Diéta s kameňmi v žlčníku

Ochorenie, pri ktorom sa zisťujú žlčové kamene, sa nazýva cholecystitída. S touto chorobou sa stretávajú mnohí ľudia všetkých vekových kategórií, vyskytujú sa aj v detstve. Všetci pacienti s krehkou cholecystitídou musia dodržiavať špeciálnu diétu. Správna výživa môže pomôcť predísť zhoršeniu ochorenia a predĺžiť trvanie remisií. Je potrebné poznamenať, že v niektorých prípadoch ani prísne dodržiavanie diéty nemôže poistiť pacienta pred rozvojom exacerbácií a komplikácií ochorenia.


Existuje terapeutická strava 5, ktorá bola vyvinutá špeciálne pre pacientov trpiacich chorobami pečene a žlčníkom, vrátane plastickej cholecystitídy. Diéta by mala byť neustále v období remisie ochorenia, keď nastane exacerbácia, je potrebné poradiť sa s lekárom o odporúčaniach týkajúcich sa výživy a liečby.

Diéta číslo 5 znamená dobrú výživu s normálnym obsahom bielkovín a sacharidov a malé obmedzenie výrobkov obsahujúcich živočíšne tuky. Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo cholesterolu, sú vylúčené zo stravy a množstvo potravín bohatých na vlákninu, pektíny, makro a mikroelementy sa zvyšuje.

Jedlá sa pripravujú parouspracovanie, pečenie, dusenie, varenie. Okrem toho je potrebné len brúsiť zeleninu, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny a tvrdé mäso. Jedlo by malo byť teplé, studené potraviny a nápoje sú vylúčené. Strava je zlomková, potrava sa užíva 5-6 krát denne v malých jednotných porciách, prejedanie by sa nemalo povoliť. Objem spotrebovanej tekutiny za deň, vrátane polievok, musí byť najmenej 1,5 - 2 litre.

Výživa pre žlčové kamene

Zeleninové polievky by mali byť prítomné v potrave osoby trpiacej touto chorobou.

Polievky musia byť nevyhnutne prítomné v strave. Mali by sa variť na zeleninových vývaroch, sú povolené mliečne a ovocné polievky. Zelenina a múka na dressing nie sú vyprážané, je povolené používať sušenú zeleninu a bylinky. Nemôžete použiť mäsové a rybie vývar na výrobu polievok, húb polievky a okroshka sú tiež vylúčené.

Z pekárenských výrobkov je potrebné vybrať raž a pšeničný chlieb z múky 1 alebo 2 odrôd včerajšieho pečiva. Jedálny lístok si môžete vychutnať bohatým pečeným tovarom plným vareným mäsom alebo rybami, tvarohom alebo jablkami. Je neprijateľné používať čerstvý chlieb, najmä horúci alebo teplý, výrobky vyrobené z lístkového cesta a kysnutého cesta a vyprážaných koláčov.

Pacienti s krehkými cholecystitídami by si mali vybrať chudé mäso. Odporúča sa jesť hovädzie mäso, chudé skopové mäso a bravčové mäso, králičie mäso, morčacie a kuracie prsia. Dobreobčas je povolené jesť klobásy, varené klobásy a šunku.

Ryby si tiež musia vybrať odrody s nízkym obsahom tuku (treska, navaga, pollock, šťuka, ostriež rieky atď.). Mäsové a rybie pokrmy sa môžu variť vo forme suflé, karbonátky, knedle, varené a pečené v rúre s celým kusom.

Je potrebné vylúčiť druhy mäsa, hydiny (kačice, husi) a rýb (sleď, makrela, saury, halibuta, šproty atď.). To isté platí aj pre tzv. Živočíšne vedľajšie produkty (pečeň, obličky, mozgy), ako aj tuky a živočíšne tuky. Nie je dovolené jesť údené mäso, väčšinu klobás, mäsové konzervy a ryby a paštéty, kaviár.

Mliečne výrobky musia byť prítomné v terapeutickej diéte pre krehkú cholecystitídu. Je povolené používať nízkotučné mlieko a kefír, jogurt, kyslú smotanu (pri varení a ako korenie), nízkotučný tvaroh a syr. Môžete variť rôzne pokrmy z tvarohu, ako sú syrové koláče, lenivé knedle alebo kastroly. Neodporúča sa jesť tučné mlieko a mliečne výrobky, slané, korenisté a mastné syry.

S touto chorobou je povolené jesť jedlá z akýchkoľvek obilnín, obzvlášť užitočné sú ovsené vločky a pohánka. Mali by ste si vybrať cestoviny z tvrdej pšenice.

Diéta umožňuje prípravu jedál z rôznych druhov zeleniny. Môžete variť všetky druhy šalátov, zeleninový kaviár, zeleninové dusené mäso. Výnimkou sú strukoviny, špenát, reďkovky, reďkovky, šťovík, čerstvé zelené cibule, huby, cesnak.Nemôžete jesť nakladanú zeleninu.

Je povolené jesť ovocie a bobuľoviny, okrem kyslej (citrusové, brusnice, kyslé odrody sliviek, hrozna, jablká), čerstvé, varené, pečené, ako náplň chudých koláčov. To je povolené variť kompóty, želé, aby želé a peny zo sušeného ovocia.

Z cukroviniek by sa mali uprednostniť pusinky, marmeláda, sladkosti, sladkosti bez čokolády. Namiesto cukru je lepšie použiť sladidlá alebo sorbitol. Vylúčené sú zmrzlina, čokoláda a čokolády, cukrovinky so smotanou a krémami.

Do jedál je povolené pridávať maslo, ako aj rafinované rastlinné oleje (olivové, slnečnicové). Vylúčené z diétneho margarínu. Zo stola budete musieť odstrániť korenené koreniny, kyslé omáčky, horčicu, chren, korenie.

Môžete jesť 1 vajce 2 - 3 krát týždenne vo forme omelety alebo ako súčasť jedál, ale varené vajcia a vyprážané vajcia sú zakázané.

Z nápojov je povolené používať slabý čaj a kávu s mliekom, ovocné nekyslé šťavy (bez pôstu), šípkový vývar, ovsené vločky a ovocné želé. Nezahŕňa silnú kávu, kakao, horúcu čokoládu, nápoje sýtené oxidom uhličitým, alkohol.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Kvôli svojmu bohatému zloženiu a množstvu liečivých vlastností je odroda šípok povolená aj osobám, ktoré trpia na zápal kĺbov.

V prípade kompletného menu sa poraďte s dietológom. Odborné poradenstvo v tejto oblastimožno získať od gastroenterológa. Okrem toho môže pomôcť aj praktický lekár aj rodinný lekár.