prebiotiká

Väčšina záujemcov o ochranu verejného zdravia sa dozvedela o probiotikách, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s problémami črevnej mikroflóry. O prebiotiká vie oveľa menej ľudí. Tieto látky však nemajú menšiu av niektorých situáciách ešte väčšiu terapeutickú hodnotu.


Na rozdiel od ich slávnych „bratských“ probiotík, prebiotiká neobsahujú žiadne živé huby alebo mikróby. Podľa medzinárodných expertov Svetovej gastroenterologickej organizácie tieto látky nie sú absorbované v tráviacom trakte, ale majú nepochybne pozitívny vplyv na ľudský hostiteľský organizmus, ktorý cielene stimuluje delenie a /alebo aktivitu užitočných črevných mikrobiálnych buniek.

Existujú rôzne typy moderných prebiotík. Môžu zahŕňať:

  • potravinárske výrobky (vlákno, oligosacharidy, polysacharidy, antioxidanty atď.);
  • biologické prísady (eubicor, probalans, loklo, zakofalk, atď.);
  • farmakologické činidlá (hilak-forte, duphalac, mukofalk).

Bez ohľadu na ich prirodzený alebo syntetický pôvod, všetky majú rôzne liečivé účinky.

Pozitívne vlastnosti prebiotík

Počas obnovy črevného mikrobiálneho stavu prebiotiká stimulujú komplexné viacstupňové biochemické reakcie požadovaných črevných mikroorganizmov. Dodávajú „priateľské“ baktérie s energiou a substrátmi, ktoré sú pre nich dôležité (aminokyseliny, vitamíny, protistresové peptidy atď.), Poskytujúc optimálne podmienky pre reprodukciu bifidobaktérií a laktobacilov

Prebiotiká „okysľujú“ prostredie v črevnom lúmene, čím vytvárajú veľmi nepriaznivé pozadie pre trvalú existenciu patogénnych a /alebo podmienečne patogénnych baktérií.

Okrem toho prebiotiká majú priaznivý vplyv na rôzne funkcie samotného ľudského tela. Medzi tieto pozitívne účinky prebiotických látok patria:

  • mukolytický účinok (tenký hlien);
  • reparačný účinok (ovplyvňujú regeneračné procesy v sliznici);
  • zlepšenie črevnej motility (najmä pri zápche);
  • redukcia tvorby plynu;
  • uľahčenie syntézy vitamínov B a vitamínu K;
  • antibakteriálny účinok.

Potravinové prebiotiká

Aby sa zložka potraviny mohla považovať za prebiotikum, nemala by sa rozkladať tráviacimi enzýmami a absorbovať v horných častiach tráviaceho traktu.

Tieto kritériá spĺňajú predovšetkým rôzne druhy vlákniny. Často sa nazývajú balastové látky alebo vláknina. Majú hmatateľné výhody, akpacientov s dysbiotickými problémami (porušovanie kvalitatívneho a kvantitatívneho zloženia črevných baktérií), stimuláciou rastu laktobacilov a streptokokov, ako aj potláčaním reprodukcie Escherichia (Escherichia coli) so zmenenými enzymatickými vlastnosťami. Spracovanie balastových látok, „dobrých“ črevných mikróbov vytvára špeciálne mastné kyseliny (krátke reťazce), ktoré sú dôležitým zdrojom energie pre bunky črevnej sliznice a chránia ich pred dystrofiou. Okrem toho vlákno znižuje štiepenie ochranného črevného hlienu, ktorý sa vyskytuje pod vplyvom podmienečne patogénnych alebo patogénnych mikroorganizmov.

Vláknina bohatá na:

  • ovocie a sušené ovocie;
  • strukoviny;
  • zelenina (najmä koreňová zelenina);
  • listová zelenina;
  • obilniny;
  • rôzne otruby;
  • huby;
  • morský kel a iné riasy;
  • špeciálne koncentráty vlákniny.

Zvažujú sa zložky potravín so zavedenou prebiotickou aktivitou:

  • inulín (jeho zdrojom potravy sú čakanka, cesnak, cibuľa, pšenica, banány, artičoky, pór, koreň púpavy);
  • fruktooligosacharidy (obilniny, med);
  • galakto-oligosacharidy (živočíšne mlieko);
  • oligosacharidy sójovej srvátky;
  • oligosacharidy ženského mlieka (kolostrum, materské mlieko);
  • pyrodextríny (nachádzajú sa v kukuričnom a zemiakovom škrobe).

Inulínová čakanka a sacharidy - oligosacharidy fruktózy sú oficiálne uznané ako prírodné prebiotiká.potravinárskych prísad vo väčšine európskych krajín av USA. V týchto krajinách sa inulínové oligosacharidy používajú ako stabilizátory peny, náhrady cukru, pridané do fermentovaných mliečnych výrobkov, želé, zmrzliny, chleba, sušienok, detskej výživy.

Potenciálni prebiotiká sú považované mannanoligosaccharides (zložky bunkovej steny kvasiniek), glukooligosacharidů, laktóza (mliečny cukor obsiahnuté vo všetkých produktoch obsahujúce mlieko), arabinogalaktan (nachádza sa v paradajkách, pšenica, mrkva, reďkovka), pektín oligosacharidy (pektín jablká a citrusové plody).

