Príznaky rakoviny žalúdka, diagnózy, symptómov a liečby

Rakovina žalúdka - ochorenie, pri ktorom sa abnormálne bunky začnú množiť nekontrolovaným spôsobom v stene tohto orgánu. Choroba je častejšie diagnostikovaná u mužov ako u žien a veľmi zriedkavo sa vyskytuje aj u mladých ľudí. Väčšina ľudí s rakovinou žalúdka je vo vekovej skupine nad 50 rokov. Adenokarcinóm je najčastejším typom rakoviny žalúdka. Takýto typ je asi 95 zo 100 prípadov diagnostikovaného karcinómu žalúdka. Medzi zriedkavejšie typy rakoviny žalúdka patria stromálne nádory, lymfóm a sarkómy mäkkých tkanív. Existuje množstvo faktorov spojených s rizikom vzniku ochorenia. Medzi tieto faktory patrí: množstvo chronických ochorení žalúdka, črevných infekcií, chronická gastritída. Podporuje rozvoj rakoviny žalúdka a stravy s vysokým obsahom solených a údených potravín, fajčenia tabaku a konzumácie alkoholu.


Prvé označenia

Včasné príznaky rakoviny žalúdka sú vo všeobecnosti vágne a nešpecifické; podobné príznakom iných ochorení žalúdka. Včasné štádiá ochorenia môžu naznačovať:

  • poruchy trávenia;
  • pálenie záhy;
  • riasenie;
  • nadúvanie;
  • zvracanie;
  • zlá chuť do jedla;
  • úbytok hmotnosti.

Ak takéto ochorenia trvajú dlhšie ako 5-6 týždňov, \ tJe potrebné konzultovať s lekárom, aby sa objasnili a odstránili príčiny.

Nasledujúce symptómy môžu naznačovať pokročilý karcinóm žalúdka:

  • chronická únava;
  • bolesť brucha;
  • anémia z nedostatku železa ;
  • zvracanie krvi;
  • čierna stolica.

Diagnostika

V neskorom štádiu rakoviny žalúdka sa pacient sťažuje na pretrvávajúcu bolestivosť brucha.

Po zistení implicitných (skorých) príznakov rakoviny žalúdka by ste sa mali poradiť s lekárom. Tiež musíte podstúpiť každoročnú diagnózu u Barrettovho syndrómu. Pri potvrdených abnormalitách je potrebné podstúpiť niekoľko vyšetrení a testov na zistenie rakoviny. Najprístupnejším vyšetrením je endoskopia. Pomocou špeciálnej dlhej trubice s lampou a kamerou na konci lekár preskúma vnútorné steny žalúdka, aby zistil oblasti neobvyklého vzhľadu. Diagnostik môže tiež odobrať vzorku tkaniva na potvrdenie diagnózy. Ako alternatíva sa predpisuje endoskopický ultrazvuk (endoskopia pomocou zvukových vĺn).

Na snímanie žalúdka je potrebné urobiť z neho röntgen. Pred zákrokom musíte vypiť bielu tekutinu obsahujúcu bárium, ktorá bude pôsobiť ako kontrast v röntgenovom žiarení. X-ray žalúdka môže byť neúčinné pri detekcii malých nádorov. Akonáhle sa potvrdí rakovina žalúdka, uskutočňujú sa ďalšie štúdie na určenie štádia ochorenia. Zvyčajne je priradená počítačová tomografia.brušných orgánov, nukleárnych vyšetrení (najmä v neskorších štádiách ochorenia, aby sa zistilo, či sa nádor rozšíril za hranice žalúdka).

Pacienti s rakovinou sa liečia v onkologickej nemocnici.Liečba rakoviny žalúdka závisí od štádia ochorenia, závažnosti symptómov a celkového zdravotného stavu pacienta.Možnosti liečby môžu zahŕňať chirurgické odstránenie časti žalúdka, ožarovanie alebo chemoterapiu na usmrtenie rakovinových buniek.

Diéta pre rakovinu žalúdka

Prirodzene, diagnóza "rakoviny žalúdka" si vyžaduje osobitnú pozornosť výživy.Niektoré potraviny a potravinové doplnky aktívne pomáhajú telu v boji proti rakovine.Preto sa odporúča pridávať kurkuma (liek známy v ajurvédskej a čínskej medicíne kvôli jej liečebným a liečivým vlastnostiam).Podľa nedávnych štúdií, kurkuma má silné protirakovinové vlastnosti.Kurkuma môže spôsobiť apoptózu (mechanizmus deštrukcie rakovinových buniek).

Je nevyhnutné vyhnúť sa výrobkom obsahujúcim dusičnany.Ich použitie produktov vedie k tomu, že telo ich automaticky premieňa na dusitany, ktoré zase môžu vytvárať nitrozamíny.Nitrozamíny sú priamou príčinou niektorých typov rakoviny žalúdka.Avšak tvorbe nitrozamínov možno predísť pravidelným používaním antioxidantov, ako aj vitamínu C a vitamínu E. Základná strava pacienta s rakovinou žalúdka by mala pozostávať z potravín snízky glykemický index. Glykemický index (GI) meria účinok sacharidov obsiahnutých v potravinách na hladinu cukru (glukózy) v krvi. Potraviny s nízkym GI sa pomaly strávia a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Produkty s vysokým GI môžu znížiť účinok chemoterapie.

Diéta pacienta s rakovinou žalúdka musí byť bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Odporúča sa používať čerstvé ovocie a zeleninu, najmä kapustu, brokolicu, tekvicu (tieto zeleniny obsahujú zlúčeniny, ktoré majú protirakovinový účinok). Celé zrná budú zdravým zdrojom bielkovín a základných živín.

Zdrojom bielkovín v strave by mali byť varené kurča a chudé ryby. Tiež musíte neustále pamätať na produkty, ktoré zvyšujú riziko šírenia rakoviny mimo žalúdka, a vyhnúť sa im počas celého obdobia liečby. Spravidla ide o sladké a tučné potraviny, ako aj konzervované potraviny. Z diétneho bieleho chleba je potrebné úplne vylúčiť akékoľvek pečivo vyrobené z bielej múky a raňajkových cereálií. Musíte sa vzdať tukových jedál, ako sú syry, maslo, kyslá smotana, mliečne dezerty atď. Červené mäso (bravčové, hovädzie a jahňacie) je tiež zakázané. Môže byť nahradená iba rybami a kuracím mäsom.

Po konzultácii so svojím lekárom môžete zo stravy odstrániť soľ. Konzumácia veľkého množstva soli vyvoláva výskyt vredov na stenách oslabeného žalúdka. Nezabudnite na "skrytú" soľ, ktorá je prítomná v mnohýchhotové výrobky.

Rakovina žalúdka je nebezpečná choroba, ktorá môže trvať niekoľko rokov. Je veľmi dôležité načúvať vášmu telu a konzultovať s lekárom, ak sa vyskytnú príznaky.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak je podozrenie na ochorenie žalúdka, treba sa poradiť s gastroenterológom. Po štúdii, vrátane FGD a potvrdení diagnózy, je pacient poslaný na liečbu onkologovi. Okrem toho pomôže výživa nutričné ​​rady pre rakovinu žalúdka.