Diéta pre osteoporózu

Osteoporóza je veľmi zákerné a nepríjemné ochorenie, ktoré je sprevádzané znížením hustoty kostí spôsobenej nedostatkom vápnika v tele. Najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje u ľudí po 40-50 rokoch (najmä u žien, ktoré vstúpili počas menopauzy ) a je spojené so zmenami súvisiacimi s vekom. Ďalšie predispozičné faktory ako fajčenie, zlá výživa, endokrinné ochorenia, genetická predispozícia a adynamia môžu tiež viesť k nedostatku vápnika.

Pri osteoporóze človek často pociťuje bolestivú bolesť kostí a kĺbov, poznamenáva, že sa objavil sklon a častá bolesť v rôznych častiach chrbtice. Počas vyšetrenia sa zistili porušenia štruktúry kostného tkaniva, vyvolané vylúhovaním vápnika z tela. Takéto štrukturálne zmeny môžu viesť k krehkosti a krehkosti kostí, čo sa môže stať príčinou častých a viacnásobných poranení (praskliny, zlomeniny), ku ktorým môže dôjsť aj pri miernom poranení.


Základný princíp liečby osteoporózy

Krvný test pomôže odhaliť nedostatok vápnika a fosforu v tele.

Poraďte sa s ortopedom o pomoc alebotraumatológ by mal byť už pri objavení sa prvého, ktorý nie je spojený s bežnými chorobami bolestivej povahy, ktoré sa môžu vyskytnúť v kostiach, kĺboch ​​a chrbtici. Váš lekár vám určite pridelí množstvo diagnostických štúdií, ktoré mu pomôžu eliminovať iné patologické stavy a preukázať stratu vápnika.

Na zistenie osteoporózy musíte podstúpiť tieto testy:

  • denzitometria ;
  • RTG chrbtice;
  • krvný test na stanovenie množstva fosforu a vápnika v tele.

Základný princíp liečby osteoporózy je zameraný na odstránenie nedostatku vápnika a tých faktorov, ktoré prispievajú k jeho odstráneniu z tela. Hlavnou metódou riešenia takýchto následkov osteoporózy môže byť diéta, ktorá normalizuje metabolické poruchy a kompenzuje nedostatok esenciálnych minerálov a vitamínov.

Pri navrhovaní stravy by sa mali zvážiť tieto požiadavky:

  1. Zvýšiť množstvo potravín, ktoré sú bohaté na vápnik.
  2. Zabezpečiť primeraný príjem potravín, ktoré obsahujú vitamín D.
  3. Do potravy sa zavádzajú potraviny obsahujúce zinok.
  4. Poskytnúť príjem horčíka.
  5. Zvýšiť množstvo potravín s vysokým obsahom vitamínov A, K, C, skupiny B a kyseliny listovej.
  6. Normalizovať metabolizmus a eliminovať hypovitaminózu, každý deň piť čerstvo pripravené zeleninové a ovocné šťavy.
  7. Úplne odstrániť zo stravy alkohol, \ tsýtené nápoje a diuretiká.
  8. Prestať fajčiť.
  9. Vylúčiť zo stravy potraviny, ktoré podporujú vylučovanie vápnika z tela.
  10. Obmedziť spotrebu mäsa a iných výrobkov obsahujúcich fosfor, ktoré narúšajú absorpciu vápnika.

Správna organizácia denného režimu a racionálna výživa pri osteoporóze môže významne pomôcť telu prekonať toto ochorenie. Lekári odporúčajú konzumovať jedlo v malých porciách najmenej 4-5 krát denne a poskytnúť telu dostatočnú pohybovú záťaž (chodenie na čerstvom vzduchu, plávanie a iné nekontaktné športy).

Dostatočné množstvo prijatých ultrafialových lúčov má tiež osobitný význam pri osteoporóze, pretože poskytuje produkciu vlastného vitamínu D, ktorý prispieva k normálnej absorpcii vápnika. Na získanie požadovanej dávky ultrafialového žiarenia stačí, ak chodíte každý deň v tmavom slnku (napríklad ráno) pol hodiny.

Odporúčané produkty

Po prvé, osteoporóza by mala obohatiť vašu stravu o potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vápnika. Tento stopový prvok je obsiahnutý v:

  • mliečne výrobky (uprednostňujú sa fermentované mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku, pretože tuky narúšajú absorpciu vápnika) - syry bez konzervačných látok, jogurt, kefír, kyslá smotana atď.
  • ryby (najmä konzervované ryby) - sardinky, štiky, tuniaky, makrely atď.;
  • ovocie,zelenina a zelenina - sušené marhule, marhule, dátumy, pomaranč, malina, tekvica, mrkva, cuketa, korenie, zelený hrášok, brokolica, zelené olivy, šalát, zelené fazuľa, petržlen, kôpor, atď.
  • orechy a semená - mandle, pistácie, lieskové orechy, vlašské orechy, sezam, mak.

Denná potreba vápnika je 950 - 1500 mg.

Výrobky s obsahom vitamínu D3 budú podporovať lepšiu absorpciu vápnika. Sú schopné zlepšiť absorpciu tohto stopového prvku o 70%. Medzi tieto produkty patria:

  • mastné ryby (tuniak, halibut, losos, sardinky atď.);
  • kaviár;
  • rybí olej;
  • málo pečené;
  • vaječný žĺtok;
  • obilniny;
  • chlieb;
  • ryžové mlieko.

Potraviny s vysokým obsahom horčíka prispejú aj k absorpcii vápnika. Tento stopový prvok nie je len časťou kostného tkaniva a zubnej skloviny, ale zlepšuje aj absorbovateľnosť vápnika z čreva. Výrobky s vysokým obsahom horčíka zahŕňajú:

  • obilný chlieb;
  • orechy - borovica, vlašské orechy, mandle, kešu orechy, pistácie, arašidy, lieskové orechy;
  • obilniny - jačmeň, ovsené vločky, proso;
  • morský kale;
  • teľacie mäso;
  • strukoviny - fazuľa, hrach;
  • pečeň.

Denná potreba horčíka je 400 - 800 mg.

Potraviny s vysokým obsahom fosforu by sa mali zahrnúť do dennej stravy na posilnenie kostí. Patrí medzi ne:

  • vaječný bielok;
  • biely syr;
  • tavený syr;
  • morské plody;
  • jeseter;
  • makrela;
  • capelin;
  • tuniaky.

Denná požiadavka nafosfor je 1000-1100 mg.

Výrobky s vysokým obsahom vitamínov A, K, C a skupiny B prispievajú k pevnosti kostí a prispievajú k lepšej priepustnosti vápnika kostí a prispievajú k normalizácii metabolizmu organizmu. Medzi tieto produkty patria:

  • kapusta;
  • bulharské korenie;
  • mrkva;
  • paradajky;
  • listová zelenina;
  • jahody;
  • čierne ríbezle;
  • rakytník;
  • banány;
  • citrusové plody;
  • pohánka;
  • ovos;
  • strukoviny.

Dôležitú úlohu pri tvorbe kostného tkaniva hrá stopový prvok, ako je zinok. Na tento účel by diéta pacientov s osteoporózou mala zahŕňať tieto produkty:

  • ovos;
  • proso;
  • krupice z pšenice;
  • orechy;
  • tekvicové a tekvicové semená;
  • zeler;
  • petržlen;
  • morské plody.

Denná potreba zinku je 10-15 mg

.

Dodržiavanie diéty pre osteoporózu nepochybne prináša hmatateľné výhody a môže byť nielen liečebným, ale aj preventívnym opatrením. Takáto diéta sa odporúča všetkým ľuďom po 45-50 rokoch veku a široký sortiment potravín umožňuje vytvoriť veľmi rozmanité menu s ohľadom na individuálne preferencie.

Zakázané výrobky

Vo výžive osoby trpiacej osteoporózou musí existovať dostatočné množstvo potravín obsahujúcich vápnik.

Pokiaľ ide o osteoporózu, celý rad potravín a jedál by sa mal úplne vylúčiť z vašej stravy:

  • salámy;
  • párky v rožku a iné jedlá rýchleho občerstvenia;
  • pizza;
  • hranolky;
  • konzervované polievky;
  • konzervované šťavy;
  • uhorky;
  • nakladané jedlá;
  • majonézu;
  • šírenie;
  • margarín;
  • potraviny obsahujúce kofeín;
  • nápoje sýtené oxidom uhličitým;
  • sadlo;
  • skopový tuk;
  • alkoholické nápoje.

Tieto potraviny významne prispievajú k odstraňovaniu alebo rušeniu absorpcie vápnika. S ich prítomnosťou v strave, kosti budú neustále tenké a strácajú svoju silu, čo môže viesť k množstvu ochorení pohybového aparátu a častým zraneniam.

Existuje aj zoznam potravinárskych výrobkov, ktorých spotreba by mala byť obmedzená. Patrí medzi ne:

  • soľ - 3-4 g za deň;
  • rastlinné oleje - do 50-60 ml denne;
  • ghee - do 50 g za deň;
  • bielkovinové potraviny - do 150 g denne.

Vzorové menu pre osteoporózu

Môžete si vytvoriť menu pre osteoporózu sami skúmaním vyššie uvedených pravidiel. Škála povolených produktov je veľmi široká a môžete variť veľa chutných a pestrých jedál.

Menu na jeden deň môže vyzerať takto:

  • prvé raňajky - lyžička mletých mandlí (alebo iných orechov) a 120 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy;
  • druhé raňajky - 200 g ovsených vločiek (na mlieko), 120 ml odstredeného mlieka, 5 kusov sušených marhúľ;
  • obed - 300 ml fazuľovej polievky, cereálnej buchty (cca15 cm), zelené jablko;
  • občerstvenie - 200 g šalátu z tvarohovej kaše, uhorky, paradajok, šalátu, kôprom a petržlenu, lyžičky sezamového semena, 30 g hrozna;
  • večera - 200 g pečeného lososa, 150 g dusenej zeleniny, 200 ml vody;
  • druhá večera - 200 ml kefíru alebo jogurtu.

Walkerova strava

Mnohí lekári odporúčajú, aby pacienti s osteoporózou vykonávali dvakrát ročne liečbu a prevenciu tohto ochorenia podľa systému amerického lekára Normana Walkera. K tomu, 3-4 týždne, vypite 500 ml čerstvo pripravenej šťavy z mrkvy, repy a zeleru (v pomere 1: 1: 1) denne. Pred začiatkom takejto diéty je nevyhnutné po konzultácii so svojím lekárom zistiť, či neexistujú žiadne kontraindikácie.

Racionálna výživa pri osteoporóze bude účinnejšia, ak bude doplnená dostatočnou motorickou aktivitou (intenzita fyzickej námahy musí byť zvolená striktne individuálne, na základe údajov o veku, povolaní a súvisiacich chorobách pacienta). Okrem toho, že je potrebné, aby sa doplnky stravy, vitamíny a doplnky vápnika by mali byť koordinované s lekárom. Takýto komplexný prístup k liečbe osteoporózy vám umožní vyrovnať sa s týmto nepríjemným ochorením a chrániť vaše zdravie.


Lekár, s ktorým sa má konzultovať

Dietológ vám pomôže nájsť správnu výživu pre osteoporózu. Lieky môžu predpísať ortopéd, reumatológ, terapeut. Okrem tohoženy v období perimenopause by mali konzultovať s gynekológom o vymenovaní hormonálnej substitučnej terapie.

Niekoľko faktov o osteoporóze a absorpcii vápnika: