Klostrídia vo výkaloch: dôvody, prečo robiť

Výsledky analýzy výkalov dysbakterióza môžu naznačovať prítomnosť rôznych mikroflórov vrátane klostrídií (Clostridium difficile). Tieto mikroorganizmy sú podmienene patogénne mikroflóry (rovnako ako stafylokoky, candida a enterokoky) a podieľajú sa na trávení proteínov. Okrem toho klostrídie sú schopné produkovať jedy, ako je indol a skatol.

Je prítomnosť týchto mikroorganizmov v črevách nebezpečná? Aké sú typy klostrídií? Prečo sa objavujú vo výkaloch? Ako sa prejaviť? Ako sa zisťujú a liečia?


Je prítomnosť klostrídií nebezpečná vo výkaloch?

Clostridium difficile je podmienečne patogénna baktéria. Jeho zvýšené množstvo má toxický účinok na organizmus.

Ak hladina takýchto mikroorganizmov črevnej mikroflóry ako Clostridium difficile neprekročí normu, ich prítomnosť nemá nepriaznivý vplyv na kvalitu trávenia a celkovú pohodu. Ak sa však významne zvýši hladina klostrídií, potom sa jedy uvoľnené jedom uvoľniaorganizmu. To znamená, že keď sa v čreve vyskytnú priaznivé podmienky pre ich rozmnožovanie, prenesú sa z patogénneho na patogénne a vážne narušia fungovanie tráviaceho, obehového a nervového systému a môžu vyvolať nekrózu tkaniva.

Iné typy klostrídií spôsobujú infekčné ochorenia a ich identifikácia vždy naznačuje potrebu liečby. Medzi tieto patogénne odrody patria:

  • Clostridium tetani - patogén tetanus ;
  • Clostridium botulinum - provokuje botulizmus ;
  • Clostridium perfringens, septicum, novyi, histolyticum - pôvodcovia plynnej gangrény;
  • Clostridium perfringens (typ F) - spôsobuje rozvoj nekrotickej enteritídy.

Pri významnom zvýšení hladiny Clostridium difficile v súvislosti s oportúnnou mikroflórou čreva sa u človeka vyvinie pseudomembranózna kolitída.

Klostrídia u dospelých

Normálne hodnoty klostrídie vo výkaloch dospelého by nemali byť nižšie ako 105CFU /g a nad 107CFU /g. Dokonca aj mierne prekročenie hornej hranice normy na pozadí absencie prejavov dysbakteriózy ( hnačka, zápcha ) nenaznačuje prítomnosť závažných porušení. Liečba klostridiózy je nevyhnutná v prípadoch, keď je zvýšenie normálnych hodnôt sprevádzané zažívacími poruchami a všeobecným stavom.

Clostridia u detí

U dojčiat do jedného roka sa normálne hodnoty klostrídií v stolici pohybujú od 102do 103CFU /g. staršiedeti a mladiství do 18 rokov normálne sadzby sa pohybujú od 103do 105CFU /g. Zvýšenie hladiny klostrídií v porovnaní s inými poruchami črevnej mikroflóry alebo identifikácia patogénnych foriem tohto mikroorganizmu je dôvodom na znepokojenie a potrebu liečby.

Dôvody

Rôzne faktory a príčiny môžu spôsobiť zvýšenie hladiny klostrídií v stolici:

  • antibiotiká;
  • predčasné;
  • postnatálna hypoxia;
  • zaostalosť centrálneho nervového systému;
  • infekcia s infekciou získanou v komunite;
  • iné črevné infekcie;
  • ARVI ;
  • užívanie imunosupresív;
  • užívanie hormonálnych liekov;
  • zlá výživa;
  • časté stresujúce situácie;
  • problémy so spánkom;
  • nepriaznivá ekológia;
  • prevedené transakcie.

Príznaky zvyšovania hladiny Clostridium difficile

So zvýšením hladiny klostrídií v črevách u detí a dospelých sa pseudomembranózna kolitída vyvíja vo forme akútnej dysbiózy spôsobenej užívaním antibakteriálnych liekov (linomycín, tetracyklín, amoxicilín, erytromycín atď.). Niekedy je nevyváženosť črevnej mikroflóry vyvolaná užívaním imunosupresív, cytostatík alebo laxatív.

Pacient má tieto príznaky:

  • abdominálna distenzia;
  • voľné stolice;
  • nečistoty hlienu a krvi vo výkaloch;
  • bolesť brucha ;
  • príznaky intoxikácie (slabosť, bolesti hlavy,atď.).

V dôsledku uvoľňovania toxínov klostrídiou sa na črevných stenách tvorí usadenina (pseudomembránová). Z dlhodobého hľadiska môžu odpadové produkty týchto baktérií viesť k úplnej erózii črevnej steny a rozvoju peritonitídy.


Príznaky infekcie Clostridium perfringens (typ F)

Clostridium perfringens (typ F) bude vylučovať neurotoxín, ktorý vyvoláva nekrózu črevných buniek a vedie k tvorbe vredov, trombóze malých ciev a deštrukcii črevných stien. S porážkou takýchto mikroorganizmov má pacient nasledujúce príznaky:

  • zvýšenie teploty na 39 ° C a vyššie;
  • časté a silné zvracanie;
  • hnačka s penou;
  • stopy krvi vo výkaloch.

Ak sa vredy neliečia, môžu krvácať a otvárať sa do brušnej dutiny.

Príznaky ochorenia spôsobeného potravinami

Nedostatočne tepelne spracované mäso môže byť zdrojom infekcie Clostridia.

Klostrídia sa môže požívať spolu s nesprávne varenými mäsovými jedlami. Pri nedostatočnom tepelnom spracovaní v tomto potravinárskom produkte sa hromadí veľké množstvo týchto mikroorganizmov a ich vstup do tráviaceho traktu spôsobuje nasledovné príznaky:

  • hojné, penivé zvracanie;
  • bolesť brucha;
  • zvýšenie teploty;
  • hnačka.

V dôsledku zvracania a hnačky sa človek rýchlo rozvíja. Jeho prejavy sú obzvlášť nebezpečné pre malé deti.strata 10% telesnej hmotnosti môže byť smrteľná.


Diagnostika

Ak sa zistia uvedené príznaky, lekár predpíše fekálne testy na potvrdenie prítomnosti Clostridium perfringens (typ F), zvýšenie hladiny Clostridium difficile a identifikáciu takýchto odpadových produktov týchto mikroorganizmov ako neurotoxín, enterotoxín (A) a cytotoxín (B). Sú to toxíny A a B, ktoré spôsobujú poškodenie buniek črevnej steny a spôsobujú narušenie jej fungovania. Na detekciu toxínov produkovaných klostrídiou sa vykoná imunologický test. Podľa výsledkov štúdie lekár vykoná ďalší plán liečby pre pacienta.

Výkaly by sa mali zbierať čo najskôr po nástupe príznakov. Iba za takýchto podmienok bude odborník schopný zistiť, čo spôsobilo poruchy trávenia - dysbakteriózu alebo odpadové produkty klostrídií.

Ak dodanie materiálu do laboratória nie je možné vykonať včas, výkaly umiestnené v špeciálnej nádobe sa skladujú v chladničke pri teplote 2 - 8 ° C. Pri tejto teplote sa môže skladovať 3 dni a v tomto prípade zostanú výsledky analýzy spoľahlivé.

Vyšetrenie pacienta môže byť doplnené röntgenovým žiarením, ktoré odhaľuje akumuláciu plynov emitovaných baktériami v čreve alebo endoskopiou, čo umožňuje určiť, ako sa pseudomembrán šíri (fokálne alebo difúzne).

Liečba

Potreba hospitalizácie pacienta pri identifikácii klostrídiízávažnosti jeho stavu.

Ak je nástup príznakov poruchy trávenia spôsobený užívaním antibiotík, ich použitie sa zruší. Na odstránenie dehydratácie je pacientovi predpísané bohaté pitie soľných roztokov (Regidron, Ringerov roztok, atď.). Keď sa vracia tekutina v malých dávkach. Intravenózne infúzie sa uskutočňujú podľa potreby pre rehydratáciu.

Ak je choroba vyvolaná príjmom antibiotík, stačí použiť prostriedky na normalizáciu črevnej mikroflóry na jej liečbu:

  • probiotiká: Bifidumbacterin, Linex, Lactobacterin, Hilak-forte, Bifikol a ďalšie;
  • vitamíny B;
  • enterosorbenty: Smecta, Sorbex, atď.

V prípade potreby je pacientovi predpísané pankreatické enzýmy (Creon, Mezim-forte atď.) A choleretické lieky (Rovacol, Cholemax, Hofitol atď.) Na zlepšenie zažívacích procesov.

Na zníženie hladiny klostrídií je pacientovi predpísaný metronidazol a vankomycín.

Pri odhaľovaní klostrídií je liečba liekmi vždy doplnená dodržiavaním špeciálnej diéty.

Zo stravy týchto pacientov by sa mali vylúčiť:

\ t
  • laxatíva: kapusta, strukoviny, sušené marhule, repa, slivky atď.;
  • konzervovanie;
  • vyprážané, mastné, marinované a korenené jedlá;
  • údeniny;
  • rýchle občerstvenie;
  • kyslé ovocie a bobuľoviny;
  • zelenina s vysokým obsahom éterických olejov: cibuľa, cesnak, reďkovka, reďkovka;
  • huby;
  • sladkosti;
  • Sýtené nápoje;
  • alkohol.

V ponuke pacienta by mali byť potraviny s efektom lepenia (ryža, pečené zemiaky, odvar z hrozienok a banány) a obsahujúce baktérie kyseliny mliečnej (kefír, prírodný jogurt). Potraviny by sa mali konzumovať v malých porciách, aby sa znížilo zaťaženie zažívacieho traktu. Počas hnačky sa výrobky varia varením a trením. Jedlá by nemali byť príliš chladné alebo horúce.

Do stravy môžu byť zahrnuté tieto potraviny:

  • chudé mäso a ryby;
  • zelenina (pečená alebo varená);
  • ovocie a bobule (nie kyslé);
  • obilniny;
  • vajcia;
  • mliečne výrobky;
  • rastlinné oleje;
  • zelené;
  • odvar dogrose;
  • zelený čaj.

Na odstránenie hnačky možno použiť niektoré recepty tradičnej medicíny:

  • odvar z dubovej kôry;
  • čerešňové alebo čučoriedkové kompóty;
  • odvar z kôry z granátových jabĺk.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Enterosorbenty pomôžu vylučovať toxíny produkované klostrídiou.

Ak sa objavia hnačka, abdominálna distenzia, vracanie, horúčka a bolesť brucha, poraďte sa so svojím gastroenterológom. Po testovaní výkalov a stanovení typu klostrídie lekár predpíše liečbu. V prípade potreby je vyšetrenie pacienta doplnené o rádiografiu a kolonoskopiu.

Detekcia klostrídie vo výkaloch neznamená vždy vývoj ochorenia. Špecifické zobrazenietakéto mikroorganizmy sa týkajú podmienečne patogénnej mikroflóry a na určitej úrovni nespôsobujú rozvoj žiadnych znakov tráviacich porúch. S výrazným zvýšením výkonu alebo detekcie patogénnych druhov klostrídií sa predpisuje liečba na potlačenie rastu týchto mikroorganizmov a obnovenie normálnej črevnej mikroflóry.

Na programe Clostridia v programe „Žiť zdravo!“ S Elenou Malyshevovou: