Diéta pre infarkt myokardu

Infarkt myokardu je typ koronárneho srdcového ochorenia, pri ktorom sa v dôsledku zhoršeného krvného obehu (najčastejšie trombóza koronárnych artérií) objaví nekróza (nekróza) obmedzenej časti myokardu. Často sa táto choroba stáva príčinou smrti ľudí, ktorí sú ešte v produktívnom veku.


Dôvody pre rozvoj infarktu myokardu sú mnohé: hypodynamia, stres, obezita, hypertenzia, ateroskleróza, diabetes, zlé návyky. Charakteristickým príznakom tohto ochorenia je akútna bolesť na hrudníku, vyžarujúca do ľavej ruky, lopatky alebo brucha. Pacienti s diabetom často nezaznamenávajú atak bolesti počas infarktu myokardu. S včasnou lekárskou starostlivosťou je možné zastaviť bolesť a zachrániť život pacienta. Ale v budúcnosti, aby sa zabránilo komplikáciám, je potrebné dodržiavať diétu na dlhú dobu, s preventívnym účelom používať rôzne lieky, na odstránenie účinkov stresu a ťažkej fyzickej námahe. V tomto článku budeme diskutovať o diéte pre infarkt myokardu.

Nutričné ​​vlastnosti pri infarkte myokardu

Osoby, ktoré mali infarkt myokardu, by mali odmietnuť jesť mastné, vyprážané, bohaté na ľahko stráviteľnésacharidov.

Terapeutická výživa počas srdcového infarktu vám umožňuje urýchliť proces regenerácie v myokarde a zlepšiť funkčné schopnosti srdca. Obéznym pacientom sa odporúča vylúčiť z diéty mastné, vyprážané potraviny, výrobky z múky a potraviny bohaté na jednoduché sacharidy. To je nevyhnutné na postupné znižovanie hmotnosti a znižovanie cholesterolu v krvi.

V akútnom období ochorenia (v prvých 10 dňoch po infarkte) sa zobrazujú nízkokalorické potraviny pripravené jemným spôsobom: kaša varená vo vode, zelenina, ovocné pyré a pyré polievky, hovädzie mäso s nízkym obsahom tuku, šťavy, kompóty, čaj, med. Je zakázané používať tie potraviny, ktoré vedú k brušnej distenzii: strukoviny, výrobky z múky, mlieko, hrozno atď. Obmedzte príjem soli a tekutín.

Je kontraindikovaný počas celého akútneho obdobia infarktu myokardu, aby konzumoval mastné a vyprážané jedlá, údené potraviny, nakladaná zelenina, solené syry, huby, mäsové a rybie vývary, paradajky, hrozno, hydinové mäso (okrem kurčiat), kávu, výrobky z bohatej múky. Odporúča sa jesť najmenej 6 krát denne.

Diéta v druhom období ochorenia (od 10 do 15 dní po infarkte myokardu) je podobná predchádzajúcej strave, ale už je povolené jesť jedlá, ktoré nie sú v ošuntenej forme, ale vo varenom stave, s minimálnym množstvom soli.

V období zjazvenia (od 4 týždňov po infarkte) sa predpisuje výživa obohatená draslíkom. Tento stopový prvok zlepšuje odtok tekutiny z tela a zvyšuje kontraktilitu myokardu.Mnohé plody a plody sú bohaté na draslík: sušené marhule, slivky, dátumy. Ale buďte opatrní pri používaní angreštu, šťaveľa, reďkovky, čiernych ríbezlí, pretože tieto produkty okrem draslíka obsahujú aj kyselinu šťaveľovú, ktorá je zakázaná používať v patológii srdca.

Odporúča sa úplne opustiť cukor v prospech medu - prírodného biostimulantu. Prírodný med zlepšuje trávenie, znižuje psychoemotický stres, obohacuje telo vitamínmi a esenciálnymi stopovými prvkami, zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Ľudia, ktorí utrpeli infarkt myokardu, sa odporúča radikálne prehodnotiť ich stravu, úplne opustiť neprirodzené potraviny obsahujúce tuky a karcinogény, obmedziť používanie soli, alkoholu.

Odporúča sa obohatiť svoju stravu morskými plodmi obsahujúcimi jód, meď, kobalt, aby sa zabránilo vzniku krvných zrazenín a tvorbe krvných zrazenín.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Najpodrobnejšie výživové odporúčania po infarkte myokardu možno získať od dietológa. Okrem toho, všetky otázky týkajúce sa výživy a rehabilitácie po chorobe je možné objasniť s ošetrujúcim kardiológom.

O rehabilitácii: