Rizikové faktory rakoviny

Rakovina je nebezpečná choroba.Prognóza liečby v tejto patológii nie je meraná v skutočnosti, že pacient sa zotavil alebo ochorenie sa stalo chronickým, ale s pravdepodobnosťou päťročného prežitia.Úspešne sa lieči len v počiatočných štádiách ochorenia.To je dôvod, prečo je obrovské úsilie zamerané na prevenciu vývoja a odhaľovania primárnych foriem rakoviny.

Ak je to možné, na prevenciu ochorenia je potrebné odstrániť alebo aspoň znížiť negatívny vplyv rôznych rizikových faktorov na rakovinu.Niekedy je to nemožné (genetický prístroj sa nedá zmeniť, už nie je možné sa zbaviť ionizujúceho žiarenia a nie je reálne okamžite čistiť vzduch znečistený storočiami a starnutie tela je prirodzený proces).V týchto prípadoch by pacienti s rizikom mali často podstúpiť lekárske vyšetrenia, aby čo najskôr odhalili chorobu.


.Existujú rizikové faktory rakoviny

.
V moderných potravinách, žiaľ, obsahuje obrovské množstvo karcinogénov.

Pravdepodobnosť vzniku rakoviny sa zvyšuje s vekom, to však neznamená, že mladí ľudia a deti nie sú chorí. Starší ľudia majú často lepšiu prognózu liečby, pravdepodobnosť päťročného prežitia je oveľa vyššia. Mladí ľudia, aj keď chorí menej často, ale rakovina v tomto veku je agresívnejšia. Toto ochorenie postupuje rýchlo, metastázy sa vyskytujú skoro. Smrť na rakovinu je bolestivá. Lepšie nebolí. A na to je potrebné sa chrániť pred účinkami karcinogénnych faktorov. Zbavenie sa niektorých z nich závisí od jednotlivca, ale existujú aj globálne problémy.

Podľa WHO najviac ovplyvňujú vývoj onkologických ochorení tieto faktory:

  • potraviny (35%);
  • fajčenie (30%);
  • hormonálny stav (10%);
  • ultrafialové žiarenie (5%);
  • ionizujúce žiarenie (3,5%);
  • znečistenie životného prostredia (3,5%);
  • zneužívanie alkoholu (2,7%);
  • dedičnosť (2,3%).

Okrem toho infekčné látky nepriaznivo ovplyvňujú bunku. Všetky tieto faktory spoločne vedú k metabolickej poruche, zníženiu imunitnej obrany a zmenám v normálnej bunke na rakovinovú bunku.

Ako sa chrániť pred ich negatívnym vplyvom a ako presne ovplyvňujú vývoj rakoviny?

Výkon

Táto skupina rizikových faktorov prirodzene nezahŕňa samotný proces výživy.Prispieť k rozvoju rakoviny:

  • nevyvážená výživa;
  • nebezpečné výrobky;
  • nevhodná výživa.

Hlavné zložky potravín (tuky, sacharidy, bielkoviny), ak sú v nadbytku, nepriaznivo ovplyvňujú metabolizmus. V dôsledku metabolických porúch sa zvyšuje riziko rakoviny.

S potravinami hodnotnými látkami a karcinogénmi vstupujú do tela. Existujú produkty, ktorých vzťah s rozvojom rakoviny je dokázaný:

  1. Cukor. Vysoko stráviteľné sacharidy prispievajú k rozvoju rakoviny prsníka.
  2. Potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo cholesterolu. Vyvoláva vývoj rakoviny maternice, obličiek, čriev, pľúc.
  3. Solené mäso. V kombinácii s fajčením je rizikovým faktorom vzniku rakoviny hrtanu .
  4. Živiny obsiahnuté v konzervovaných potravinách (soľ, dusitany, fosfáty). Prispievajú k rozvoju rakoviny tým, že poškodzujú sliznicu zažívacieho traktu.

Okrem toho prispievajú k rozvoju prekanceróznych chorôb a patológií, ktoré sa transformujú na rakovinu (esophagus leukoplakia, žalúdočný vred atď.) A nesprávny prístup k výžive. Jedná sa o občerstvenie na úteku, odmietnutie raňajok (v najlepšom prípade, nahradenie jedla kávy), posilnenú večeru, jednu, dve jedlá.

Dôležitým faktorom vo vývoji rakoviny je obezita - čím silnejšie je, tým vyššie je riziko vzniku rakoviny akéhokoľvek miesta. Úmrtnosť na rakovinu s ťažkou obezitou je vyššia o 52% (u mužov) a 62% (u mužov)u žien) ako u ľudí s normálnou telesnou hmotnosťou.

Na zníženie rizika rakoviny nie je potrebné úplne sa vzdať mäsa, tukových potravín (aj keď je hlavným faktorom vo vývoji rakoviny). Je potrebné doplniť vašu stravu čerstvou zeleninou a ovocím, potravinami bohatými na vlákninu. Predradené látky, vitamíny (najmä kyselina askorbová), selén významne znižujú pravdepodobnosť rakoviny.

Na výživovú korekciu musíte kontaktovať odborníka na výživu. Pri prvých príznakoch obezity je nutná konzultácia s gastroenterológom, endokrinológom.

Fajčenie a iné formy spotreby tabaku

Fajčenie nie je len zlým zvykom. Fajčiar, ktorý používa cigarety, poškodzuje nielen jeho zdravie, ale aj ľudí okolo neho.

Aktívne a pasívne fajčenie zvyšuje riziko transformácie nádoru. Tabakový dym obsahuje takéto karcinogény:

  • PAH-3,4-benzopyrén;
  • aromatické amíny;
  • nitrózozlúčeniny;
  • rádium;
  • arzén;
  • polonium.

Prispievajú k rozvoju zhubného nádoru dýchacieho systému. Niektoré z týchto karcinogénov so slinami vstupujú do žalúdka, kde stimulujú transformáciu nádoru.

Dokázalo sa, že fajčenie spôsobuje rakovinu nosohltanu, hrtanu, priedušiek a pľúc. Tento zlozvyk prispieva k progresii rakoviny iných miest.

Fajčenie cigariet a cigár nie je potrebné nahradiť žuvaním alebo šnupaním. Neobsahuje karcinogény vznikajúce pri spaľovaní. Pozostáva ztabakovo špecifické nitrozamíny, ktorých karcinogenita je dokázaná. Štúdie ukázali, že tabak na žuvanie a šnupanie zvyšuje riziko vzniku:

  • leukoplakia slizníc nosa, ústna dutina;
  • rakovina hltana;
  • rakovinu ústnej dutiny.

Odstránenie tohto faktora nie je také jednoduché. Niektorí ľudia sa len ťažko vzdávajú tejto závislosti. Ak nemôžete odstrániť závislosť od fajčenia a iných foriem konzumácie tabaku, mali by ste vyhľadať pomoc od narkológa.

Endogénne a exogénne hormóny

Riziko vzniku rakoviny je určené hormonálnym stavom.

U žien, ktoré majú zvýšený estrogén, prolaktín v krvi, existuje vysoká pravdepodobnosť vzniku rakoviny:

Okrem toho nadbytok estrogénu prispieva k obezite.

U mužov vyvoláva nerovnováha pohlavných hormónov rozvoj rakoviny:

Pri používaní perorálnej hormonálnej antikoncepcie je potrebná opatrnosť. Pred ich použitím by ste sa mali poradiť s gynekológom.

Spotreba alkoholických nápojov

Mnohé alkoholické nápoje, najmä náhradky nízkej kvality, používané aj vo veľkých množstvách, sú tiež karcinogénne.

Karcinogenita alkoholických nápojov sa dokázala. Vyvolávajú rakovinu:

K dispozícii sú stolové, dezertné vína. Lekári odporúčajú rovnaké Cahors pre pacientov s rôznymi chorobami. Darcovia po odbere krvi musia piť malé množstvo vína na rýchle zotavenie. Preto je v zásade možné piť alkoholické nápoje, ale malo by sa pamätať na kultúru ich konzumácie, nie na zneužitie. A v prítomnosti chronických ochorení (pečeň, pankreas) musia byť opustené.


Chemické faktory a riziká pri práci

Údaje z výskumov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny ukazujú, že 60 - 70% všetkých prípadov rakoviny súvisí s chemickými faktormi. Patrí medzi ne:

  1. Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU). Vyvolávajú vývoj rakoviny kože, pľúc a močového mechúra.
  2. Benzén a jeho deriváty. Krvné bunky a krvotvorné orgány trpia karcinogénnymi účinkami. Benzén je rizikovým faktorom leukémie.
  3. Aromatické amino-, azozlúčeniny. Spôsobujú rakovinu pečene, močového mechúra a zriedkavejšie obličiek a kože.
  4. Nitroso zlúčeniny. Prispejte k vzniku zhubných nádorov žalúdka, mozgu, nosohltanu, pečene.
  5. Ťažké kovy a ich zlúčeniny. Nikel, chróm, beryl, kadmium, kobalt, arzén, olovo, príčina ortuti sarkómy, nádory pľúc, hrtana, nosohltanu, žalúdka, obličiek, prostaty, kože.
  6. Prírodné vláknité a nevláknité silikáty. najvyššiukarcinogénny účinok azbestu. Je spôsobená mezoteliom pleury, peritoneom, gastrointestinálnym karcinómom a rakovinou pľúc.
  7. Polymérne materiály (celofán, plast). Zvyšuje riziko angiosarkómu, hemoblastózy a rakoviny pľúc.
  8. Aplotoxíny. Tieto odpadové produkty plesní prispievajú k vzniku rakoviny pečene.
  9. Lieky. Epipodofylotoxíny vyvolávajú akútnu myelocytickú leukémiu. Cyklofosfamid prispieva k vzniku rakoviny močového mechúra, osteogénneho sarkómu. Androgénne steroidy - nádory pečene. Imunosupresíva - non-Hodginsov lymfóm. Lieky obsahujúce estrogény - karcinóm endometria, vulva.

