Diéta pre peptický vred

V prípade žalúdočného vredu a dvanástnikového vredu sa odporúča udržiavať diétu neustále. Správna výživa v tomto ochorení nie je len jedným z účinných spôsobov, ako zabrániť exacerbáciám, ale je tiež predpísaná na terapeutické účely, keď sa stav zhoršuje. Počas exacerbácií vredovej choroby existuje pomerne málo obmedzení v produktoch, ale bez prísnej diéty sa účinnosť liečby významne znižuje.


Diéta na peptický vred v remisii

Jedlá by sa mali variť varením, dusením alebo pečením.

Odporúča sa dodržiavať takúto diétu aspoň jeden rok po exacerbácii žalúdočného vredu alebo čreva. Výživa je kompletná, potraviny, ktoré dráždia sliznicu orgánov tráviaceho systému, čo spôsobuje zvýšenú tvorbu plynu v čreve, ako aj pokrmy, ktoré sú dlhšie a ťažšie stráviteľné, sú odstránené zo stravy. Diéta je potrebná na urýchlenie regeneračných procesov v poškodenej sliznici žalúdka a čriev, ako aj normalizáciu procesov trávenia.

V poriadkuAby sa jedlo rýchlejšie a lepšie strávilo, riad by sa mal dusiť, variť alebo pečiť v rúre vo fólii alebo v špeciálnom balení na varenie diétnych jedál. Ak je to potrebné (napríklad, ak nie je možné dobre žuť), jedlo by sa malo vopred rozsekať. Jedlá by mali byť teplé, teplé a studené jedlá sú neprijateľné. Počas varenia sa odporúča použiť minimálne množstvo soli.

Čiastkové jedlá 5-6 krát denne, porcie by mali byť malé, prejedanie nie je povolené. Počas dňa by ste mali vypiť aspoň 1,5 litra tekutiny.

Čo môžete jesť s peptickým vredom?

  • pšeničná múka;
  • koláče pečené v peci a buchty vyrobené z cesta bez obsahu kvasiniek s náplňou z jablka, rýb, mäsa a tvarohu;
  • polievky na sekundárnom kuracím alebo hovädzom vývare, zelenine, mliečnych polievkach s varenými cestovinami alebo obilninami;
  • chudé mäsové mäso (hovädzie, bravčové, králičie, morčacie, kuracie) vo forme parnej zrazeniny, suflé, karbonátky, kotlety, varený hovädzí jazyk;
  • varená šunka a klobása, klobásy na mlieko;
  • chudé odrody rýb (možno variť ako celok dusený) alebo akékoľvek mleté ​​rybie výrobky;
  • mliečne výrobky (nízkotučné mlieko mlieko, smotana, ryazhenka, jogurt, tvaroh, kyslá smotana, sladké maslo), k jedlám sa môže pridať nekvasený syr v strúhanej forme;
  • vajcia vo forme omeliet alebo varených mäkkých varov (3-4 kusy týždenne);
  • ryža, pohánka, ovsené vločky, krupica, makaróny;
  • rastlinné oleje (rafinované);
  • sladké bobule a ovocie (bez šupky) vo forme zemiakovej kaše, je dovolené jesť pečené jablká a hrušky;
  • sladké konzervy a marmelády, marshmallow, marshmallow, marmeláda, med, cukor;
  • slabý čierny čaj, môžete pridať krém alebo mlieko, šípky odvar, sladké ovocie a bobule čerstvé šťavy, zriedené vodou v pomere 1: 1, compotes.

Čo nemôžete jesť s peptickým vredom?

  • Žitný chlieb;
  • výrobky z kysnutého cesta;
  • polievky v primárnych mäsových vývaroch, rybích a hubových polievkach, kyslej polievke, okroške;
  • tučné mäso a ryby, údené výrobky, konzervy, paštéty, kaviár;
  • výrobky z kyslého mlieka, ostré syry;
  • vyprážané alebo varené vajcia;
  • jačmeň kukuričný a perlový, otruby, müsli;
  • zelenina obsahujúca ťažko stráviteľné vlákno (biela kapusta, reďkovka, reďkovka, repa), látky dráždiace sliznicu gastrointestinálneho traktu (cibuľa, cesnak, šťovík, rebarbora, atď.), Konzervovaná zelenina, huby ];
  • kyslé plody a ovocie;
  • omáčky, kečup, horčica, chren, ocot;
  • nerafinované rastlinné oleje;
  • čokoláda, zmrzlina;
  • silný čierny čaj, káva, kakao, sýtené nápoje, alkohol.

Diéta na exacerbáciu peptického vredu

V období ochorenia vredom by sa mali uprednostniť sufléty, parné omelety, varené kaše, šťavnaté chudé ryby a mäso.

V prípade peptického vredového ochorenia by mala byť potravav malých dávkach každé 2-3 hodiny v tekutej alebo pyré forme. Nemôžete dovoliť nástup pocitu hladu. Je povolené jesť varené kaše, vajcia vo forme parných omeliet, dusených polievok alebo zemiakovej kaše s diétnymi rybami a mäsom. S normálnou toleranciou by ste mali vypiť niekoľko pohárov mlieka (2,5-3,2% tuku) denne, pridať ho do čaju. Je vhodné piť kissels, dogrose vývar, slabý čierny čaj s mliekom alebo smotanou. Množstvo soli by nemalo prekročiť 10 g denne.

Ako exacerbácia ustupuje, diéta sa postupne rozširuje. Parné kotlety, karbonátky, knedle sú povolené na varenie mäsa a rýb. V strave sa nachádzajú pyré zeleninové a cereálne polievky, sušienky z pšeničného chleba. Návrat k plnohodnotnej diéte by mal byť postupný.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Na získanie komplexných odporúčaní pre správnu výživu pri vredovej chorobe by ste sa mali poradiť s dietológom. Gastroenterológ alebo praktický lekár môže tiež oboznámiť pacienta s princípmi diéty.