Diéta pre obezitu

Strava je jednou zo základných metód liečby obezity, bez ktorej je takmer nemožné dosiahnuť chudnutie. Pri liečbe tohto ochorenia, bez ohľadu na stupeň a typ obezity, musí byť lekárska výživa kombinovaná s pravidelnou fyzickou námahou.

Ak je denná aktivita pacienta nízka (napríklad sedavá práca), potrebuje ďalšiu fyzickú aktivitu na zvýšenie nákladov na energiu organizmu. Najviac preferovaný pre ľudí trpiacich obezitou, je považovaný za taký šport ako plávanie. Výber tohto alebo tohto typu tréningu je možný len po konzultácii s lekárom.


Základné zásady terapeutickej stravy pre obezitu

\ t
Osoby liečené na obezitu by mali znížiť príjem soli na 5 g denne.
  1. Diéta s nízkou energetickou hodnotou. Diéta nie je vyššia ako 1900 kcal.
  2. Vytváranie pocitu plnosti konzumáciou potravín s malým obsahom kalórií, ale s veľkým objemom (surové ovocie, zelenina).
  3. Frakčná výživa (6 - 7-krát denne) pomáha účinnejšie odstraňovať hlad.
  4. Vylúčenie potravín, ktoré stimulujú chuť do jedla (korenené korenie, pikantné občerstvenie atď.), Zo stravy.
  5. Obmedzenie soli na 5 g denne a pitie až 1,5 litra tekutiny denne.
  6. Týždenné manipulačné dni.
  7. Zmeny v rovnováhe tukov, bielkovín a sacharidov v potrave.
Obmedzenie v strave jednoduchých sacharidov (sladkostí) absolútne neovplyvňuje zdravie pacienta, pretože nepredstavujú osobitnú hodnotu pre organizmus. Ak odmietnete sladkosti ťažké, môžete použiť sladidlá (xylitol alebo sorbitol až 30 g denne). Množstvo komplexných sacharidov obsiahnutých v zemiakoch, obilná kaša, výrobky z cesta, musia byť tiež obmedzené.

Ale potraviny obsahujúce bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, tvaroh) sa musia konzumovať v dostatočnom množstve, pretože telo rozhodne potrebuje bielkoviny. Okrem živočíšnych bielkovín musia byť rastlinné bielkoviny prítomné v potrave v dostatočnom množstve v strukovinách. Denne je potrebné do stravy zahrnúť 400-500 g potravín bohatých na bielkoviny.

Diéta pre obezitu zahŕňa stravovanie a dostatočné množstvo tuku, pretože tuky v potrave pomáhajú aktivovať lipolytické enzýmy, ktoré oxidujú tie tuky, ktoré sa už nahromadili v tele. Odporúča sa uprednostňovať mlieko a rastlinné tuky.

Odporúčané produkty

  1. Pekárske výrobky. Je povolené jesť čierny, proteín-pšenica a proteínový chlieb s otrubami. Ak hmotnosť tela nie je dostatočne znížená, množstvo chleba by malo byť znížené, pretožeobsahuje najvyššie množstvo sacharidov všetkých produktov povolených pre obezitu.
  2. Polievky. Odporúčané polievky na zeleninový vývar a ovocie. 2-3 krát týždenne je povolené jesť polievky v slabom (sekundárnom) mäsovom vývare z chudého mäsa alebo hubovej polievky.
  3. Mäsové a rybie pokrmy. 1-2 krát týždenne sa môže jesť chudé hovädzie, jahňacie, bravčové mäso, najmä v pečenej alebo varenej forme (100-150 g denne). Rovnaké metódy sa môžu použiť na varenie chudej hydiny, králičieho mäsa a odrôd rýb s nízkym obsahom tuku (treska, štika, šťuka, šafran atď.). Na zvýšenie proteínovej hodnoty takejto diéty sú do nej zahrnuté morské produkty, ako sú mušle, lastúry, morské uhorky atď.
  4. Obilniny a cestoviny sa konzumujú v obmedzenom množstve. V prípade potreby je možné zvýšiť ich počet znížením počtu pečených výrobkov.
  5. Zelenina a ovocie. Odporúča sa používať hlavne čerstvé. Užitočné uhorky, špargľa, kapusta a karfiol, šalát, cuketa, paradajky, reďkovky, zelené fazuľky a hrášok. Zemiaky, mrkva, repa a iná zelenina, ktoré obsahujú veľké množstvo sacharidov, by sa mali obmedziť na 150 gramov denne. Chróm, cibuľa, cesnak, reďkovka a iná zelenina, ktoré dráždia chuťové poháriky a stimulujú chuť do jedla, by mali byť z tabuľky odstránené.
  6. Z ovocia, jabĺk, hrušiek, sliviek, pomarančov, citrónov a bobúľ by sa malo uprednostniť. Je potrebné vylúčiť ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo sacharidovhrozno, dátumy, figy, banány, čerešne).
  7. Mliečne výrobky. Denná kŕmna dávka musí obsahovať nízkotučný tvaroh (do 200 g denne) v akejkoľvek forme, nízkotučné mlieko, kefír, kyslú smotanu 1-2 lyžice pridané do jedál, ako aj syr.
  8. Krémové a rastlinné oleje sa používajú na varenie a zálievku v množstve najviac 40 g denne. Je tiež dovolené jesť 1 vajce denne, výhodne vo forme omeliet alebo v iných pokrmoch.
  9. Nápoje. Je povolené piť čaj (najmä zelené a bylinné čaje sú užitočné), vrátane mlieka, slabej kávy, kompótov, ovocných a ovocných štiav, alkalických minerálnych vôd.

Je prísne zakázané pre obezitu konzumovať cukrovinky, čokoládu, sladkosti. Budete tiež musieť vzdať korenené, slané a údené občerstvenie, pohodlné potraviny a alkoholické nápoje.

Dni nalačno pre obezitu

Strava pre obezitu zabezpečuje pravidelné dni pôstu - kefír, jablko, tvaroh, mäso alebo vodný melón.

Okrem dodržiavania základnej stravy by sa pôst nalačno mal skladovať 1-2 krát týždenne, jedlo by sa malo rovnomerne rozložiť po celý deň. Existuje veľa možností pre také dni. Mäso pôst dní (280-350 g varené chudé mäso so zeleninovými prílohami) sa najlepšie kombinuje s fyzickou aktivitou. Pre takéto prípady, vhodný a tvarohový deň (500-600 g nízkotučného tvarohu a 2-3 šálky čaju alebo kávy).

Akfyzická aktivita je nízka, odporúča sa usporiadať jablká (do 1,5 kg jabĺk), melón (do 2 kg melónovej dužiny) alebo kefír (do 1,5 litra kefírových) dní nalačno.

Ak sa kombinujú 2 dni výboja naraz, odporúča sa, aby sa prvý deň pripravilo mäso alebo tvaroh a druhý deň jablko alebo kefír.

Pri liečbe obezity pomocou diétnej terapie v kombinácii s fyzickou námahou je potrebná pravidelná regulácia hmotnosti. Liečba sa považuje za účinnú, ak pacient stráca 3 - 5 kg za mesiac.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Na prípravu diéty na obezitu je potrebné konzultovať s odborníkom na výživu. Kompletný diagnostický a liečebný program pre túto chorobu však môže urobiť len endokrinológ. Pri ťažkej obezite sa predpisuje bariatrická intervencia - chirurgický zákrok zameraný na zníženie objemu žalúdka.