Otrava jedlom: príznaky, liečba

Každý človek aspoň raz v živote čelil takému nepríjemnému javu ako otrava jedlom. Najčastejšie dochádza k otrave pri konzumácii neštandardných potravín, expirovaných výrobkov alebo výrobkov, ktoré sa pripravujú a skladujú s porušením hygienických noriem. Časté sú aj prípady otravy hubami, jedovatými rastlinami, jedovaním jedovatých zvierat a chemikálií.


Príznaky otravy potravinami

Nauzea, vracanie, bolesť brucha, poruchy stolice (hnačka) a celková slabosť sú hlavnými príznakmi otravy potravinami.

Prvé príznaky otravy sa môžu objaviť 30 minút po požití výrobkov nízkej kvality, ale niekedy to môže trvať aj viac ako jeden deň, kým sa objavia príznaky choroby. Typické príznaky otravy potravinami:

  • bolestivá nevoľnosť;
  • opakované vracanie jedených potravín, žalúdočnej šťavy a po neefektívnom nutkaní zvracať;
  • hojné slinenie;
  • hnačka - stolica vodnatá, plodná, obsahuje zvyšky nestráveného jedla;
  • horúčka, triaška;
  • slabosťzávraty;
  • poruchy centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť charakteristické pre botulizmus.

Symptómy môžu pretrvávať 1-3 dni, postupne ustupujú. Počas týždňa po otrave jedlom sa môžu obete vyskytnúť slabosť, bolesť brucha, nadúvanie.

Pomoc pri otrave potravinami

  1. Pri prvých príznakoch otravy sa ako prvá pomoc nevyhnutne používa enterická detoxikácia enterosorbentom Enterosgel. Po požití sa Enterosgel pohybuje po gastrointestinálnom trakte a zhromažďuje toxíny a škodlivé baktérie ako pórovitá špongia. Na rozdiel od iných sorbentov, ktoré je potrebné starostlivo zriediť vodou, je Enterosgel úplne pripravený na použitie a je to jemná gélovitá pasta, ktorá nepoškodzuje sliznicu, ale obklopuje ju a prispieva k jej obnoveniu. To je dôležité, pretože otrava je často sprevádzaná exacerbáciou gastritídy, čo je dôvod, prečo sa sliznica žalúdka a čriev zapáli.
  2. Nadmerné pitie je nevyhnutné na zabránenie dehydratácii tela v dôsledku straty tekutín zvracaním a stolicou. Odporúča sa piť prevarenú vodu, slabý sladký čaj, ovocné nápoje, želé. Z nápojov sýtených oxidom uhličitým by sa malo upustiť a používanie alkoholu je úplne neprijateľné.
  3. Počas prvého dňa a pred príznakmi otravy jedlom ustupuje, je potrebné zabezpečiť, aby bol pacient v pokoji. Ak sa obeť obáva o zimnicu, musíte ho zahriať, použitie vyhrievacích podložiek je povolené.

Po otrave by ste sa mali nejaký čas zdržať konzumácie, od druhého dňa môžete postupne zavádzať ryžové polievky a sliznice. Výrobky, ktoré dráždia žalúdočnú sliznicu (korenistá, nakladaná, slaná, údená), kým sa príznaky otravy jedlom úplne neodstránia, sa neodporúčajú. Príznaky otravy zvyčajne zmiznú do týždňa.

V prípade otravy hubami, ak je podozrenie na botulizmus, a ak je pacientom malé dieťa alebo staršia osoba, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Kvalifikovaná starostlivosť sa vyžaduje aj pre obete, ktoré netrpia príznakmi otravy v priebehu jedného týždňa, alebo počas 1-2 dní, kde je hojné zvracanie a hnačka, ktorá sa nezastaví počas samoliečby.

Ako zistiť, či je potravina kontaminovaná

\ t

V prvom rade je potrebné venovať pozornosť farbe, vôni a chuti potravín. Zkazené produkty vonia nepríjemne a majú kyslú chuť. Okrem toho sa ich konzistencia môže líšiť. Jedným zo znakov nevhodnosti výrobku sú plynové bubliny, ktoré sú obzvlášť zreteľné na pokazených tekutých potravinách. Často sa vyskytuje pleseň na pokazenom jedle. Pri otváraní konzervovaných potravín, najmä domácej a detskej výživy, musíte pri otváraní veka venovať pozornosť prítomnosti charakteristickej bavlny. Ak nebola bavlna, potom by sa tento výrobok nemal jesť.

Treba poznamenať, že je možné sa otráviť výrobkami s normálnymivlastnosti a trvanlivosť. Najčastejšie sa to stane, keď infikovaná osoba pripraví jedlo v podmienkach, kde sa nedodržiavajú hygienické normy.

Prevencia

Aby sa zabránilo otrave potravinami, nejedzte pokazené potraviny alebo potraviny, o ktorých si nie ste istí.
  • Je zakázané jesť potraviny, ktoré už uplynuli a neboli skladované a prepravované za vhodných podmienok;
  • pri nákupe mliečnych výrobkov skontrolovať neporušenosť obalu;
  • nejedia neznáme potraviny;
  • dôkladné umývanie zeleniny, ovocia, zeleniny;
  • dôkladné umývanie riadu, príborov;
  • osobná hygiena (umývanie rúk pred jedlom a pred prípravou jedla);
  • vysokokvalitné tepelné spracovanie potravín (najmä rýb a mäsa);
  • dodržiavanie pravidiel na skladovanie potravín v chladničke (oddelené skladovanie čerstvých a varených mäsových výrobkov by sa nemalo skladovať hotové potraviny dlhšie ako 3 dni);
  • vektorová kontrola infekcie (šváby, muchy, myši).

Na ktorý lekár sa má obrátiť

V prípade závažného ochorenia prenášaného potravinami by sa mala zavolať sanitka, ktorá vezme pacienta do nemocnice na infekčné ochorenia. V prípade potreby pacient vyšetrí terapeuta, gastroenterológa.

Gennady Malakhov o otrave potravinami a metódach liečby: