Prevencia rakoviny

Dôsledné štatistiky každý rok stanovujú rýchlo sa zvyšujúci výskyt rakovinových ochorení. Ani finančné blahobyt, ani vysoké postavenie, ani rozsiahle spojenia chránia pred vážnou chorobou. Avšak, podľa niekoľkých jednoduchých pravidiel, môžete zabrániť zákernej chorobe alebo identifikovať vo fáze, kedy sa môžete zbaviť úspešne.


Zatiaľ nebol vyvinutý žiadny schválený systém prevencie rakoviny (ochrana proti rakovine). Existujú však dokázané karcinogény - provokatéry rakoviny, ktorých odstránenie môže znížiť pravdepodobnosť ich výskytu. Preto možno zvážiť včasné preventívne opatrenia:

  • korekcia výkonu;
  • odvykanie od fajčenia;
  • primerané vystavenie slnku alebo soláriu;
  • včasné preventívne vyšetrenie a vyšetrenie špecialistami;
  • odmietnutie vlastného ošetrenia.

Osobitne pozorní pri ich vykonávaní by sa mali vzťahovať na osoby, ktorých blízki príbuzní trpeli rakovinou, sú s nimi chorí alebo zomreli na ňu.

Korekcia výkonu

Vlákna urýchľujú priechod potravy črevami, čím sa minimalizuje kontakt jej stenypotenciálnych karcinogénov.

Jednoznačné spojenie určitých výrobkov s rakovinou sa ešte nenašlo. Aby sme však chránili pred možným rozvojom rakoviny, je potrebné v prvom rade z vašej stravy vylúčiť tie potraviny a výrobky, ktorých zložky sa považujú za potenciálne karcinogény. Sú to:

  • vyprážané potraviny (najmä ryby a mäso), pretože počas varenia sa z potravinových bielkovín vytvárajú škodlivé fenoly, krezoly a indoly, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny obličiek o 60%;
  • údené mäso a ryby v dôsledku výskytu karcinogénov v nich - polycyklických uhľovodíkov (benzpyrén atď.);
  • potraviny bohaté na zvieratá nasýtené tukom (nadbytok týchto látok je spojený s vysokým rizikom neoplaziem prostaty, hrubého čreva, prsníka, obličiek);
  • nadmerné kalórie, pretože nadmerná energia môže spôsobiť nádory čreva, prostaty, maternice;
  • alkohol (jeho zložky a deriváty inhibujú neutralizáciu karcinogénov v pečeni, znižujú protinádorovú schopnosť imunitného systému, vedú k hormonálnej nerovnováhe u žien vedúcich k rakovine prsníka a sú priamym karcinómom pečene);
  • soľ s denným použitím viac ako 12 g, potom zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny pažeráka a žalúdka;
  • dusičnany, ktoré sa v ľudskom tele premieňajú na dusitany a transformujú sa na karcinogénne nitrózozlúčeniny.

Popri tom výrobky obsahujúce faktory, ktoré sú schopnéblokujú alebo eliminujú karcinogény. Takýto "spasiteľ" je:

  • vláknina, pretože urýchľuje tranzit potravy cez črevo, skracuje dobu jej kontaktu s potenciálnymi karcinogénmi a podporuje produkciu butyrátu črevnými baktériami, neutralizujúcimi škodlivé látky (existuje veľa z nich v strukovinách, popcorne, mnohých druhoch zeleniny, obilninách, bobuľovitých plodoch, plodoch, ovocích a iných plodinách). a ovocie);
  • antioxidanty: vitamín A, karotenoidy, tokoferol, selén, kyselina askorbová, blokujúce voľné radikály (vyskytujúce sa v paradajkách, zelených fazuľach, špargli, ananásovom melóne, mrkve, zelenej cibuli, tekvici, špenáte, brokolici);
  • jód, pretože jeho nedostatok súvisí s neoplazmami štítnej žľazy (laminaria a iné riasy sa považujú za zdroj jódu);
  • glukozooláty, ktoré znižujú riziko rakoviny akejkoľvek lokalizácie (vyskytujú sa v chreni, rôznych odrodách kapusty, horčici, repovi, rutabaga, reďkovke);
  • polyfenoly, ktoré môžu znížiť riziko rakoviny pažeráka (nájdené v strukovinách a zelenom čaji);
  • kyseliny dokosohexoenové a eikosapentaénové (bohaté na morské plody, ryby a mäso morských živočíchov).

Odvykanie od fajčenia

Komponenty nikotínu a tabakového dymu (viac ako 60 takýchto látok) sa považujú za provokatéry rakoviny pľúc. Okrem toho sa zistilo priame spojenie počtu cigariet vyfajčených človekom a skúseností fajčiarov s pravdepodobnosťou vzniku rakoviny pľúc. Dokonca aj pasívni fajčiari sú považovaní za rizikovú skupinu, pretože výskyt rakoviny pľúc u príbuzných milovníkov cigarietdvakrát toľko ako obyčajní ľudia.

Okrem toho fajčenie priamo súvisí s rakovinou maternice, priedušiek, hrtanu, ústnej dutiny, močového mechúra, pažeráka.

Primeraná izolácia

Bohužiaľ, módne opálenie nie je vždy spojené s atraktívnosťou a zdravím. Nadmerné vystavenie ultrafialovému žiareniu (prirodzenému aj umelému) na koži môže spôsobiť transformáciu jeho buniek, výsledkom čoho bude melanóm alebo nemelanómová rakovina kože (skvamózna, bazálna bunka). Dlhé ležanie na pláži alebo časté výlety do solária sú obzvlášť nebezpečné pre ľudí s fair-kože a tých, ktorých rodinná anamnéza je zaťažená rakovinou kože. Pri cestovaní do horúcich stredísk je lepšie sa opaľovať pod stanmi ráno alebo večer.

Včasné preventívne vyšetrenie a vyšetrenie špecialistami

Každý z nás by mal byť pozorný k nášmu zdraviu a pravidelne (raz za šesť mesiacov alebo rok) absolvovať preventívne prehliadky a vyšetrenia špecialistom.

Na základe svojich mnohoročných pozorovaní vyvinuli onkológovia celé programy vyšetrení rôznych orgánov (röntgenové žiarenie, endoskopické, ultrazvukové, rádioizotopové, laboratórne atď.) Zamerané na včasnú detekciu onkologických procesov v populácii. Koniec koncov, s včasným odhalením týchto zákerných chorôb celkom úspešne liečených.

Niektoré z nich sú určené pre všetkých ľudí. Všetky dospelé ženy (dokonca aj bez akýchkoľvek príznakov)Je potrebné pravidelne navštevovať gynekológa a raz ročne vykonávať test Papanicolaou (test šmuhy).

A každý rozumný človek, ktorý dosiahol vek 45 rokov, by mal každoročne určiť skrytú krv v stolici. Ak je prítomný, je potrebné dôkladnejšie endoskopické vyšetrenie čreva. V prítomnosti zaťaženej dedičnosti sa regulované zisťovania vykonávajú pred 5 rokmi.

Ak má pacient prekancerózne alebo sliznicové zmeny ( dysplázia, metaplázia), mal by navštíviť lekára a byť vyšetrovaný častejšie.

Testy markerov nádorov, proteíny produkované nádormi, majú tiež určitú diagnostickú hodnotu. Najčastejšie sa určujú v krvi, hoci nádorová pyruvátkináza, čo naznačuje možný rast nádoru v tráviacom trakte, sa skúma vo výkaloch. Existujú oncomarkers špecifické pre určité typy a miesta rakoviny. Napríklad prostatický špecifický antigén (PSA) zvyšuje rakovinu, ktorá ovplyvňuje prostatickú žľazu, a alfa-fetoproteín je spojený s rakovinou pečene. Môžu sa však zvyšovať pri benígnych nádoroch, pri autoimunitných alebo infekčných procesoch a pri cystách.

Zamietnutie vlastného ošetrenia

Nanešťastie, rastúca nedôvera a strach z lekárov často vedú k zaobchádzaniu s priamymi šarlatánmi alebo so samoobsluhou, ktorých zdrojom je čoraz viac internet. A to nie je vždy bezpečná udalosť. Niektoré biologické doplnky obsahujú sporné zložky alebozložky, ktoré stimulujú aktivitu a rast všetkých buniek (vrátane nádorových buniek).

Dokonca aj dobre známe lieky (hormóny, vitamíny) alebo terapeutické metódy (hyperbarické okysličovanie) v negramotných rukách môžu vyvolať aktiváciu nespavej rakoviny. Preto v prípade akýchkoľvek pochybností a obáv (odôvodnených alebo opodstatnených) je lepšie navštíviť kvalifikovaného špecialistu.


Na ktorý lekár sa má poradiť

Malígne neoplazmy liečia onkológovia. Častejšie sa však ľudia so skorými príznakmi ochorenia alebo pacienti, ktorí chcú získať radu o prevencii rakoviny, obrátia na špecializovaných špecialistov: urológa, nefrologa, gastroenterológa, gynekológa, špecialistu na prsník, hepatológa, endokrinológa, pulmonológa, dermatológa. Každý z týchto lekárov má takzvanú onkologickú ostražitosť, preto keď sa pacient sťažuje, musí predvídať možnosť vzniku rakoviny, vylúčiť ju počas diagnostiky a hovoriť o jej prevencii.

Video verzia článku