Diéta pre refluxnú ezofagitídu

Pri refluxnej ezofagitíde sa na sliznici pažeráka objavujú vredy a erózia. Pacienti sa sťažujú na neschopnosť prehltnúť potravu, pálenie záhy, svrbenie. Na odstránenie týchto príznakov nestačí len užívať liek. Pri refluxnej ezofagitíde je predpísaná diéta. Zahŕňa nielen zoznam povolených a zakázaných jedál, ale aj dodržiavanie stravy.


Čo je možné s refluxnou ezofagitídou

Niekoľko dní po nástupe ochorenia môžete želé vložiť do menu.

Pri exacerbácii refluxnej ezofagitídy, ak sa pacient sťažuje na neschopnosť prehltnúť potravu z dôvodu bolesti, odporúčajú dva hladné dni. Potom, ako sú symptómy odstránené, môžu konzumovať tekuté a polotekuté potraviny.

Prvých päť dní, ktoré má pacient konzumovať:

  • slizové polievky (ovsené vločky, krupica, ryža);
  • suflé z chudého mäsa;
  • parné omelety alebo mäkké varené vajcia;
  • mliečne výrobky (mlieko, smotana, syr z kyslého krému);
  • maslo;
  • kisem.

Môžete piť slabý čaj, nesladené a nekyslé šťavy, zriedené vodou.

V dôsledku tohto obmedzeného zásobovania žalúdok trpí (nie je na ňom žiadne zaťaženie, čo vedie k zhoršeniu motorickej funkcie). Vzhľadom k neprimeranosti stravy v teleExistuje niekoľko základných živín, vitamínov a minerálov. Od 5 do 10 dní by ste mali rozbaliť ponuku.

Postupne zadávať:

  • pšeničný chlieb;
  • syr s nízkym obsahom tuku;
  • zeleninové polievky;
  • mäso a ryby (nízkotučné, varené alebo dusené);
  • nekyslé ovocie, bobule;
  • varené obilniny;
  • zelenina (varená, kaša);
  • cestoviny.

Čo je nemožné s refluxnou ezofagitídou

Niektoré výrobky by sa mali opustiť na dlhé obdobie. V prvom rade ide o pokrmy, ktoré stimulujú vylučovanie žalúdočnej šťavy. Skutočne, refluxná ezofagitída sa vyvíja v dôsledku hádzania kyslého obsahu žalúdka do pažeráka. Zakázané:

  • silné mäsové, rybie, hubové vývary;
  • korenie;
  • omáčky z paradajok;
  • konzervované potraviny;
  • mäso a ryby (dusené vo vlastnej šťave);
  • slaná;
  • nakladané;
  • údené mäso;
  • vajcia (varené);
  • muffiny a ražný chlieb;
  • mliečne výrobky;
  • odstredené mlieko;
  • sérum;
  • silný čaj, káva;
  • čokoláda;
  • kyslé plody, ovocie;
  • surová zelenina;
  • alkohol;
  • sýtené nápoje.

Obmedziť spotrebu potravín, ktoré znižujú tón dolného zvierača pažeráka:

  • tučné mäso a ryby;
  • koláče, pečivo;
  • výrobky z mäty piepornej.

Je neprijateľné jesť potraviny, ktoré spôsobujú podráždenie sliznice pažeráka:

  • citrusové plody;
  • cibuľa, cesnak;
  • paradajky.

Príjem tuku by sa mal znížiť, pretože má depresívny účinok na pohyblivosť žalúdka, ale množstvo bielkovinových potravín by sa malo zvýšiť. Bielkoviny pomáhajú zlepšiť tón dolného zvierača.

Ako správne jesť

Po pol hodine pred jedlom by mal pacient užívať inhibítor protónovej pumpy.

Na liečbu refluxnej ezofagitídy nestačí konzumovať povolené potraviny. Malo by sa to urobiť správne. Napríklad je nežiaduce, aby sa po jedle prijímala horizontálna poloha, čo vyvolá reflux, obsah žalúdka padne do pažeráka. V tomto prípade, namiesto hojenia popoludní zdriemnuť, budete mať zhoršenie choroby. Preto by sa mali dodržiavať určité pravidlá:

  1. Nejedzte 3 hodiny pred spaním. Po jedle je lepšie chodiť pol hodiny, prejsť sa na čerstvom vzduchu.
  2. Choďte do postele na ľavej strane alebo tak, aby hlava postele bola zvýšená o 15 cm, čo pomôže zabrániť nočnému refluxu.
  3. Pri refluxnej ezofagitíde sa predpisujú inhibítory protónovej pumpy. Aby sa drogy správali, mali by sa užívať pol hodiny pred jedlom.
  4. Nejedzte príliš horúce alebo studené. Prípustná teplota potravín je 15–600C.
  5. Neprepĺňajte žalúdok. Tam je trochu lepšie, ale často (6 krát denne).
  6. Ak existuje nadváha, musí sa znížiť.
  7. Vedenie aktívneho životného štýlu po jedle je potrebné bez fanatizmu. Nemali by ste sa ohýbať po jedle, hojdať brušné svaly.
  8. Je potrebné odmietnuť tesné noseniekorzety, opasky, opasky.
  9. Odporúča sa konzumovať rastlinné tuky 1 - 1,5 hodiny pred jedlom, ktoré pomáhajú znižovať kyslosť žalúdočnej šťavy.

Liečba refluxnej ezofagitídy je dlhá a tvrdohlavá.Je lepšie dodržiavať určité obmedzenia v potrave po dlhú dobu, ako trpieť takýmito závažnými komplikáciami, ako je Barrettov pažerák, krvácanie, rakovina pažeráka.

Vzorové menu na týždeň

V prvých dňoch musíte jesť slizové polievky, vodnaté, varené kaše.Varené mäso sa melie pomocou mlynčeka na mäso (výhodne mixéra).V deň je povolené konzumovať až 30 g masla.Umyte jedlo by mal byť slabý čaj, ovocie, bobule šťava (z čerešne, jahody, maliny, hrušky), zriedený vodou v pomere 1: 1.

\ t \ t \ t
Deň Raňajky 2. raňajky Obed Vysoký čaj Večera
1 Tekutá pohánková kaša Polievka nie je sladká, nie kyslá Polievka s tenkou ryžou Bielkovinová omeleta Pohár teplého mlieka *
2 Krupicová kaša Vajcia s mäkkým varom Pohánková polievka, dusená mäsová suflé Neliekový tvaroh so smotanou Zemiaková kaša (tekutá)
3 ) Kaše z ryže Ovocné pyré (zo zrelých nekyslých plodov) Slizózapolievka (ovsené vločky alebo pohánka) Bielkovinová omeleta Mlieko
4 Vajcia mäkké Kissel Rybia polievka, varené ryby Tvaroh so smotanou Kaše z mliečnej ryže
5 Pohánková kaša Sendvič s bielym chlebom s maslom a syrom Polievka zo zeleniny, dusené mäsové guľky Ovocný šalát (nasekaná hruška, malina, jahoda, smotana) Hromadné ryby (použiť slabý vývar so želatínou na plnenie)
6 Vaječná omeleta s mliekomKissel Rezancová polievka s karbonátky Tvaroh so smotanou a nakrájaným ovocímZemiaková kaša
7 Ovsené vločky Sendvič s maslom, tvrdým syrom Zeleninová krémová polievka Ovocný šalát Varené ryby

* v prípade zlej tolerancie mlieka by sa mal nahradiť slabým čajom.

Pri refluxnej ezofagitíde by sa mala dlhodobo dodržiavať jemná diéta. Toto ochorenie je chronické, so zmenou výživy, zhoršuje sa. Prispejte k relapsu:

  • fajčenie;
  • spotreba alkoholických nápojov;
  • práca súvisiaca so zaťažením brucha;
  • opasky, korzety, tesné oblečenie.

Sliznica pažeráka je vážne poškodená refluxnou ezofagitídou. Aby sa zabránilo progresii ochorenia, rozvoj komplikácií, je potrebné nielen piť lieky (av niektorých prípadoch sa dôrazne odporúča chirurgická liečba), je potrebné dodržiavať diétu. Potraviny by mali byť mechanicky, chemicky a tepelne šetrné. Ktoré produkty sa najlepšie konzumujú, závisí od stupňa poškodenia pažeráka, od prítomnosti sprievodných látokchoroby. Nie je možné nezávisle určiť, čo sa dá a nemôže urobiť so refluxnou ezofagitídou. Vhodnú tabuľku môže odporučiť gastroenterológ, odborník na výživu.