Intolerancia mlieka: príznaky a príčiny u detí a dospelých

U niektorých ľudí pretrvávajúca nespokojnosť s mliekom nie je spojená s chuťovými preferenciami a rozmarmi, ale so stavom ich tela. Použitie aj niekoľkých dúškov mlieka vedie k výskytu rôznych príznakov: od mierneho abdominálneho distenzu až po dočasné mentálne poruchy. Najčastejšou príčinou takejto intolerancie je nedostatok laktázy.


Hlavným cukrom v mlieku u ľudí av cicavcoch je laktóza. Pre jeho rozdelenie na galaktózu a molekuly glukózy (ktoré sú absorbované z čreva do krvi) príroda vytvorila špeciálny enzým - laktázu (jej úplný názov - laktáza-florizín-hydroláza). S nedostatkom alebo neprítomnosťou, nedostatočne strávená laktóza vstupuje ďalej do hrubého čreva a stáva sa potravou pre baktérie. Tieto mikróby spracovávajú laktózu za vzniku nadbytočných plynov a vody.

Dôvody

Deficit laktázy môže byť vrodený (ako výsledok mutácií génu) a môže byť získaný (vyskytuje sa na pozadí mnohých ochorení).

U mladistvých mnohých zvierat po ukončení dojčenia a prechode na iný typ potravy sa produkcia tohto enzýmu v čreve zastavuje, čo je zbytočné pre ďalšie dojčenie.životná činnosť. Preto niektorí vedci dokonca veria, že zachovanie tolerancie (normálna tolerancia) na mlieko u ľudí starších ako 2 roky nie je celkom normou, ale výsledkom mutácií génov, ku ktorým došlo pred mnohými tisícročiami. Vedci vysvetľujú výskyt týchto genetických porúch rozvojom chovu dojníc. Taktiež spájajú túto hypotézu s existujúcimi etnickými rozdielmi vo frekvencii deficitu laktázy. Takmer takmer chýba v domorodých obyvateľoch severnej Európy, Mongolska a Indie. Ale jeho frekvencia presahuje 70% pre Hispáncov, Aziatov, Izraelcov a Američanov. V Rusku je nedostatok laktázy zistený u asi 16% populácie.

Nedostatok laktázy je rozdelený na:

  • vrodený (primárny, neonatálny alaktázia);
  • získané (sekundárne).

Vrodený nedostatok laktázy je zvyčajne spojený s genetickými poruchami. Dôvody sekundárneho deficitu tohto enzýmu môžu byť:

  • vírusová gastroenteritída;
  • bakteriálne črevné infekcie;
  • Giardiáza ;
  • alergie na potraviny;
  • Crohnova choroba ;
  • amyloidóza;
  • Whippleova choroba ;
  • celiakia ;
  • ulcerózna kolitída.

Taký nedostatok laktázy môže zmiznúť v prípade uzdravenia alebo remisie týchto ochorení. Je spravidla čiastočná (t.j. pacient môže celkom uspokojivo tolerovať určité množstvo mlieka a mliečnych výrobkov).

Symptomatológia

Závažnosť klinických príznakov nedostatku laktázy je mimoriadne variabilná. Je spôsobená stupňom nedostatku enzýmu (jeho úplnou alebo čiastočnou neprítomnosťou) a množstvom laktózy v potravinách spotrebovaných pacientmi.

Vrodený nedostatok laktázy, ktorý je často charakterizovaný úplnou neprítomnosťou laktózy v tele (alaktázia), je najzávažnejší. Už 1-2 hodiny po prvom príjme mlieka (prsníka, kravy atď.) Alebo dojčenskej výživy sa dieťa vyvíja:

  • hnačka (vodnaté, penivé, hojné výkaly s kyslou vôňou);
  • vyslovuje nadúvanie;
  • rachot;
  • kolika;
  • zvracanie.

Ďalšie kŕmenie zhoršuje príznaky, existujú príznaky dehydratácie, potenie, tachykardia, zvýšenie hmotnosti.

U dospelých je častejšie pozorovaná hypolaktázia (čiastočný deficit), preto sú tieto javy menej farebné a vyskytujú sa až po vypití 1 - 1,5 pohára mlieka. Okrem toho sú možné extraintestinálne symptómy:

  • slabosť;
  • mrazničky;
  • závraty;
  • bolesť a pocit narušenia srdca.

Ak prestanete používať lieky obsahujúce laktózu, potom všetky klinické príznaky vymiznú v priebehu 3-4 hodín.

