Kyselina lipoová a jej účinok na pečeň

Problémy s pečeňou môžu byť spôsobené mnohými chorobami. Niektoré z nich sú nebezpečné pre ľudské zdravie a život, pretože tento orgán nielenže produkuje žlč, ktorá je nevyhnutná na trávenie potravy, ale je aj prirodzeným filtrom nášho tela, ktorý čistí krv škodlivých zlúčenín pomocou biochemických látok, ktoré sa v ňom produkujú. metabolizmus.

Doteraz liek nemôže ponúknuť pacientovi také lieky a postupy, ktoré by im umožnili žiť bez tohto vitálneho orgánu. Dokonca aj transplantácia pečene alebo jej čiastočné odstránenie vždy prináša pacientovi veľa utrpenia, obmedzení a potreby podstúpiť komplexnú liečbu.

V tomto článku vám predstavíme hlavné príznaky problémov s pečeňou a také liečivo, ako je lipoová (alebo tioktová) kyselina. Môže mať priaznivý vplyv na prácu tohto vitálneho orgánu pri chorobách ako je hepatitída a hepatóza.


Aké sú príznaky, ktoré poukazujú na problémy s pečeňou?

Patológia pečene sa môže prejavovať rôznymi príznakmi. Najčastejšie:

  • nálet na jazyk ;
  • tmavé kruhy pod očami ;
  • hnedá pigmentácia na tele vo forme škvŕn;
  • nepríjemný zápach pokožky;
  • rosacea;
  • zápach z úst;
  • bolesť alebo ťažkosť v pravej hypochondriu.

Ako kyselina lipoová ovplyvňuje pečeň?

Po prvý raz sa kyselina lipoová izolovala z kvasiniek a pečene v roku 1948. Jeho syntéza sa uskutočnila v roku 1952 a potom sa začal výskum o účinku tejto látky na hladinu cukru v krvi pri diabete. Ako výsledok, v roku 1977, vedci zistili, že kyselina lipoová môže mať pozitívny účinok nielen na pankreas, ale aj na pečeň.

Pri chronických ochoreniach pečene ľudia neustále trpia toxickými účinkami voľných radikálov na svoje telo. Na ich neutralizáciu sú potrebné antioxidanty, ktoré sa musia dodatočne pridať do tela. Jednou z týchto látok je kyselina lipoová, koenzým určitých enzýmov, ktoré regulujú metabolizmus tukov a sacharidov.

Tento antioxidant má lipotropný účinok a zabraňuje nadmernému hromadeniu tukov v pečeňových bunkách a ich znovuzrodeniu. Tento účinok sa dosahuje vďaka skutočnosti, že kyselina lipoováumožňuje znížiť spotrebu takýchto intrahepatických antioxidantov, ako je glutatión.

Ako kyselina lipoová vstupuje do tela?

Samotné ľudské telo produkuje kyselinu lipoovú v malých množstvách. Väčšinou do neho vstupuje s jedlom.

Kyselina lipoová sa nachádza v týchto potravinách:

  • čerstvé mlieko - 500-1300 mcg;
  • ryžové krupice - 220 ug;
  • hovädzia pečeň - 3-7 tisíc mcg;
  • droby - 1 000 mcg;
  • špenátové zelene - 100 µg;
  • hovädzie mäso - 725 mcg;
  • biela kapusta - 150 mcg.

V menších množstvách je tento antioxidant prítomný v iných potravinách:

  • kvasinky;
  • zemiaky;
  • mrkva;
  • brokolica;
  • repa.

Bežne je denná dávka tohto antioxidantu pre zdravých ľudí 10-50 mg. V prípade patológie pečene by nemala byť nižšia ako 75 mg av prípade diabetes mellitus - 200-600 mg. S nedostatočným množstvom tejto látky podobnej vitamínu, pečeň trpí nadbytkom tuku a tento stav môže viesť k rozvoju alebo zhoršeniu chorôb. Doplňte zásoby tohto antioxidantu dodržiavaním pravidiel výživy alebo užívaním liekov obsahujúcich kyselinu lipoovú.

