Príznaky nízkej kyslosti žalúdka

Vysoká a nízka kyslosť spôsobujú pocit nepohodlia a sú príznakmi rovnakej chronickej choroby - gastritídy, ktorá sa najprv vyskytuje s vysokou kyslosťou a potom sa postupne mení na hypoacidné. V tomto článku sa budeme zaoberať príznakmi nízkej kyslosti žalúdka


Aká je kyslosť žalúdočnej šťavy a prečo je potrebná

V počiatočných štádiách chronickej gastritídy sa zvyšuje kyslosť žalúdočnej šťavy, potom, keď mukózne bunky umierajú pri konštantnom zápale, normalizuje sa av neskorom štádiu ochorenia sa významne znižuje.

Kyslé prostredie žalúdočnej šťavy je spôsobené kyselinou chlorovodíkovou v nej obsiahnutou. Vo forme nezriedeného čaju a iných nápojov je to dobrý dezinfekčný prostriedok, vďaka ktorému sa početné baktérie a vírusy, ktoré sa dostali do žalúdka s potravou.

Prázdny žalúdok obsahuje malé množstvo žalúdočnej šťavy, ale počas príjmu a trávenia potravy začína jeho zvýšená produkcia (sekrécia), ktorá je asi 1,5 litra na príjem. Zmerajte hladinu kyseliny chlorovodíkovej na stupnici pH:norma je 1,5-2,5

V počiatočnom štádiu ochorenia chronickej gastritídy produkujú špeciálne bunky žalúdka nadmerné množstvo kyseliny chlorovodíkovej a žalúdočnej šťavy, ale potom niektoré z týchto buniek umierajú v dôsledku konštantného zápalu tohto orgánu a kyslosť sa stáva normálnou.

Ďalšia smrť buniek zodpovedných za produkciu kyseliny chlorovodíkovej vedie k tomu, že celková kyslosť žalúdočnej šťavy klesá ešte viac a potom môže úplne zmiznúť (tzv. Atrofická anacidová gastritída).

Typy kyslosti

Rozlišujte bazálnu a stimulovanú kyslosť. Základnou kyslosťou je hladina kyseliny chlorovodíkovej nalačno a stimulovaná hladina je hladina kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočnej šťave po testovaných raňajkách, ktorá stimuluje produkciu kyseliny (napríklad kapustovej šťavy) alebo injekcií vhodného lieku.

Bazálna kyslosť je mierne vyššia ako stimulovaná. Inými slovami, žalúdočná šťava bez stimulácie nie je tak kyslá. Kyslosť žalúdočnej šťavy sa považuje za zníženú, ak je pH bazálnej kyslosti od 2,1 do 6,0 a stimulované - od 2,1 do 3,0.

Ak je bazálna kyslosť vyššia ako 6,0 a stimulovaná - viac ako 5,0, potom sa táto gastritída považuje za anacidnú.

Ako stanoviť pH žalúdočnej šťavy

V súčasnosti sa na stanovenie kyslosti žalúdočnej šťavy najčastejšie používajú tieto metódy:

  1. Krátkodobá intragastrická pH-metria: pacient sa podáva doŽalúdok je špeciálna sonda, ktorou sa určuje kyslosť. Štúdium trvá niekoľko hodín.
  2. Denná intragastrická pH-metria: umožňuje vyhodnotiť produkciu kyseliny chlorovodíkovej počas dňa, vrátane takzvaného „nočného prielomu“, keď sa kyselina chlorovodíková začína aktívne produkovať špeciálnymi bunkami žalúdka.
  3. pH metriky expresné: uskutočňujú sa v priebehu 15-20 minút rovnakým spôsobom.
  4. Endoskopická pH-metria: vykonaná počas endoskopického vyšetrenia zodpovedá úrovni indexov pH so stimulovanou sekréciou.

Ako samostatne podozriť z nízkej kyslosti

Príznaky nízkej kyslosti žalúdka môžu byť tupá bolesť brucha po jedle, nadúvaní a poruche stolice.

Keďže kyselina chlorovodíková je potrebná na neutralizáciu potravín z rôznych mikroorganizmov so zníženou kyslosťou, proces dezinfekcie je narušený, čo vedie k rastu rôznych baktérií a ďalšiemu zápalu sliznice žalúdka.

Pri dlhom priebehu gastritídy s nízkou kyslosťou možno pozorovať tieto príznaky:

  • svrbenie vôňou zhnitého vajca;
  • chrastenie s hnilobným zápachom;
  • nepohodlie v ústach (nepríjemná, kovová chuť);
  • po jedle v žalúdku - pocit plnosti alebo ťažkosti;
  • zápcha, hnačka;
  • pálenie záhy;
  • tupá epigastrická bolesť po jedle okamžite alebo po 15-20minúty;
  • nadúvanie;
  • dunenie, plynatosť;
  • javy nedostatku vitamínov: suché a krehké vlasy, ako aj oddelenie nechtov;
  • nízky hemoglobín (anémia).

V závažných prípadoch s nízkou kyslosťou dochádza k poklesu hmotnosti, celkovej slabosti, letargii, túžbe po sedavom životnom štýle, hypotenzii (nízky počet krvného tlaku). Keďže nízka kyslosť je sprevádzaná porušením trávenia bielkovín, môže sa vyskytnúť hypoproteinémia (nedostatok proteínov).

Na pozadí zníženej kyslosti alebo anacidovej gastritídy sa môže vyskytnúť rakovina žalúdka.

Trpenie gastritídou s nízkou kyslosťou často „ťahá“ k jedlu niečo kyslé, ako aj niečo, čo môže zvýšiť produkciu kyseliny: čierny kyslý chlieb, korenené koreniny a korenie, jedlá s kapustou atď. Všetky druhy horkosti tiež uľahčujú stav (napr. Šťava z plantajnu).

Chronická gastritída sa vyskytuje v období exacerbácie a remisie. Ak sa kyslosť žalúdočnej šťavy mierne zníži, potom počas remisie sa tieto príznaky prakticky nepozorujú av období exacerbácie sa zosilňujú alebo objavujú nové.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Liečbu chronickej gastritídy, vrátane hypoacidnej, vykonáva gastroenterológ štepu. Na diagnostikovanie tohto stavu sa vykonáva endoskopické vyšetrenie a meranie pH. Dietológ sa podieľa na liečbe pacienta, na ktorého odporúčania by sa malo vypracovať menu.