviny.

Prevencia infekcie z vody

\ t
Na pitie a varenie je dôležité používať iba dobre čistenú vodu.

Na pitie a varenie by sa mala používať iba čistá voda. Počet ochorení prenášaných vodou sa dá minimalizovať dôkladnou dezinfekciou.

Pri dezinfekcii sa zničia patogénne mikróby, takže sa nebudú môcť dostať do ľudského tela a nebudú sa môcť rozmnožovať v systéme zásobovania vodou.

Ak sa voda v rezervoároch neupravuje, riziko infekcie obyvateľstva sa bude mnohonásobne zvyšovať.

Existujú dve hlavné metódy dezinfekcie: ultrafialové žiarenie a používanie chemikálií (chlór alebo ozón). Najjednoduchší spôsob, ako sa chrániť pred chorobami prenášanými vodou, je dôkladne si umyť ruky pred jedlom, po použití toaletných a hygienických postupov, umývania potravín pred varením, udržiavania čistého kuchynského náradia a samozrejme pitia čistej vody. fliaš, varené alebo prechádzajúce cez antibakteriálne filtre. Postarajte sa o seba a svojich blízkych!

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Ak existuje podozrenie na infekčné ochorenie (vracanie, hnačka, horúčka, bolesť brucha), je potrebné poradiť sa so špecialistom na infekčné ochorenia. Tieto choroby sa často liečia v nemocnici. Okrem toho je pacient vyšetrený terapeutom, ak je to potrebné - \ tneurológ, hepatológ, iní špecialisti.