Prebiotiká - lieky a biologické prísady

Prebiotiká pomáhajú obnoviť normálnu črevnú mikroflóru.

Keďže potravinové prebiotiká sa ťažko dávkujú a ďaleko od všetkých pacientov sú schopní dôsledne dodržiavať dietetické odporúčania, farmaceuti vyvinuli lieky a biologické aditíva s prebiotickým účinkom.

Najznámejšie farmakologické činidlá sú hilak-forte a duphalac (laktulóza). Prvým z nich je sterilný koncentrát látok - bakteriálne produkty (kyselina mliečna, rôzne aminokyseliny, mastné kyseliny s krátkym reťazcom, atď.), Preto jeho hlavnou úlohou je vplyv na „dobré“ črevné baktérie žijúce v našich črevách. Laktulóza (umelý disacharid odvodený z mliečneho cukru) tiež nemá len prebiotický účinok, ale používa sa aj na zápchu, ako aj na pečeňovú encefalopatiu.

Kyselina para-aminobenzoová (Amben, Pamba) a pantotenát vápenatý sú menej známe. Tieto lieky sa využívajú v rôznych typoch bifidobaktérií a prispievajú k významnému zvýšeniu ich biomasy.

Okrem prebiotických liekov existuje na ruskom trhu obrovské množstvo všetkých druhov potravinových doplnkov (loklo, eubikor, off-site, fervital atď.). V anotáciách mnohých fondov sa spomínali pozitívne účinky na črevnú mikroflóru. Avšak, aby nedošlo k koriste bezohľadných výrobcov a distribútorov, mali by ste pred použitím starostlivo preštudovať zloženie zakúpeného doplnku. Dokázaný prebiotický účinok má také zložky ako:

  • vlákniny;
  • oligosacharidy (fruktooligosacharidy, laktulóza, galaktooligosacharidy);
  • mikrobiálne a rastlinné extrakty (mrkva, zemiaky, kvasinky, kukurica, tekvica, ryža, cesnak atď.);
  • extrakty z rias;
  • antioxidanty (vitamíny E, A, C, ubichinón, selén, karotenoidy, glutatión);
  • monosacharidy, alkoholy (rafinóza, sorbitol, xylitol, xylobióza atď.);
  • polysacharidy (dextrín, inulín, pektíny, chitosan atď.);
  • aminokyseliny (valín, kyselina glutámová, arginín atď.);
  • nenasýtené mastné kyseliny (napríklad kyselina eikosapentaénová);
  • lektíny;
  • enzýmy (bakteriálna beta-galaktozidáza, proteáza sacharomycét, atď.).

Výhody a nevýhody prebiotík

\ t

V porovnaní s probiotikami prebiotiká majúa hodnotnú kvalitu. Nezavádzajú do čreva živé mikroorganizmy, ktoré môžu byť biologicky alebo geneticky cudzie určitému organizmu pacienta, ale všetkými možnými spôsobmi prispievajú k rastu a blahu ich „prirodzenej“ prospešnej flóry. Pretože prebiotiká neobsahujú huby a mikróby, môžu byť bezpečne kombinované s antifungálnymi liekmi a antibiotikami od prvého dňa liečby. Okrem toho sú to:

  • menej závislé od podmienok skladovania (nemusia byť uchovávané v chladničke);
  • odolnejšie voči škodlivým účinkom zložiek žlče a obsahu žalúdka;
  • na svoj účel nevyžadujú výsledky predbežného očkovania výkalov pre dysbakteriózu ;
  • môže zlepšiť konzistenciu stolice, eliminovať toxíny, ťažké kovy, alergény, karcinogény, znížiť hladinu cholesterolu, zlepšiť kvalitu žlče (diétna vláknina);
  • sa predpisujú tehotným ženám, dojčiacim matkám, deťom;
  • dobre premiešajte s probiotikami.

Preto sa vo svetlom dysbakterióze považujú prebiotiká za vhodnú alternatívu k probiotickým liekom.

Ale aj tieto nádherné lieky a doplnky majú svoje vážne nedostatky. Lekári aj ich oddelenia si musia pamätať, že provokujú:

  • dočasná alebo trvalá flatulencia (laktulóza a diétna vláknina);
  • spastická abdominálna bolesť - črevná kolika (tento účinok vlákniny je dôsledkom zvýšenej motorickej aktivity čreva);
  • strata vitamínov, makro a mikroživín(vláknina s predĺženým použitím);
  • zvýšený zápal črevnej sliznice v jej počiatočnej prítomnosti (hrubé vlákniny mechanicky dráždi sliznicu);
  • trombóza (kyselina para-aminobenzoová).

Nie všetky prebiotiká - koncentráty potravinárskych vlákien majú príjemné organoleptické vlastnosti, preto je ťažké ich dávať malým deťom. Niektoré biologické doplnky majú nedostatočnú dôkazovú základňu (neprešli všetkými štádiami potrebných klinických kontrol).

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Terapeut, gastroenterológ, pediater, odborník na výživu môže povedať o prínosoch prebiotík - všetkých špecialistov, ktorí pracujú s chorobami alebo dysfunkciou čriev.

Dietológ S. G. Makarová hovorí o probiotikách a prebiotikách:

Video o úlohe pro-a prebiotík v tele: