Čo robí krvný test pre pečeňové testy

Pečeň vykonáva detoxikačné, proteín syntetizujúce a ďalšie funkcie. S jej chorobou sa jej činnosť mení. Keď sa časť hepatocytov (pečeňové bunky) zničí, enzýmy obsiahnuté v nich sa dostanú do krvi. Všetky tieto procesy sa odrážajú v biochemickej štúdii tzv. Pečeňových vzoriek.


Základné funkcie pečene

Pečeň je životne dôležitým orgánom. V rozpore s jej funkciami trpí celé telo.

Pečeň vykonáva vitálne funkcie, najmä:

  • odstraňuje škodlivé látky z krvi;
  • prevádza živiny;
  • zachováva zdravé minerály a vitamíny;
  • reguluje zrážanie krvi;
  • produkuje proteíny, enzýmy, žlč;
  • syntetizuje faktory na boj proti infekcii;
  • odstraňuje baktérie z krvi;
  • neutralizuje toxíny v tele;
  • zachováva rovnováhu hormónov.

Ochorenie pečene môže významne ohroziť ľudské zdravie a dokonca spôsobiť smrť. Preto je potrebné včas konzultovať s lekárom.testovať na funkciu pečene, ak sa objavia nasledujúce príznaky:

  • slabosť;
  • únava;
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti;
  • ikterická koža alebo sklera ;
  • opuch brucha, nôh a okolo očí;
  • stmavnutie moču, zmena farby stolice;
  • nevoľnosť a zvracanie;
  • stojace, voľné stolice;
  • ťažkosť alebo bolesť v pravej hypochondriu.

Indikácie pre štúdiu

Testy funkcie pečene poskytujú informácie o stave pečene. Sú definované v takýchto prípadoch:

  • diagnostika chronických ochorení, napríklad hepatitídy C alebo B ;
  • monitorovanie možných vedľajších účinkov niektorých liekov, najmä antibiotík;
  • monitorovanie účinnosti liečby už diagnostikovaného ochorenia pečene;
  • stanovenie stupňa cirhózy tohto orgánu;
  • pacient má závažnosť v pravej hypochondriu, slabosť, nevoľnosť, krvácanie a iné príznaky ochorenia pečene;
  • potreba chirurgickej liečby z akéhokoľvek dôvodu, ako aj plánovanie tehotenstva.

Mnohé štúdie sa používajú na hodnotenie funkcie pečene, ale väčšina z nich je zameraná na identifikáciu jedinej funkcie a výsledky neodrážajú aktivitu celého orgánu. To je dôvod, prečo takéto pečeňové testy získali najväčšie uplatnenie v praxi:

  • alanínaminotransferázu (ALT alebo ALT);
  • aspartátaminotransferázu (AST alebo AsAT);
  • albumín;
  • bilirubín.

Úrovne ALT a AST sa zvyšujú s poškodením.pečeňových buniek v dôsledku ochorenia tohto orgánu. Albumín odráža, ako dobre pečeň syntetizuje proteín. Hladina bilirubínu ukazuje, či pečeň zvláda funkciu detoxikácie (neutralizácie) toxických metabolických produktov a ich vylučovanie žlčou do čreva.

Zmeny v testoch funkcie pečene nie vždy znamenajú, že pacient má ochorenie tohto orgánu. Výsledok analýzy môže posúdiť len lekár, pričom sa zohľadnia sťažnosti, anamnéza, vyšetrenia a iné diagnostické testy.

Najbežnejšie testy funkcie pečene

ALT a AST sú najdôležitejšími ukazovateľmi, ktoré umožňujú vyhodnotiť výkonnosť pečene v kombinácii s pacientovými sťažnosťami a údajmi z iných výskumných metód.

Testy funkcie pečene sú stanovenie špecifických proteínov alebo enzýmov v krvi. Abnormálnosť týchto indikátorov môže byť známkou ochorenia pečene.

ALT

Tento enzým sa nachádza vo vnútri hepatocytov. Je nevyhnutná pre výmenu proteínov a pri poškodení buniek vstupujúcich do krvi. Jeho zvýšenie je jedným z najkonkrétnejších príznakov rozpadu pečeňových buniek. Avšak vzhľadom na charakter laboratórneho stanovenia, nie pre všetky patológie, jeho koncentrácia sa zvyšuje. U jedincov s alkoholizmom sa teda aktivita tohto enzýmu znižuje a pri analýze sa získajú falošné normálne výsledky.

AST

Okrem hepatocytov je tento enzým prítomný v bunkách srdca a svaloch, preto jeho izolovaná definícia neposkytuje informácie o stave pečene. NajčastejšieStanovuje sa nielen úroveň AST, ale aj pomer ALT /AST.Toto číslo presnejšie odráža poškodenie hepatocytov.

Alkalická fosfatáza

Tento enzým sa nachádza v bunkách pečene, žlčových ciest a kostí.Preto jeho zvýšenie môže naznačovať poškodenie nielen hepatocytov, ale tiež blokovanie žlčových ciest alebo napríklad zlomeniny alebo nádoru kosti.Zvyšuje sa aj v období intenzívneho rastu u detí, čo môže zvýšiť koncentráciu alkalickej fosfatázy a počas tehotenstva.


Albumín

Je to hlavný proteín syntetizovaný v pečeni.Má mnoho dôležitých funkcií, napríklad:

  • zadržiava tekutinu v krvných cievach;
  • vyživuje tkanivá a bunky;
  • prenáša hormóny a iné látky v celom tele.

Nízky albumín indikuje zhoršenú funkciu proteín-syntetická pečeň.

Bilirubin

Termín „celkový bilirubín“ zahŕňa súčet nepriamych (nekonjugovaných) a priamych (konjugovaných) bilirubínu.Vo fyziologickom rozklade erytrocytov sa hemoglobín obsiahnutý v nich metabolizuje na nepriamy bilirubín.Vstupuje do pečeňových buniek a je tam neutralizovaný.V hepatocytoch sa nepriamy bilirubín premieňa na neškodnú priamu, ktorá sa vylučuje žlčou do čreva.

Zvýšenie krvného tlaku nepriameho bilirubínu naznačuje buď zvýšené rozpad červených krviniek (napríklad s hemolytickou anémiou ) alebo poruchu neutralizačnej funkcie pečene.zvýšiťpriamy obsah bilirubínu je známkou zhoršeného žlčového traktu, napríklad ochorenia žlčových kameňov, keď časť tejto látky nevychádza zo žlče, ale je absorbovaná do krvi.

Vykonávať výskum

Ak je to potrebné, lekár pred podaním krvného testu poskytne osobitné pokyny, ktoré lieky sa majú vysadiť. Zvyčajne sa neodporúča užívať mastné a vyprážané potraviny po dobu 2-3 dní, ak je to možné, aby ste odmietli užívať lieky.

Odber vzoriek krvi sa vykonáva v miestnosti na ošetrenie korytnačnej žily obvyklým spôsobom.

Komplikácie sú zriedkavé. Po odbere krvi sa môže vyskytnúť:

  • krvácanie pod kožu v mieste vpichu žily;
  • predĺžené krvácanie;
  • mdloby;
  • infekcie žily s rozvojom flebitídy.

Po užití krvi môžete viesť známy život. Ak pacient pociťuje závraty, je lepšie, aby si pred odchodom z kliniky urobil nejaký čas voľno. Výsledky analýzy sú zvyčajne pripravené nasledujúci deň. Podľa týchto údajov lekár nebude schopný presne povedať, aký je typ ochorenia pečene, ale vypracuje ďalší diagnostický plán.

Hodnotenie výsledkov

Pojmy „spoločný“, „nepriamy“, „priamy bilirubín“ sa môžu objaviť vo forme krvného testu. Odchýlka od normy ktoréhokoľvek ukazovateľa je známkou akéhokoľvek patologického procesu v pečeni alebo organizme ako celku.

Normálny obsah študovaných parametrov sa môže líšiťlaboratóriá a vyznačené vo forme výsledku. Existujú však indikatívne pravidlá.

  • ALT: 0,1-0,68 umol /l alebo 1,7-11,3 IU /1.
  • AST: 0,1–0,45 µmol /l alebo 1,7–7,5 IU /l.

Dôvody zvýšenia hladiny oboch enzýmov:

Príčiny zvýšenej ALT na normálnej alebo mierne zvýšenej úrovni AST:

  • pľúcny alebo mezenterický infarkt;
  • akútna pankreatitída ;
  • pôsobenie chloroformu, tetrachlórmetánu, vitamínu C, dopegitu, salicylátov a jedu muchotrávky.

Pomer AST /ALT sa nazýva de Rytisov koeficient, rovná sa 1,33. Keď patológia pečene klesá, ochorenia srdca a svalov sa zvyšujú o viac ako 1.

Alkalická fosfatáza: 0,01-0,022 IU /L.

Dôvody zvýšenia:

  • hepatitída, cirhóza, rakovina pečene;
  • cholangitída;
  • neoplazma žlčníka;
  • absces pečene;
  • primárna biliárna cirhóza;
  • metastatické poškodenie pečene;
  • zlomeniny kostí;
  • hyperparatyroidizmus ;
  • Cushingov syndróm ;
  • Ewingov sarkóm ;
  • nádorové a metastatické kostné lézie;
  • ulcerózna kolitída ;
  • črevné mikrobiálne infekcie, napríklad dyzentéria;
  • tyreotoxikóza ;
  • účinok anestetík, albumínu, barbiturátov, dopegitu, NSAID, kyseliny nikotínovej, metyltestosterónu, metyltiouracilu, papaverínu, sulfónamidov.

