Diéta pre cirhózu pečene

Cirhóza pečene je nevyliečiteľná choroba, najčastejšie sa vyvíja na pozadí takých chorôb, ako sú chronická vírusová hepatitída, alkohol alebo degenerácia mastných pečene atď. diéta v prípade cirhózy pečene nie je len odporúčaním, ale jednou z metód udržiavacej liečby. Podvýživa a odmietnutie liečby liekmi môže viesť k vážnym komplikáciám a smrti pacienta.


Zásady výživy

Základom diéty pre cirhózu pečene by mali byť komplexné sacharidy, najmä obilniny.

Dôvodom cirhózy pečene sú komplexné sacharidy. Musia zabezpečiť energetické potreby tela. V závislosti od priebehu ochorenia sa môže diéta mierne líšiť, množstvo spotrebovaného proteínu, zmeny tekutín a solí. Je potrebné pripomenúť, že proteín je stavebný materiál pre bunky, vrátane pečeňových buniek, preto je proteín obmedzený alebo úplne vylúčený len v prípade výrazného poškodenia funkcií pečene. V strave sa množstvo živočíšnych tukov výrazne znižuje, je žiaduce ich úplne odstrániť.

Jedlá sa varia výhradne v pare, varené alebo pečené v peci vo fólii alebo v špeciálnom vrecku na varenie.diétne jedlá. Strava je zlomková, jedlo by sa malo užívať v malých porciách 5-6 krát denne, jedlo by malo byť teplé. Množstvo soli je obmedzené na 8-10 gramov denne, mali by ste dodržiavať aj pitný režim. Počas dňa musíte vypiť 1,5-2 litrov kvapaliny.

S kompenzovanou cirhózou pečene, keď je stále schopná vyrovnať sa s jej funkciami, množstvo bielkovín v potrave nie je obmedzené, telo potrebuje všetky aminokyseliny na udržanie funkcií iných orgánov a zabezpečenie regeneračných procesov v pečeňových bunkách. S výskytom ascites (akumulácia tekutiny v brušnej dutine) sa množstvo spotrebovanej tekutiny znižuje na 1 liter za deň a množstvo soli sa musí znížiť na 2 - 3 g

.

V prípade zhoršenia a dekompenzácie cirhózy je potrebné poradiť sa s lekárom. Ak výsledky testov odhalia porušenie detoxikačnej funkcie pečene, potom je potrebné zníženie príjmu bielkovín, pretože pri jeho rozklade sa tvoria zlúčeniny amoniaku, ktoré sú toxické pre telo. Množstvo rastlinného tuku je tiež obmedzené. S progresívnym zhoršením stavu môže byť proteín úplne eliminovaný a množstvo spotrebovanej tekutiny by nemalo prekročiť 500 - 600 ml.

Čo nejesť v prípade cirhózy pečene

Je potrebné úplne vylúčiť zo stravy mäsové tuky, hydinu a ryby, droby a výrobky z nich, údeniny, konzervy, údené mäsové a rybie pochúťky, kaviár. Taktiež sú vylúčené tučné mliečne výrobky, maslo, margarín, korenisté syry.Nejedzte tvrdé alebo vyprážané vajcia.

Polievky uvarené v tukovom mäse a vývari z rýb, okroške, kyslej kapustovej polievke, hubových polievkach sú vylúčené.

Zelenina obsahujúca hrubé vlákno (biela kapusta, reďkovka, reďkovka), ako aj cibuľa, cesnak, chren sa zbierajú zo stravy. Napriek tomu, že strukoviny obsahujú dostatočne veľké množstvo rastlinných bielkovín, musia byť tiež vylúčené zo stravy. S cirhózou pečene nemožno pridať do riadu korenia a korenia.

Mali by ste tiež obmedziť alebo úplne odstrániť čerstvý chlieb, pečivo z pečiva a listového cesta, cukrovinky, čokoládu, kakao, cukor, nealkoholické nápoje, čiernu kávu. Je prísne zakázané konzumovať alkoholické nápoje.

Čo môžete jesť s cirhózou pečene

Pacient by mal konzumovať dostatočné množstvo živočíšnych bielkovín vo forme chudého mäsa /rýb.

Keďže je potrebné poskytnúť organizmu kompletné bielkoviny, mäso a ryby by mali byť prítomné v potrave. Z mäsa, mali by ste si vybrať chudé hovädzie mäso, králik, moriak, ryby by mali byť chudé odrody (treska, navaga, pollock, riečny ostriež, šťuka, atď). Veľké množstvo bielkovín (s minimálnym obsahom tuku) sa nachádza aj v mušlích, garnátoch, chobotniciach, chobotniciach, rakoch a kraboch.

Prvý by sa mal variť v slabých, druhotných, nízkotukových vývaroch, ideálne sú vegetariánske alebo mliečne polievky. Mliečne výrobky musia byť prítomné v potrave, ale musia byť úplne bez tuku alebo veľminízky obsah tuku Je užitočné jesť nízkotučné tvaroh, piť ryazhenka, jogurt, kefír. Je tiež dovolené jesť vajcia, ale nie viac ako 1 žĺtok denne, ako aj omelety alebo varené vajcia.

V prípade cirhózy pečene sú komplexné uhľohydráty zdrojom energie pre organizmus, preto musia byť v potrave prítomné rôzne obilniny (pohánka, ryža, krupica, jačmeň, jačmeň, proso, atď.). Strava by mala obsahovať veľa zeleniny a ovocia. Ako zdroj tuku sa v malých množstvách povoľuje používať rastlinné oleje. Je veľmi užitočné pridať do stravy, mlieko Thistle olej, pretože okrem živín, ktoré sú prítomné vo všetkých rastlinných olejoch, obsahuje silymarín. Táto látka podporuje hojenie pečene.

Je povolené piť slabé čierne a bylinné čaje, šípkový odvar, čakanku, čerstvo vylisované nekyslé šťavy, zriedené vodou, kompótmi, želé, minerálnou vodou podľa predpisu lekára. V miernom množstve, môžete jesť sladkosti, ako je marshmallow, marshmallow, marmeláda, džem, džem, med.

Používanie korenín a korenia pri príprave diétnych potravín nie je povolené, aby sa zlepšila chuť jedál, môžete pridať citrónovú šťavu, paradajkovú omáčku (bez korenia), bobkový list, kmín, koriandr, tymián, bazalku. a iné bylinky, je tiež možné pridať sušenú cibuľu a cesnak.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Na predpísanie diéty pre cirhózu pečene je potrebná konzultácia s odborníkom na výživu.alebo hepatológ.Avšak gastroenterológ, praktický lekár, rodinný lekár môže hovoriť o princípoch správnej výživy.