Jedlo pre pacientov s vaskulárnou dystóniou

Možnosti samotnej diétnej terapie pre vegetatívnu dystóniu sú obmedzené. Slúži však ako vynikajúci nástroj pri komplexnej liečbe, ktorá musí nevyhnutne zahŕňať racionálnu psychokorekciu. Okrem toho, správna výživa môže zachrániť alebo oddialiť tvorbu závažnejších ochorení (napríklad hypertenzia).

Vegetovaskulárna alebo neurocirkulačná dystónia je jednou z chorôb, ktoré sa síce odlišujú benígnym priebehom a dobrou prognózou, ale významne komplikujú život pacientov. Nešťastní nie sú len sťažnosti súvisiace s premenlivým cievnym tónom. Sú mučení rôznymi respiračnými poruchami, nemotivovanou slabosťou, svalom a bolesťami hlavy, vnútornými trasami, poruchami spánku. Netolerujú psycho-emocionálnu a fyzickú záťaž. Kompetentní lekári, ktorí čelia takýmto ťažkým pacientom, sa snažia maximalizovať používanie rôznych nealkoholických terapií, vrátane diétnej terapie.

Potravinové predpisy

Ak má osoba s IRR nadváhu, jeho diéta by mala prispieť k strate hmotnosti.

Pacientom, ktorí majú, by sa mala venovať osobitná pozornosť ich stravenadváhou. Rozrušený metabolizmus nepriaznivo ovplyvňuje stav krvných ciev. Títo pacienti preto musia nevyhnutne hodnotiť dennú energetickú hodnotu (kalórií) svojej obvyklej diéty a jej súlad so skutočnou spotrebou energie v tele. Na to je lepšie obrátiť sa na špecialistov. Kompetentne pomôžu vykonať potrebné výpočty a určiť, koľko kilokalorií je potrebné a možné znížiť diétu bez poškodenia konkrétneho pacienta.

Všetci pacienti (aj s podváhou) trpiaci poklesom tlaku by mali:

  • zefektívniť svoju stravu (jedlo by sa malo vykonávať približne v rovnakom čase);
  • dodržiavať nízkotučnú diétu (tvorba cholesterolových usadenín ovplyvňuje elasticitu a silu ciev) s prevládajúcim používaním rastlín (sója, olivy, tekvice, orech, slnečnicový olej) a nie žiaruvzdorných zvierat (jahňacina, kačica, bravčové mäso, tuk, husa, smotana) a iné) tuky;
  • vyhnúť sa vyprážaným potravinám (mäso, ryby, zelenina) a rýchleho občerstvenia;
  • obmedziť alkohol;
  • opierať sa o výrobky - zdroje vlákniny (nebielené zrná, zelenina, listová zelenina, strukoviny, ovocie, orechy, ovsené vločky, otruby, morské riasy atď.);
  • pridajte kvety z lipy, listy melissy alebo lístky mäty piepornej, chmeľové šišky na čajové lístky (regulujú hypotalamicko-viscerálne interakcie, normalizujú spánok a znižujú neprimeranú podráždenosť).

Výživa so zvýšeným krvným tlakom

Ak pacienti s vegetatívnou cievnou dystóniou pravidelne zvyšujú zvýšenie krvného tlaku, mali by drasticky zmeniť svoju stravu. Tieto úpravy pomôžu zabrániť perzistentnej arteriálnej hypertenzii. Spravidla sa dôrazne odporúča, aby:

  • obmedziť kávu (hovoríme o skutočných kávových fanúšikoch, ktorí sú schopní piť viac ako 3 štandardné šálky čerstvo pripraveného nápoja naraz, potom výrazne zvýši tlak po dobu 3 hodín, môžu sa usadiť na 2 - 3 šálky denne);
  • nahradiť silný čaj alebo kávu kakaom (tento nádherný nápoj obsahuje flavonol znižujúci tlak);
  • znížiť alkohol na 2 porcie denne (táto dávka znamená 20 g etanolu, pričom je lepšie piť červené víno, ktoré je bohaté na prospešné antioxidanty);
  • vyhnúť sa potravinám, ktoré spôsobujú patogény centrálneho nervového systému (bohaté ryby a mäsové vývary, silný čaj atď.);
  • znížiť denné množstvo stolovej soli (na 4–6 g, bez toho, aby sa použila počas varenia, ale pridajte soľ do už pripravených jedál) alebo použite hyponatrickú soľ a jej náhrady draslíka (Sanasol atď.);
  • zvýšiť podiel výrobkov - zdroje draslíka (baklažán, pečené zemiaky, marhule, paprika, hrozno, mandarínky, tvaroh atď.) A horčík (pohánka, orechy, listová zelenina, pšeničné klíčky, nerozdrvené zrno, \ t otruby, sezam atď.);
  • dajte si pozor na prírodné sladké drievko (kyselina glycyrrhizová sa nachádza v sladkého drievka, ktoré zvyšuje tlak).

Vlastnosti diéty na nízkej úrovnikrvný tlak

Pacienti s vysokým krvným tlakom s vysokým krvným tlakom by mali jesť potraviny bohaté na vitamín C, najmä piť bujóny bujónu.

V prípade nízkotlakovej dystónie by pacienti mali pracovať aj na svojej strave. Odporúčajú sa:

  • sa vyhýbajú diéte nalačno a nalačno, naopak, ich telo vykazuje časté jedlá (každé 3 hodiny) v malých porciách;
  • na monitorovanie objemu spotrebovanej tekutiny (je potrebné zachovať dostatočný objem cirkulujúcej krvi v cievach), nemala by byť nižšia ako 1,5 litra;
  • existuje viac výrobkov s vysokým obsahom kyseliny askorbovej, ktorá má všeobecný tonizujúci účinok (mnohé z nich sú v čiernych ríbezlích, paprikách, egrešoch, citrusových plodoch, šípkach, rakytníku, repke, atď.);
  • používať ovocie a zeleninu s bioflavonoidmi, ktoré zlepšujú elasticitu krvných ciev (repa, paprika, pomaranče atď.);
  • nezabudnúť na listnaté zelene, kôpor, zeler (ich esenciálne oleje rozširujú nádoby);
  • piť čerstvo vylisované šťavy z uvedených druhov ovocia, zeleniny, ovocia a bobúľ;
  • zahŕňajú čerstvo vyrobený zelený čaj (nie vrecúška) v menu, čaj karkade (med môže byť pridaný do nápojov na zvýšenie tonického účinku) alebo ich nahradiť špeciálnymi tabletami extraktu zeleného čaju;
  • vyhnúť sa kakau;
  • použitie tonických korenín (zázvor, škorica, kurkuma, chilli, škorica) pri varení, prílohách, dezertoch, pečení;
  • na použitieprírodného sladkého drievka (napríklad vo forme cukroviniek);
  • mierne množstvo soli (vyhnite sa zjavne slaným jedlám).

Na ktorý lekár sa má poradiť

Dietológ vám pomôže urobiť správnu diétu pre vegetatívne-cievnu dystóniu. Vhodné odporúčania pre výživu môže poskytnúť terapeut, rodinný lekár, neurológ, kardiológ.