Črevná kolonoskopia: indikácie, kontraindikácie, príprava na zákrok

V súčasnosti existuje množstvo rôznych metód na skúmanie čriev. Kolonoskopia je jedným z najmodernejších a najinformatívnejších postupov, počas ktorých sa skúma vnútorný povrch hrubého čreva po celej jeho dĺžke (až do 1,5 metra od čreva). Počas zákroku je možné nielen diagnostikovať, ale aj vykonávať lekárske výkony, napríklad odstránenie malých polypov a nádorov.


Prečo kolonoskopia?

Podstatou kolonoskopie je endoskopické vyšetrenie hrubého čreva po celej jeho dĺžke.

Kolonoskopia je vizualizačná metóda vyšetrovania. Vďaka komplexnému optickému systému zabudovanému do trubice kolonoskopu môže lekár dôkladne preskúmať každú časť sliznice hrubého čreva, detekovať najmenšie polypy do veľkosti 1 mm, nádory a cudzie telesá, vredy, jazvy, divertikuly. 36], na identifikáciu oblastí stenózy (zúženia) a iných zmien v čreve.

S pomocouĎalšie špeciálne zariadenia sa používajú na odoberanie kúskov sliznice na biopsiu, na odstránenie malých polypov, na zničenie nádorov, na odstránenie črevného krvácania koaguláciou malých krvácavých vredov.

Na mnohých klinikách sú kolonoskopy vybavené foto a video zariadením. Vďaka tomu je možné počas prieskumu fotografovať, alebo dokonca urobiť úplné video a potom odovzdať materiál kolegom, ak je potrebná ďalšia konzultácia.

Indikácie pre kolonoskopiu

WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) odporúča, aby každý pacient starší ako 40 rokov podstúpil kolonoskopiu každých 5 rokov, pretože majú zvýšené riziko rakoviny čriev. Zvlášť pozorne k tomuto odporúčaniu je potrebné liečiť ľudí so záťažovou históriou, ktorí majú príbuzných s črevnými ochoreniami.

V ostatných prípadoch sa tento postup prideľuje podľa týchto údajov:

  • v dôsledku koprogramu, krvi, hlienu, vo výkaloch sa zistilo veľké množstvo bielych krviniek, hnisu a iných patologických nečistôt;
  • poruchy črevnej motility (tvrdohlavá, neterapeutická zápcha alebo hnačka );
  • konštantná bolesť brucha v hrubom čreve;
  • podozrenie na intestinálne krvácanie ;
  • podozrenie na rakovinu (malígnu aj benígnu);
  • na intestinálnom röntgenovom snímke sa našiel cudzí útvar s malou veľkosťou, ktorý sa prirodzene nevyskytuje, ale môže byť odstránený.endoskopicky bez použitia abdominálnej chirurgie;
  • neprimeraná strata hmotnosti, anémia, dlhotrvajúca subfebrilia a nie je možné stanoviť príčinu týchto príznakov;
  • identifikácia polypov, vredov a iných defektov sliznice hrubého čreva ako výsledok sigmoidoskopie (skúma len dolné časti hrubého čreva), irigoskopia a iné menej informatívne vyšetrenia v tejto oblasti.

Kontraindikácie kolonoskopie

Za týchto podmienok sa hrubé črevo neskúma pomocou kolonoskopu:

  • akútne chirurgické patológie (peritonitída, podozrenie na perforovaný žalúdočný vred alebo črevá atď.);
  • závažné srdce a pľúcna nedostatočnosť;
  • akútny infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda (je lepšie zdržať sa konania počas šiestich mesiacov);
  • závažná ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, pretože sa zvyšuje riziko črevnej perforácie;
  • tehotenstvo;
  • poruchy krvácania (relatívna kontraindikácia, postup sa môže vykonať so špeciálnou prípravou pacienta na hematológ).

Príprava na kolonoskopiu

Pacient musí pred kolonoskopiou sledovať diétu 3 dni.

Tento postup je veľmi závažný, a preto si vyžaduje starostlivú prípravu, ktorá začína najmenej 3 dni pred preskúmaním. Predpokladom pre kolonoskopiu - čisté črevá, prítomnosť fekáliíMasy neumožnia lekárovi vykonať zákrok.

Diéta

Je potrebné začať prísnou diétou, ktorá pomôže zabrániť vzniku veľkého počtu hustých stolíc v črevách a zápche.

Niekoľko dní pred kolonoskopiou sa čerstvá zelenina (kapusta, reďkovky, reďkovky, uhorky, cibuľa, zelenina, hrach, fazuľa a iné strukoviny), ovocie (hrozno, jablká, citrusové plody, banány), čierny chlieb, čerstvo upečené kvasnice vylučujú zo stravy. výrobky, údené mäso, nakladaná zelenina, nakladaná zelenina, korenené jedlá, ryža, jačmeň a krupica, plnotučné mlieko, sladkosti a šumivé nápoje. Tieto potraviny môžu zvýšiť nadúvanie v črevách, čo negatívne ovplyvňuje jeho motorickú funkciu.

Všetka zelenina by sa mala pred konzumáciou podrobiť tepelnému ošetreniu, ovocie by sa malo konzumovať vo forme želé a kompótov, mäso a ryby by nemali byť mastné (kuracie mäso, králik, chudé bravčové mäso, merlúza, štika, orech, pollock), biely chlieb by sa mal sušiť v čaji a kompoty nepotrebujú pridávať cukor. Je povolené používať mliečne výrobky iba vtedy, ak nespevňujú črevá.

V deň štúdia je stravovanie zakázané, takže najčastejšie sa takéto postupy vykonávajú ráno.

Čistiace klystýry a preháňadlá

V noci sa odporúča konzumovať až 60 ml ricínového oleja, čo napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu čriev ráno. Pri cholelitiáze by sa olej nemal používať alebo by sa malo znížiť jeho množstvo. Sú možné rôzne laxatíva.finančných prostriedkov na odporúčanie lekára.

Je tiež potrebné vykonať očistnú klystír do 2 dní pred vyšetrením. Procedúra sa opakuje v deň štúdie ráno, 3 hodiny pred kolonoskopiou a voda opúšťajúca črevá by nemala obsahovať fekálne hmoty.

Špeciálne prípravky na prípravu na endoskopické vyšetrenia

\ t

Používanie ricínového oleja, preháňadiel a klystírov možno nahradiť modernými prípravkami osobitne určenými na prípravu pacientov na takýto plán. Sú predpísané iba lekárom a musia byť aplikované striktne v súlade s pokynmi, medzi ktoré patria:

  • Fortrans;
  • Lavacol;
  • Endofalc;
  • Fosfátová sóda atď.

Pomocou týchto prostriedkov je možné rýchlo a efektívne pripraviť črevá na kolonoskopiu.

Tieto lieky však majú nevýhodu. Užívajú sa s veľkým množstvom vody (až 3-4 litre), nie každý môže piť toľko, aj keď nie naraz. Pre niektorých pacientov s kardiovaskulárnymi alebo renálnymi ochoreniami to môže byť kontraindikované. Preto sa dnes v mnohých prípadoch používajú starodávne metódy čistenia čriev.

Ako urobiť kolonoskopiu

Lekár vloží endoskop do konečníka subjektu a jeho pohybom cez črevo má možnosť nahliadnuť do hrubého čreva zvnútra.

Každý, kto dostal odporúčanie na toto vyšetrenie hrubého čreva, sa zaoberá otázkou, akopostup a aký bolesť.

Trvanie vyšetrenia zvyčajne nepresahuje 15-30 minút. Pacient je umiestnený na gauči alebo na špeciálnom stole na ľavej strane, nohy sú ohnuté na kolenách a vytiahnuté do žalúdka. Potom lekár vykoná lokálnu anestéziu anusu na odstránenie bolesti, keď je endoskop vložený do konečníka. Aby sa črevo narovnalo, do sondy sa do neho vstrekuje plyn. Potom lekár postupne skúma hrubé črevo po celej dĺžke, pričom súčasne vykonáva odber vzoriek tkanív na testy a lekárske postupy.

Pacient môže pociťovať nepríjemné pocity pri vkladaní kolonoskopu, distenzii čreva, ako aj pri prechode zariadenia (ťažkosti alebo pocitu tlaku v žalúdku, pálení atď.). Intenzita bolesti samozrejme závisí od individuálnych charakteristík osoby a tzv. Prahu bolesti. Vo väčšine prípadov sa kolonoskopia vykonáva v lokálnej anestézii.

V prípade potreby a na žiadosť pacienta možno vykonať sedáciu alebo celkovú anestéziu. Sedácia je snový stav, v ktorom je pacient pri vedomí av prípade potreby môže dodržiavať pokyny lekára, ale zároveň je uvoľnený a necíti bolesť. Táto metóda sa používa u pacientov so zvýšenou úzkosťou pred nadchádzajúcim vyšetrením.

Deti podstúpili kolonoskopiu v celkovej anestézii, pre dospelých je tento spôsob anestézie tiež prijateľný, ak majú osobnú túžbu. Je potrebné poznamenať, že po vyšetrení v sedáciialebo celková anestézia, pacient musí určitý čas zostať v nemocnici, čo sa nevyžaduje po zákroku s lokálnou anestéziou.

Samozrejme, kolonoskopia nie je ani zďaleka najpríjemnejším postupom. Ale dnes je to jediný spôsob, ako včas diagnostikovať rakovinu hrubého čreva.


Aký lekár sa má poradiť

Kolonoskopiu vykonáva endoskop. Odpoveď naň možno získať od terapeuta, gastroenterológa, onkológa alebo chirurga.

Kanál 1, Program zdravia s Elenou Malyshevovou, Kolonoskopia: