Hypoalergénna strava pre deti

Alergia môže byť vážnym problémom pre rodičov detí s touto chorobou. Tento mazaný nepriateľ nemá žiadne vekové bariéry. Podstatou ochorenia je precitlivenosť (alebo neznášanlivosť) na určité látky, nazývané alergény. Môžu byť rôznych typov: najmenšie prachové častice vo vzduchu, lieky, chlpy zvierat, peľ rastlín. Alergie môžu byť studené, ultrafialové lúče slnka, dokonca aj voda.


Vývoj alergií je spojený so zmenami imunitnej reakcie organizmu. Tendencia k alergiám je dedičná. Často nepríjemné alergické reakcie spojené s používaním určitých produktov. Nie je vždy ľahké izolovať alergénový produkt v potravinových alergiách.

76% detí trpí polyvalentnou senzibilizáciou, keď sa na niekoľkých výrobkoch zistí neznášanlivosť. Častejšie sú pre deti alergény kuracie vajcia, pečivo a sladkosti, ryby a mlieko od kráv. Často sa vyvíja zvýšená citlivosť na glutén (cereálny proteín). Menej častá je neznášanlivosť sójových bôbov, zemiakov,pohánka, strukoviny.

Diéta pre alergie

Bez ohľadu na typ alergie je povinné dodržiavať špeciálnu (hypoalergénnu) diétu. Na pozadí alergickej reakcie sa môže v tele vyvinúť precitlivenosť na nové a nové látky, to znamená, že počet alergénov sa môže zvýšiť. Preto použitie nešpecifickej hypoalergénnej diéty bude mať terapeutický účinok.

Takáto diéta však bude súčasne vykonávať ďalšiu diagnostickú funkciu: jej rozumná aplikácia umožní identifikovať tie výrobky, u ktorých sa u dieťaťa vyskytne alergická reakcia (môže byť niekoľko z nich).

Klasifikácia výrobkov podľa ich senzibilizačného účinku

\ t
Med je vysoko alergický výrobok.

Odborníci zistili, že nie všetky výrobky majú rovnako alergénne (senzibilizačné) vlastnosti. Toto je hlavná zásada hypoalergénnej stravy. Všetky produkty možno rozdeliť do troch skupín: nízka, stredná a vysoká alergenicita.

Produkty s výraznými senzibilizačnými vlastnosťami zahŕňajú:

  • vajcia;
  • med;
  • všetky odrody orechov;
  • huby;
  • citrusy a ananásy;
  • ovocie a zelenina so žltou, oranžovou a červenou farbou;
  • kakao, káva a čokoláda;
  • tvrdé syry;
  • pečivo;
  • morské plody (kraby, kalamáre, krevety atď.);
  • ryby a kaviár;
  • sladké nápoje s plynom;
  • koreniny, omáčky, kečupy, marinády;
  • údené mäso.

Vylúčenie z detskej stravyTieto potraviny nepoškodzujú výživnú hodnotu detskej výživy. Klobásy a klobásy sú tiež nebezpečné a ich atraktívny vzhľad je docielený pridaním dusitanu sodného. Jogurty s dlhou životnosťou (viac ako 2 týždne) ľahko spôsobia alergickú reakciu u dieťaťa v dôsledku konzervačných látok v ich zložení. Je potrebné vylúčiť aj cukrárenské výrobky, ktoré dieťa miluje - farbivá a konzervačné látky av nich to stačí! Zámorské exotické ovocie nie sú ani zďaleka neškodné.

Medzi lieky alergické na lieky patria:

  • cukor;
  • ryža a pohánka;
  • biele kurča a hovädzie mäso;
  • kravské mlieko ;
  • repa;
  • hrášok;
  • banány;
  • čierne ríbezle.

Výrobky z tohto zoznamu sú potenciálne nebezpečné. Nie sú nevyhnutne úplne vylúčené zo stravy dieťaťa. Sú nevyhnutné pre dieťa, ale v prípade alergií musí byť ich konzumácia veľmi opatrná. V prípade neznášanlivosti dieťaťa by malo byť kravské mlieko vylúčené zo stravy a hovädzieho mäsa.

Nízkoalergénne výrobky predstavujú najmenej nebezpečenstvo:

  • proso a jačmeň;
  • králičie mäso a morka;
  • mliečne výrobky;
  • jablká zelenej odrody;
  • kukurica;
  • greeny.

Alergia na tieto produkty sa vyskytuje v mimoriadne zriedkavých prípadoch.

Optimálnou diétou pre alergické dieťa je lekár. Koniec koncov, správne vyrobené menu by malo brať do úvahy nielen potraviny, ktoré sú vylúčené zo stravy, ale aj poskytnúť telo potrebnémnožstvo bielkovín, tuku a sacharidov.

Aby strava dieťaťa nebola monotónna, je potrebné zahrnúť malú predstavivosť, stráviť trochu viac času prípravou chutných a zdravých jedál z prírodných produktov. Môžete sa tiež zamerať na približné týždenné menu na internete.

V období zhoršujúcej sa alergie sa uprednostňujú vegetariánske polievky vyrobené z obilnín a zeleniny. Olej by sa mal používať ako zelenina (slnečnica alebo olivy). Odporúčame čerstvý pita chlieb (nekvasené cesto) alebo flatbread. Ako nápoje môžete dať dieťaťu kompot zo sušeného ovocia, čaju. Šalát možno pripraviť z uhoriek, kapusty.

Pravidlá používania dietetických detí

Pri nákupe potravín pre dieťa v obchode by rodičia mali venovať pozornosť jeho zloženiu.

Pri predpisovaní hypoalergénnej diéty pre dieťa by sa mali dodržiavať niektoré všeobecné pravidlá:

  • riad by sa mal variť varením, pečením alebo parením (vyprážanie ako typ varenia je úplne vylúčené);
  • prvý vývar, keď sa mäso varí, sa nevyhnutne vylieva;
  • obilniny pred varením by mali byť namočené vo vode po dobu 2 hodín;
  • ak je dieťa dojčené, matka musí dodržiavať hypoalergénnu diétu;
  • Dokonca aj po ukončení diéty, nákup potravín z obchodu, mali by ste starostlivo preskúmať etiketu a zloženie výrobku, aby sa zabránilo použitiu konzervačných látok, farbív, príchutí, ako deti sa stali alergénmi.

Odborníci odporúčajú, aby deti užívali hypoalergénnu diétu v priemere približne 10 dní. Trvanie compliance závisí od závažnosti alergických prejavov. Udržujte dieťa na prísne obmedzenie širokej škály výrobkov by nemalo byť. Po prvé, u detí prebieha proces obnovy rýchlejšie. Po druhé, prísna dlhodobá strava môže viesť k nedostatku živín potrebných pre rastúce dieťa.

S poklesom alergických reakcií u dieťaťa a po konzultácii s lekárom (približne 2-3 týždne po zlepšení) môžete začať starostlivo vstupovať do liekov v ponuke a starostlivo sledovať odozvu organizmu. Vrátiť výrobky do stravy dieťaťa, počnúc nízko-alergénne.

Odporúča sa viesť podrobný denník, v ktorom by sa zohľadnili všetky výrobky, ktoré dieťa dostáva, a jeho stav (prejavy kože, svrbenie kože, povaha stoličky atď.). Ak sa počas 3-dňového obdobia používania lieku nevyskytla exacerbácia alergie, zaviedol sa ďalší liek. Preto sa realizuje diagnostická hodnota diéty v potravinových alergiách.

Stanovenie potravinového alergénu môže trvať dlho. Ak sa so zavedením ďalšieho lieku objavili mierne alergické reakcie, potom je možné (v koordinácii s ošetrujúcim lekárom) nevylučovať tento produkt vôbec, ale mierne znížiť jeho podiel. V prípade silne výrazných prejavov je produkt z ponuky odstránený, ale nie natrvalo: po asi mesiaci ho môžete obnoviťúvod. Reakcia tentokrát môže byť menej výrazná a ničím sa nedeje.

Zhrnutie pre rodičov

Bez ohľadu na typ a závažnosť alergie, značne komplikuje zdravie dieťaťa, môže sa stať chronickým a stať sa problémom v budúcnosti. Precitlivenosť na špecifické potraviny možno identifikovať a pokúsiť sa ho zbaviť hypoalergénnou diétou.

Zavádza sa v období exacerbácie alergického procesu a po jeho prejavoch ustúpi, telo dieťaťa sa postupne a veľmi opatrne učia, aby sa predtým vylúčili z používania. Toto je terapeutický účinok hypoalergénnej diéty. Bezpečné prírodné produkty používané v tejto diéte, pomôcť zbaviť sa alergií.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Pediater zvyčajne poskytuje rady o hypoalergénnej diéte. V niektorých prípadoch však bude užitočné navštíviť alergológa, najmä ak sú potravinové alergie kombinované s inými prejavmi senzibilizácie tela (rinitída, astma, dermatitída). Okrem toho, vybrať najlepšie menu možnosť s potrebami tela pomôže dietológ.


Dr. Komarovsky o zásadách bezpečnej výživy