Albumín: norma v sére je 35 - 50 g /l.

Dôvody poklesu:

  • nalačno a iné príčiny zhoršenej absorpcie proteínov v tele;
  • akútna a chronická hepatitída, cirhóza;
  • zhubné nádory;
  • ťažké infekčné ochorenia;
  • pankreatitída;
  • ochorenia obličiek, čriev, kože (popáleniny);
  • cystická fibróza ;
  • významné zvýšenie aktivity štítnej žľazy;
  • Itsenko-Cushingova choroba.

Bilirubín: celkovo 8,5–20,5 μmol /l, priamka 2,2–5,1 μmol /l.

Príčiny zvýšenia celkového bilirubínu :

  • hepatitídy, cirhózy, nádorov pečene;
  • žltačka mechanického pôvodu;
  • hemolytická anémia;
  • intolerancia fruktózy;
  • syndróm Crigler-Nayar alebo Dabin-Johnson;
  • Gilbertova choroba;
  • žltačka novorodencov.

Príčiny priameho zvýšenia bilirubínu v krvi:

  • žltačka mechanického pôvodu;
  • rôzne hepatitídy;
  • cholestáza;
  • pôsobenie androgénov, merkazolu, penicilínu, aminoglykozidov, sulfónamidov, perorálnych kontraceptív a kyseliny nikotínovej;
  • syndróm Dabin-Johnson alebo Rotor;
  • znížili aktivitu štítnej žľazy u novorodencov;
  • absces v tkanive pečene;
  • leptospiróza;
  • zápal pankreasu;
  • degenerácia pečene u tehotných žien;
  • intoxikácia muchotrávkou jedu.

Príčiny nepriameho zvýšenia bilirubínu v krvi:

  • anémia hemolytického pôvodu;
  • Syndróm rozdrvenia;
  • Criggler-Nayarov syndróm, Gilbertova choroba;
  • erytroblastóza;
  • galaktozémia a intolerancia fruktózy;
  • paroxyzmálna hemoglobinúria;
  • Botkinova choroba (hepatitída A);
  • leptospiróza;
  • venózna trombóza sleziny;
  • pôsobenie benzénu, vitamínu K, dopegity, anestetík, NSAID, kyseliny nikotínovej, tetracyklínu, sulfónamidov, húbového jedu.

Biochemické syndrómy

Zmeny vo vzorkách pečene sú možné pri rôznych patológiách. Lekári používajú vhodné biochemické syndrómy na izolovanie poškodenia pečene:

  • cytolytikum (dezintegrácia hepatocytov);
  • zápal (zápal, vrátane autoimunitnej povahy);
  • cholestatický (stagnácia žlče).

Očakáva sa, že cytolytický variant lézie sa zvýši s ALT a AST. Na potvrdenie sa použijú ďalšie analýzy obsahu fruktózy-1-fosfataldolázy.sorbitoldehydrogenázu, ornithylkarbamoyltransferázu, sukcinátdehydrogenázu.

Koncentrácia ALT a AST môže určiť aktivitu hepatitídy a cirhózy:

Ukazovatele Norma Činnosť procesu
Chýbajúce alebo nízke Mierna Vysoká
ALT, µmol /L až 0,7 až 2.1 2,1-3,5 nad 3,5
AST, µmol /l až 0,5 Až do 1,5 1,5-2,5 nad 2,5

Ak je podozrenie na autoimunitný proces, určia sa príznaky mezenchymálneho zápalového poškodenia:

  • zvýšenie vzorky tymolu o viac ako 7 y. e.
  • zníženie sublimačnej vzorky menej ako 1,6 y. e.
  • zvýšenie gama globulínov nad 18 g /l alebo 22,5%.

V patológii pečene bez autoimunitnej zložky sa tieto vzorky nesmú meniť.

Cholestatický syndróm je spojený s poškodením stien žlčových ciest. Môže sa predpokladať, že sa zvýši množstvo alkalickej fosfatázy a bilirubínu. Na diagnostiku sa používajú ďalšie indikátory:

  • gama-glutamyltranspeptidázu (norma 0-49 IU /l);
  • celkový cholesterol (norma 3,3-5,2 umol /l);
  • LDL cholesterol (normálne 1,73-3,5 μmol /l);
  • VLDL cholesterol (normálne 0,1 až 0,5 umol /l).

Výklad biochemického krvného testu môže byť zložitý aj pre skúseného lekára. Preto sa neodporúča stanoviť si diagnózu na základe výsledkov pečeňových testov. Je potrebné kontaktovať gastroenterológa a podrobiť sa ďalšej diagnostike.stavy pečene (ultrazvuk, CT, MRI, testy krvi a moču, markery hepatitídy a iné štúdie).

Špecialista Moskovskej lekárskej kliniky hovorí o AlAT a AsAT: