Probiotiká: prínos pre telo, prehľad druhov

Treba uznať, že počet našich obyvateľov má voči probiotikám negatívny postoj. Táto skutočnosť je v mnohých ohľadoch spojená s informáciami, ktoré šíri televízia, internetové portály o zdraví a populárnych novinách. Je ťažké zostať ľahostajní, keď rešpektovaní guru mediálnej domácej medicíny, ktorí sa zlovestne uškrnujú, vyhlasujú, že neexistuje taká diagnóza ako dysbakterióza v „vyspelých“ západných krajinách, a iba ruskí lekári kŕmia svojich nešťastných pacientov množstvom pochybných liekov: probiotík. Z týchto dôvodov však v tých istých cudzích krajinách produkcia týchto „zbytočných“ produktov neustále rastie a počet závažných klinických štúdií, ktoré skúmajú účinnosť používania probiotík na rôzne ochorenia, rastie.



Podľa moderných koncepcií sú probiotiká akýmikoľvek prostriedkami so živými baktériami, ktoré, ak sa uvoľňujú do ľudského tela v primeranom množstve, majú pozitívny vplyv na jeho zdravie. Niektorí obyčajní ľudia, dokonca aj lekári, často prepletú probiotiká s prebiotikami.na rozdiel od probiotík nemajú prebiotiká vo svojom zložení živé mikroorganizmy, ich terapeutický účinok spočíva v cielenej stimulácii reprodukcie a aktivity mikroflóry, ktorá už žije v čreve. Pozrime sa, čo presne je pozitívny účinok probiotík.

Mechanizmy pozitívnych účinkov probiotík na ľudský organizmus

Pozitívny účinok probiotík na ľudský organizmus je spôsobený pozitívnymi vlastnosťami mikroorganizmov v nich obsiahnutých, pretože väčšina probiotík zahŕňa zástupcov normálnej (tiež nazývanej pôvodná) črevná flóra: bifidobaktérie, E. coli, enterokoky, laktobaktérie atď. normálna existencia nášho tela je extrémne mnohostranná, drobní obyvatelia čreva plnia rôzne funkcie:

  • ochrana proti patogénnym a nadmerne podmieneným patogénnym mikróbom;
  • produkcia enzýmov (tieto látky trávia diétne sacharidy a proteíny, podieľajú sa na transformácii žlčových kyselín, metabolizmu cholesterolu);
  • syntetické (mikróby tvoria rôzne vitamíny, hormóny, protinádorové látky, esenciálne aminokyseliny, antioxidanty atď.);
  • imunizácia (flóra ovplyvňuje aktivitu fagocytových buniek, úroveň produkcie sekrečného Ig A, práca T-lymfocytov, ničí alergény);
  • anti-toxické (baktérie blokujúce toxíny a škodlivé superoxidové radikály);
  • regulácia absorpcie minerálov, \ tplyny, voda, vitamíny;
  • udržiavanie normálneho stavu kolickej sliznice (toto je možné vďaka mastným kyselinám s krátkym reťazcom tvoreným mikróbmi).

Vďaka splneniu vyššie uvedených funkcií probiotiká jednoducho nevyvážajú bakteriálnu flóru, keď je nedostatočná, majú komplexný liečivý účinok. To im umožňuje ich použitie pre:

  • boj proti patogénnym infekčným agens;
  • zlepšenia metabolických procesov ;
  • udržiavať zdravie imunitného systému;
  • ochrana proti alergénom, toxínom a karcinogénom;
  • zvýšenie účinnosti iných liekov (bakteriofágov, antibiotík atď.);
  • prevencia infekcií.

Účinnosť rôznych probiotík je však iná. Na modernom farmaceutickom trhu je ich príliš veľa. Často sú výsledky ich použitia veľmi skromné. Na čom môžu závisieť?

Typy probiotík

Moderné probiotiká sa vyrábajú vo forme:

  • potravinárske výrobky;
  • potravinové doplnky;
  • lieky.

Okrem toho sa v mnohých vyspelých krajinách vytvárajú autoprobiotiká, ktoré sa vyrábajú z normálnej mikroflóry získanej zo stolice určitej zdravej osoby. Sú umiestnené v špeciálnych kryobankách. Následne sa auto-probiotiká získavajú z "ich" črevných baktérií, ktoré sa v prípade potreby (napríklad po črevných infekciách ) predpisujú tej istej osobe na obnovenie mikrobiálnych infekcií.rovnováha v čreve.

Každé probiotické činidlo obsahuje určitý počet životaschopných aktívnych mikróbov. Meria sa v jednotkách tvoriacich kolónie (CFU). Probiotiká s CFU aspoň 107(10 miliónov) mikroorganizmov v jednom mililitri alebo gram môžu potenciálne mať liečebný účinok.

Probiotiká

V súčasnosti, ako u nás, tak aj v zahraničí, sú skladové regály naplnené rôznymi výrobkami so živými mikróbami. Ich sortiment je pomerne bohatý: mliečne výrobky, zmrzlina, džúsy, cukrovinky, obilniny, dojčenská výživa. Každý z nich je aktívne propagovaný, sľubuje nádherný liečivý účinok. Avšak výber takéhoto „magického“ produktu, musíte vedieť, že zdravé živé mikroorganizmy netolerujú pasterizáciu, sú veľmi citlivé na pridávanie farbív, príchutí, konzervačných látok, stabilizátorov a esencií. Mali by sa skladovať iba v chladničke. V skutočne účinnom terapeutickom jogurte by mal obsahovať najmenej 100 miliónov CFU mikróbov v 1 ml. Ale aj pri všetkých týchto podmienkach sú terapeutické možnosti takýchto potravín veľmi obmedzené. Môžu pôsobiť len ako prostriedok na prevenciu problémov s črevnou mikroflórou.

Väčšia výhoda sa získava zo samoprípravy fermentovaných mliečnych výrobkov so živými mikróbmi. Teraz v lekárňach a internetových obchodoch existuje mnoho rôznych predkrmov s bifidobaktériami,laktobacily a termofilné streptokoky, ktoré doma umožňujú vyrábať lahodný a naozaj užitočný produkt. Zároveň si môžete byť istí, že v ňom nebudú žiadne „chemické“ prísady, dopĺňať jej chuť rôznymi druhmi ovocia a kontrolovať obsah tuku výberom určitého mlieka.

Probiotiká-biologické aditíva a liečivá

Mnohé probiotiká v našej krajine sú potravinové doplnky, nie farmakologické lieky. Nie je to však spojené s kvalitou probiotických prostriedkov, ale so zložitosťou viacstupňového procesu registrácie. Všetky z nich možno rozdeliť na:

  • antagonisty s vlastnou elimináciou;
  • činidlá obsahujúce symbionty.

Prvú skupinu tvoria huby alebo bacily, ktoré normálne nemôžu žiť v ľudskom čreve. Líšia sa však v silnom pôsobení proti patogénnym a oportúnnym baktériám. A pre normálnu flóru (bifidobaktérie atď.) Tieto antagonisty naopak vytvárajú optimálne podmienky pre fungovanie a kolonizáciu, pretože produkujú veľké množstvo faktorov potrebných na to. Príkladmi takýchto probiotických činidiel sú enterol, baktisubtil, enterogermín.

Probiotiká druhej skupiny nevyhnutne zahŕňajú baktérie, ktoré normálne žijú v našom čreve (enterokoky, E. coli, bifidobaktérie atď.). Môžu pozostávať z jedného druhu alebo kombinovať niekoľko typov typického črevného črevamikroflóry.

Výber probiotík

Ak sa probiotiká predpisujú na účely náhrady, mali by ste najprv určiť, ktoré baktérie chýbajú v črevách pacienta, a to tak, že sa vykoná predbežná kultivácia výkalov pre dysbakteriózu. A potom, na základe jeho výsledkov, vyberte liek. V prípade nedostatočnosti bifidobaktérií sa teda vyžaduje probiotikum obsahujúce bifidobaktérie (napríklad tekutý bifidumbakterín) a nedostatok laktoflory, probiotika s laktobaktériami (napríklad laktoflórom) atď.

Okrem toho sa musí zvážiť forma probiotík. Všetky sú rozdelené na:

  • suché probiotiká (Lactobacterin, Bifidumbacterin, Colibacterin, atď.);
  • kvapalné formy (biovestín, biovestín-lakto, floritín, trilakt, bifidum č. 791 BAG, kvapalné bifidobaktérie a laktobaktíny, laktoflor atď.);
  • sorpčné formy (ecoflor, probifor, bifidobacterin forte, bificol forte atď.);
  • kapsuly s enterickým poťahom (linex, bifiform).

Prvá z nich sa javila ako suchá forma. Obsahujú baktérie, lyofilizované. Tento proces, bohužiaľ, ovplyvňuje ich aktivitu, schopnosť priľnúť na črevné bunky a životaschopnosť. Okrem toho niektoré mikroorganizmy umierajú pod vplyvom žalúdočnej šťavy a žlče. Preto len asi tretina baktérií pôvodne obsiahnutých v prípravku zostáva v čreve.

V kvapalných probiotikách sú však mikróby už obsiahnuté v aktívnej forme. Sú úspešnejšie pri kolonizácii čriev. Okrem toho sú tieto probiotiká tiež obohatené o odpadové produkty.mikróby (enzýmy, peptidy, esenciálne aminokyseliny, vitamíny, imunostimulanty, látky podobné antibiotikám atď.). Kvapalné probiotiká sa môžu nielen prehltnúť, ale tiež použiť na instiláciu do nosa, klystýrov, mazanie poškodených povrchov (napríklad pre trhliny ), oplachovanie. Ale všetky by sa mali skladovať iba v chladničke, inak teplota v miestnosti povedie k predčasnej aktivácii s ďalším vyčerpaním terapeutických možností baktérií.

V sorpčných probiotikách sa baktérie kombinujú v mikrokoloniách, ktoré sú upevnené na špeciálnom sorbente (najčastejšie uhlie). Vypustia sa z neho už v hrubom čreve. Táto štruktúra probiotík šetrí baktérie z kyslého žalúdočného prostredia a prispieva k ich väčšej aktivite. Okrem toho sorbent priťahuje a odstraňuje z tela rôzne škodlivé toxíny a mikróby.

Probiotiká s enterosolventným povlakom sú vďaka nemu chránené pred škodlivými účinkami žlče, pankreatických enzýmov a žalúdočnej šťavy, pretože táto membrána sa rozpúšťa len vtedy, keď sa dostane do tenkého čreva.


Dôvody nedostatočnej účinnosti

Žiaľ, treba uznať, že účinnosť probiotík nie je vždy dobrá. V niektorých prípadoch je to kvôli nekompetentnosti lekárov, ktorí predpisujú tieto lieky, nie sú plne vyšetrení pacienti, odpisujú všetky príznaky dysbakteriózy. Existujú však podobné prejavy v mnohých iných črevných a nie len ochoreniach (celiakia, Crohnova choroba, pankreatitída, funkčnádyspepsia, onkologické ochorenia atď.). Títo pacienti potrebujú úplne inú liečbu a ani tony probiotík nezmenia ich pohodu.

Ďalšou chybou môže byť bezpredmetné predpisovanie liekov bez predbežného vysádzania výkalov. Ak sú v črevách nadbytočné oportunistické patogény, zaberajú všetky ekologické výklenky. Preto užitočné baktérie zavedené zvonku jednoducho nemajú miesto, kde by sa mohli usadiť.

Ďalším dôvodom, ktorý je už nezávislý od vedomostí lekárov, je biologická a /alebo genetická inkompatibilita mikroorganizmov v probiotikách s „natívnymi“ mikróbmi pacienta. Ich zloženie je pre každého pacienta veľmi individuálne.

Probiotické lieky a vedľajšie účinky nie sú bez. Nedostatok opisu vedľajších účinkov a kontraindikácií užívania lieku alebo doplnku stravy iba dokazuje, že tento nástroj nie je dôkladne vyšetrený. Každé probiotikum môže vyvolať individuálnu intoleranciu vo forme hnačky, koliky, vyrážok, abdominálnej distenzie. Probiotiká (okrem tých, ktoré obsahujú bifidobaktérie) môžu byť nebezpečné aj pre pacientov s ťažkou imunodeficienciou, čo spôsobuje, že majú sepsu a hnisavé zápalové procesy.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Na konzultáciu a predpisovanie probiotík konzultujte s gastroenterológom. Okrem neho, lekár pre črevnú dysbakteriózu, infekčné ochorenie lekár a ďalší špecialisti môžu predpisovať tieto liekypoužívanie antibiotík vo svojej praxi. Okrem toho bude užitočné, ak pacient s dysbakteriózou navštívi výživu a presne zistí, ktoré potraviny obsahujú viac prospešných mikroorganizmov.