Prevencia ochorení gastrointestinálneho traktu: tipy a triky

Len málo ľudí chce trpieť nepríjemnými príznakmi, niekedy podstúpiť bolestivé vyšetrenia, prehltnúť veľa liekov a vyhnúť sa potravinám celé roky. Výskyt ochorení zažívacieho systému so sebou prináša všetky uvedené ťažkosti, takže je lepšie vopred upraviť niektoré aspekty životného štýlu, než trpieť chronickými ochoreniami.

Takže, povedzme vám o prevencii ochorení gastrointestinálneho traktu. Tieto jednoduché tipy a triky pomôžu čitateľovi vyhnúť sa významným zdravotným problémom v každom veku!


Komplex preventívnych opatrení

Bohužiaľ, naši krajania často zanedbávajú základné pravidlá zdravého životného štýlu: diéta, užívanie len liekov predpísaných lekárom, zastavenie fajčenia, atď. Medzitým ich môžu zachrániť pred rozvojom mnohých chorôb, vrátane chorôb tráviaceho systému. Rozsah takýchto preventívnych opatrení by mal zahŕňať:

  • správna výživa;
  • odmietnutie zlých návykov;
  • opatrnosť pri liečení liekov a niektorýchlekárske postupy;
  • duševné pohodlie;
  • úbytok hmotnosti;
  • včasné návštevy lekárov.

Výživa

Pravdepodobne všetci čitatelia chápu, že zdravie gastrointestinálneho traktu je úzko spojené s povahou výživy. Dôležité sú všetky nuansy dennej stravy: spôsob jedla, množstvo jedla, sada výrobkov, kulinárske spracovanie jedál.Aby sa predišlo možným problémom s trávením, odborníci dôrazne odporúčajú svojim oddeleniam:

  • zefektívniť stravu (pravidelná strava v stanovenom čase synchronizuje proces vylučovania tráviacich štiav a motorickú aktivitu orgánov - zložiek tráviacej trubice);
  • je často a v malých porciách (aspoň 4 krát denne a tak, že objem jednej porcie je umiestnený v dlaniach), pričom je žiaduce, aby bola celková denná energetická hodnota rozdelená nasledovne: 25% na raňajky 15 - 20% - pre 2. raňajky alebo popoludňajšie občerstvenie; 30-35%; - na obed a 20 - 25% - na večeru;
  • vyhnúť sa konzumácii suchého jedla (nedostatok tekutiny môže byť podnetom na objavenie zápchy, hrubej žlče, motorických porúch žalúdka), je žiaduce, aby telo trvalo aspoň 1,5 litra za deň;
  • nejedia príliš horúce alebo príliš studené jedlo (dráždi citlivú sliznicu gastrointestinálneho traktu);
  • obmedziť potraviny s vysokým množstvom žiaruvzdorných živočíšnych tukov (mastné mäso, mastné mliečne výrobky, \ tcukrárenské krémy atď.), ktoré uvoľňujú ventily medzi pažerákom a žalúdkom, žalúdkom a dvanástnikom, zhoršujú lokomotorickú aktivitu žalúdka, oslabujú kontrakcie žlčníka, zvyšujú črevnú motilitu, podporujú hromadenie tukov v tkanivách pečene a pankreasu a počas vyprážania sa stávajú potenciálnymi karcinogénmi (látky, ktoré môžu vyvolať rakovinu );
  • vyhnúť sa jednoduchým sacharidom (sladkosti, muffiny, biely chlieb atď.), Ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy, zápchu, nadmernú tvorbu plynov a dokonca viesť k preťaženiu pankreasu. 51];
  • nepreháňajte to produktmi, ktoré sú bohaté na éterické oleje (reďkovky, kapusta, cesnak, zelená a cibuľa, reďkovky, repka, horčica, chren atď.) A korenené jedlá (marinády atď.), Ktoré zvyšujú produkciu tráviaceho ústrojenstva šťavy a s neustálym používaním môžu viesť k ochoreniam pažeráka žalúdka, pankreasu, dvanástnika ;
  • byť opatrný pri údených mäsoch (karcinogény vznikajú v procese fajčenia), výrobky s množstvom chemických konzervačných látok, farbív, stabilizátorov (nepriaznivo ovplyvňujú integritu črevnej mikroflóry, pečeňových buniek, slizníc celej tráviacej trubice);
  • používajú rastlinné oleje, ktoré zvyšujú tvorbu žlče a jej vylučovanie, motilitu čreva, ochranu membrán všetkých buniek tráviaceho traktu;
  • Nezabudnite na potraviny s vysokým obsahom.vláknina (ovocie, bobule, obilniny, zelenina, listová zelenina, otruby atď.), ktorá zabraňuje zápche, stimuluje reprodukciu prospešnej črevnej flóry, zlepšuje chemické zloženie žlče, normalizuje metabolizmus cholesterolu, odstraňuje toxíny, rádioaktívne látky karcinogény, pesticídy;
  • aktívne používajú fermentované mliečne výrobky (jogurt, airan, kefír, tvaroh, koumiss, kyslá smotana, acidophilus, atď.), Ktoré zlepšujú antitoxickú schopnosť pečene, potláčajú všetky hnilobné procesy v čreve a zlepšujú črevnú motilitu (je zaujímavé, že sa vylučuje čerstvý kefír ) zápcha a ten istý nápoj 3 dni starý, naopak, fixuje stolicu);
  • zahŕňajú vo svojich denných potravinách rybie morské plody, ktoré sú pozoruhodným zdrojom diétneho jódu, výživného proteínu, zlepšujú parametre metabolizmu tukov (jeho poruchy vedú k mastnej degenerácii pankreasu, pečeni, zhrubnutiu žlče, refluxnej ezofagitíde).

Zamietnutie zlých návykov

Už dlho sa dokázalo, že hlavnou zložkou alkoholických nápojov - etylalkoholu a látok, ktoré sa z neho tvoria v našom tele - s pravidelnou a /alebo nadmernou konzumáciou negatívne ovplyvňujú mnohé procesy. Sú to:

  • sú toxíny pre pečeň a pankreas, spôsobujúce ich dystrofické zmeny, hepatitídu, pankreatitídu, cirhózu ;
  • vedú k chemickej zmene šťavy produkovanej pankreasom (z tohto dôvodu sa stáva veľmi silnou,pankreatické kanály, vznikajú zvláštne zástrčky, ktoré narúšajú odtok tejto šťavy a vedú k pankreatitíde );
  • poškodenie slizníc pažeráka, žalúdka, čriev;
  • narušujú metabolizmus tukov a zhoršujú tukovú degeneráciu pečeňového tkaniva ;
  • vedú k nádorovým procesom.

Nie je však potrebné uložiť prísne veto pre všetky silné nápoje. Svetová medicína, založená na vážnych štatistických výpočtoch, umožňuje týždennú spotrebu mužov do 21 alkoholických jednotiek a žien do 14 alkoholických jednotiek. Jedna takáto jednotka zodpovedá 125 ml vína, 25 ml vodky alebo 250 ml piva. Ale toto množstvo nie je možné vypiť v jeden večer, malo by byť rovnomerne rozložené počas celého týždňa.

Tabak nie je menej škodlivý. Fajčenie môže byť zodpovedné za pretrvávajúce gastroezofageálne refluxné ochorenie, pomalé hojenie vredov a erózií, vývoj rakoviny žalúdka, pankreasu a pažeráka, Crohnovej choroby.

Opatrný prístup k drogám a určitým liečebným postupom

Nekontrolovaný príjem určitých liekov môže viesť k vážnym problémom na strane zažívacieho traktu.

Bohužiaľ, dostupnosť lekárskych informácií nie vždy vedie k správnemu správaniu pacientov. Niektorí z nich čerpajú protichodné informácie z populárnych televíznych programov a internetu a začínajú sa s nimi zaobchádzať bez pomoci špecialistov (často aj bez základného vyšetrenia).Takýto arogantný prístup je plný vážnych problémov. Tablety, kapsuly, prášky, klystír, lektvary a čapíky nie sú veľmi bezpečné. Môžu spôsobiť:

  • akútne vredy a erózie žalúdka a /alebo dvanástnika (hormóny, lieky proti bolesti, protizápalové lieky), ktoré sú niekedy sprevádzané krvácaním;
  • zápal pažeráka (prípravky obsahujúce vápnik a draslík, nitráty, depresíva, antidepresíva, antibiotiká atď.);
  • hepatitída vyvolaná liekmi (hormonálna antikoncepcia, anaboliká, protirakovinové lieky, sulfónamidy, protizápalové lieky, antibiotiká, lieky na zníženie krvného tlaku, statíny atď.);
  • intestinálna dysbakterióza (antibiotiká, laxatíva, psychotropné látky, sorbenty atď.);
  • tvorba žlčových kameňov (hormonálna antikoncepcia, činidlá používané v IVF protokoloch atď.);
  • pseudomembranózna kolitída (antibiotiká, prostriedky na potlačenie rastu nádoru a imunity);
  • pankreatitída (antiparazitiká, hormóny, antibiotiká, diuretiká, cytostatiká atď.);
  • zápcha (zneužívanie klystírov a laxatív, anticholinergík, psychotropných látok atď.);
  • hnačka (psychotropné, horčíkové prípravky, niektoré choleretické atď.).

Okrem liekov môžu byť škodlivé aj niektoré terapeutické alebo pseudoterapeutické manipulácie. Zvyčajne sa to deje, keď je nedostatočné alebo neprofesionálne posúdenie stavu pacienta a „kytice“ jeho chorôb. Ide o všetky druhy "očisty"monitorovať čistenie čriev, tubing, pôst.

Duševné pohodlie

Mnohé tráviace ochorenia sú priamo alebo nepriamo spojené s psycho-emocionálnou sférou. Stály stres, dlhodobý psychický stres, akútne stresové situácie (smrť alebo choroba blízkych, rozvod, strata zamestnania, konflikty, atď.), Hlboké vnútorné rozpory môžu viesť k gastrointestinálnym ochoreniam: funkčná dyspepsia, syndróm dráždivého čreva, peptický vred, biliárna dyskinéza atď.

Okrem toho, až do odstránenia týchto faktorov alebo odbornej práce psychoterapeuta (niekedy s priebehom špeciálnych prípravkov) nie je možné vyrovnať sa s chorobami s tradičnými liekmi. Pacienti môžu putovať roky v lekárskych ordináciách, obťažovať sa, iných a lekárov. Niektorí pacienti majú navyše predispozíciu k chorobám tráviaceho systému. Napríklad mnohé vredy od mladého veku sa vyznačujú cholerickým temperamentom.


Boj s nadváhou

S obezitou trpí nielen vzhľad pacienta, ale aj štruktúra vnútorných orgánov. Mastné inklúzie sa objavujú v pečeni a pankrease, stláčajú ich normálne tkanivo a narušujú funkciu. Zloženie žlčových zmien, ktoré prispieva k tvorbe kameňov vo všetkých žlčovodoch a žlčníku. Mobilita všetkých častí tráviacej trubice sa zhoršuje. Preto je dôležité, aby títo pacienti robili ichvýživy a zvýšiť fyzickú aktivitu.

Včasné návštevy lekárov

Pri poruchách trávenia, bolesti brucha, pálení záhy atď. Je lepšie navštíviť lekára včas, pretože úzkoprsé vedomosti sú povrchné. Niektoré ochorenia sú skryté. Rôzne ochorenia môžu mať presne tie isté prejavy. Niektoré ochorenia (vrátane onkologických ) možno potvrdiť až po kvalifikovanom vyšetrení. Je to nevyhnutné najmä pre blízkych príbuzných pacientov s rakovinou, genetickými (celiakiou, atď.) A autoimunitnými ochoreniami (autoimunitná hepatitída, ulcerózna kolitída atď.).


Na ktorý lekár sa má obrátiť

Obezita nielen kazí vzhľad osoby, ale spôsobuje aj choroby vnútorných orgánov vrátane tráviacich.

Na primárnu prevenciu chorôb tráviacich orgánov je potrebné poradiť sa s praktickým lekárom. Ak už máte ochorenia gastrointestinálneho traktu, musíte sa poradiť s gastroenterológom, odborníkom na výživu, aby sa zabránilo zhoršeniu ochorenia.