Diagnostika

V mnohých prípadoch nie sú potrebné žiadne špecifické diagnostické postupy na overenie deficitu laktázy. Koniec koncov, výskyt sťažností je jasne spojený s príjmom mlieka alebo rôznych mliečnych výrobkov a ich odstránenie zo stravy vedie k normalizáciiTo je. Ale v kontroverzných prípadoch môžu lekári odporučiť nasledujúce vyšetrenie:

  • stanovenie aktivity laktázy vo vzorkách sliznice (vzorky biopsie) tenkého čreva (bioptické vzorky sa získajú počas endoskopického vyšetrenia: fibrogastroduodenoskopia alebo fibroenteroskopia);
  • genetické krvné testy;
  • dychová skúška (vodík);
  • 77. záťažový test na laktózu;
  • stanovenie galaktózy v moči av krvi.

Liečba

Základnou liečbou pacientov s nedostatkom alebo neprítomnosťou laktózy je eliminácia diétnej terapie (eliminácia zdrojov laktózy zo stravy alebo ich obmedzenie). Farmakologické činidlá majú sekundárny význam.

Lekárska výživa

Potvrdením alaktázie je jedinou liečbou úplné a celoživotné odmietnutie mlieka v akejkoľvek forme a mliečnych výrobkov. Dojčatá sa prenášajú na umelé kŕmenie špeciálnymi zmesami. Takéto varianty bez laktózy možno nájsť medzi zmesami Nan, Babushkino Lukoshko, Nutrilon, atď. Zvyčajne na ich obaloch môžete vidieť skratky "BL" alebo "FL". Pri hypolaktázii sú predpísané zmesi s nízkym obsahom laktózy.

Následne by títo pacienti mali dávať pozor na zdroje latentnej laktózy (môžu obsahovať celé, práškové alebo kondenzované mlieko). Môžu to byť:

  • margarín;
  • zemiaková kaša z prášku;
  • cukrovinky;
  • pečenie;
  • omelety;
  • krémové polievky;
  • konzervované polievky;
  • polotovary;
  • biele omáčky;
  • dúhovka;
  • lízanky;
  • zmesi na výrobu sušienok, muffinov, palaciniek;
  • hotové koreniny.

Ľudia s ťažkým nedostatkom laktázy musia starostlivo analyzovať zloženie výrobkov a dokonca aj liekov (napríklad laktóza je zahrnutá v niektorých probiotikách ) pred ich užitím.

Okrem toho v dôsledku vylúčenia alebo významného obmedzenia mlieka u týchto pacientov sa zvyšuje riziko nedostatku vápnika av dôsledku toho osteoporózy, úbytku kostí a patologických zlomenín. Aby sa tomu zabránilo, pacienti potrebujú pravidelne jesť potraviny s vysokým obsahom vápnika a /alebo vitamínu D na podporu absorpcie vápnika:

  • listová zelenina (šalát, špenát atď.);
  • brokolica;
  • sójové výrobky;
  • repu;
  • biela kapusta;
  • konzervované ryby s mäkkými kosťami (losos atď.);
  • vajcia;
  • mlieko z ryže;
  • pečeň.

Okrem toho sa dnes v regáloch supermarketov nachádza špeciálne mlieko bez obsahu laktózy, ktoré bolo vytvorené špeciálne pre takýchto pacientov.

V prípade hypolaktázie sa pacientom odporúča stanoviť individuálnu dávku mlieka. Niektorí pacienti môžu piť 200 ml (nie nalačno, v rozdelených dávkach, pomaly, 1-2 krát týždenne). Zároveň sa zistilo, že s postupným zvyšovaním množstva opitého plnotučného mlieka sa zlepšuje aj jeho tolerancia. Ak je tolerancia na mlieko nízka, ale je možná konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov, mali by byť syry zahrnuté do stravy (najmäsyr) a jogurt. Vyznačujú sa nízkym obsahom laktózy a vysokou nutričnou hodnotou.


Farmakoterapia

V súčasnosti existujú prípravky obsahujúce laktázu. Ich príjem umožňuje pacientom s a- alebo hypolaktáziou odmietnuť výrobky, ktoré obsahujú laktózu.

Niektorí pacienti sa radšej neobmedzujú, ale využívajú výsledky moderného farmakologického priemyslu. Existujú 2 druhy liekov:

  • laktázové prípravky, ktoré sa majú užívať súčasne s mliekom alebo mliečnymi výrobkami (Laktrase atď.);
  • lieky na báze laktázy, ktoré sa pridávajú do mlieka pred jeho konzumáciou (laktáda atď.).

Prognóza ochorenia (s včasnou diagnózou a diétnou terapiou) je priaznivá.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

V prípade neznášanlivosti mlieka u detí je potrebné poradiť sa s pediatrom av prípade dospelých s gastroenterológom. Hlavnú úlohu v liečbe zohráva odborník na výživu, pretože je veľmi dôležité zvoliť správnu výživu. Aby sa vylúčili iné príčiny ochorenia, je potrebné poradiť sa so špecialistom na infekčné ochorenia a alergikom.