O prípravkoch s kyselinou lipoovou

Liek Lipoová je látkou metabolizmu, ktorá je podobná vitamínom skupiny B. Môže sa používať ako súčasť komplexnej liečby chorôb spojených s rozvojom syndrómu intoxikácie.

Indikácie na použitie

  • Chronická hepatitída ;
  • chronická alkoholická pankreatitída ;
  • chronická cholecystopankreatitída;
  • alkoholická cirhóza pečene ;
  • chronické srdcové zlyhanie ;
  • mierna vírusová hepatitída, ktorá sa vyskytuje bez žltačky alebo jej intenzívneho rastu;
  • intoxikácia, sprevádzaná poškodením pečene, spôsobená otravou hubami, spiacimi liekmi, uhlíkom, soľami ťažkých kovov alebo tetrachlórmetánom;
  • diabetická polyneuropatia.

Dávkovanie pre deti a dospelých

  • Deti od 6 rokov - 12 - 24 mg 2-3 krát denne;
  • dospelí - 50 mg 3-4 krát denne.

Liek by sa mal užívať po jedle. Kurz recepcie - 20-30 dní. Ak je to potrebné, lekár vám môže odporučiť opakovanie v mesiaci. Pacientom s diabetes mellitus počas užívania lieku sa odporúča pravidelne monitorovať hladiny cukru.

Vedľajšie účinky a príznaky predávkovania

\ t

V niektorých prípadoch užívanie kyseliny Lipoovej spôsobuje tieto nežiaduce účinky:

  • zníženie hladiny cukru v krvi;
  • poruchy trávenia ( hnačka, bolesť brucha, pálenie záhy ;
  • alergické reakcie (možné anafylaktické šoky alebo systémové reakcie).

V prípade predávkovania kyselinou lipoovou sa môžu objaviť príznaky podráždenia slizníc gastrointestinálneho traktu, ktoré sú vyjadrené vhnačka a zvracanie. Môžu byť eliminované dočasným prerušením užívania lieku a prísnym dodržiavaním dávky indikovanej lekárom pri pokračujúcom podávaní.


Možné interakcie s inými liekmi

Kyselina lipoová:

  • potencuje účinok inzulínu alebo hypoglykemických liečiv na orálne podávanie;
  • stráca svoj účinok v kombinácii s etanolom;
  • oslabuje účinok cisplatiny;
  • môže interferovať s normálnou absorpciou železa, horčíka a vápnika obsiahnutou v prípravkoch (pri súčasnom podávaní takýchto látok by interval medzi užitím lieku mal byť najmenej 2 hodiny).

Kontraindikácie

  • Obdobie tehotenstva;
  • obdobie dojčenia;
  • deti do 6 rokov;
  • peptický vred a hyperkyselinová gastritída (so zvýšenou kyslosťou žalúdočnej šťavy);
  • individuálna neznášanlivosť.

Formulár na uvoľnenie

Liek Lipoová sa nachádza v lekárňach v týchto typoch:

  • tablety so škrupinou po 12 alebo 25 mg (10, 50 alebo 100 kusov v balení);
  • 2% roztok v ampulkách po 10 kusov v balení.

Analógy kyseliny lipoovej sú takéto lieky:

  • tiogamma;
  • Berlithion 300;
  • Tiletan;
  • Protogen;
  • Tiolepta;
  • Thioctacid BV

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak chcete zistiť, či pacient potrebuje ďalší príjem kyseliny lipoovej, poraďte sa s lekárom. akdiagnostika je už známa, vyžaduje sa gastroenterologické vyšetrenie alebo vyšetrenie hepatológa. Osoby s diabetom sa musia o tomto lieku dozvedieť od endokrinológa. Konzultácia s neurológom bude tiež užitočná, pretože kyselina lipoová má priaznivý účinok na nervový systém.