Najčastejšie sa vo výrobe vyskytuje veľké množstvo chemických karcinogénov. V takýchto podnikoch sú pracovníci platení navyše za škodu, ktorá je vydávaná z mlieka. Aby ste sa chránili pred účinkami chemických karcinogénov, nezabudnite na osobnú ochranu (oblečenie, respirátor).

Ultrafialové žiarenie

Karcinogénny účinok UV žiarenia sa dokázal už v roku 1928. Až 95% prípadov rakoviny kože je spojených s ultrafialovým žiarením. UV žiarenie:

  • poškodenie buniek Langerhans;
  • inhibujú imunitu;
  • prenikajú hlboko do kožného tkaniva a poškodzujú spojivové tkanivo.

Takáto expozícia prispieva k rozvoju rakoviny kože. UV žiarenie je najnebezpečnejšie pre ľudí so zdravou pokožkou a vlasmi, s veľkým počtom mol na tele. Neodporúča sa navštíviť solárium.

Aby sa zabránilo nepriaznivým účinkom UV žiarenia, najmä v lete, nemal by byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu od 12 do 16 hodín.


Ionizujúce žiarenie

Vplyvom ionizujúceho žiarenia dochádza v tkanivách k zmenám, ktoré prispievajú k rozvoju zhubných nádorov. Karcinogénny účinok žiarenia závisí od typu dávky tkaniva. Citlivejšie tkanivá v období aktívneho rastu a vývoja.

Preto boli deti po nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle prvými, ktorí trpeli. Počet pacientov s leukémiou sa prudko zvýšil. A dôsledky tejto tragédie sa prejavia na dlhú dobu. Počet pacientov s rakovinou sa každoročne zvyšuje. Rakovina sa stáva agresívnejšou.

Bez vystavenia ožiareniu však nie je možné zistiť žiadne skoré formy malígnych nádorov, počiatočné štádium tuberkulózy a iné choroby. Rádiologický výskum v medicíne je lacný a pomerne účinný. Rakovina je liečená ionizujúcim žiarením. Hlavnou vecou je, že pri použití žiarenia v medicíne neprekračuje povolenú dávku žiarenia. S radiačnou terapiou sa jasne vypočíta. Rádiológovia vedia, koľko a aký vplyv je potrebný na výskum, liečbu orgánu.

Prípustná dávka ionizujúceho účinku na osobu je 1 MeV /rok.

Infekčné faktory

Karcinogenita niektorých kmeňov baktérií a vírusov bola dokázaná. Identifikované onkogénne kmene vírusov:

  1. HPV ( vírusľudských papilómov ).Je faktorom vo vývoji rakoviny krčka maternice, pažeráka, mandlí, anusu, rakoviny genitálií.
  2. Herpes vírusy.Vyvolávajú vývoj Burkittovho lymfómu, rakoviny nosohltanu a rakoviny krčka maternice.
  3. Vírus hepatitídy.Prispieva k rozvoju zhubných nádorov pečene.
  4. ​​
  5. Vírus ľudskej leukémie T-buniek.V 90-98% prípadov akútnej lymfocytovej leukémie u dospelých tento vírus detekuje.

Bolo dokázané, že vírusy sú jednou z príčin rozvoja:

  • Hodgkinov lymfóm;
  • Kaposiho sarkóm;
  • melanómy;
  • glioblastómy.

Niektoré mikróby podporujú rakovinu ničením tkanív.Napríklad illi baktérie pylori.Je dokázané, že jeho prítomnosť v žalúdku je rizikovým faktorom pre vznik vredu.A toto ochorenie sa často, bez adekvátnej liečby, stáva malígnym.

Dedičnosť

Väčšina typov rakoviny sa dedí.

Dedičný faktor nenaznačuje, že rakovina sa prenáša z generácie na generáciu.S dedičnou históriou existuje pravdepodobnosť (neprekračuje 80-90%) vývoja rakoviny niektorých foriem ochorenia:

Identifikácia rizika vzniku rakoviny v dôsledku zaťaženej dedičnostigenetické poradenstvo. Ak sa zistí perinatálne riziko nad 25% vývoja nádoru, nastane otázka potratovosti. V postnatálnom období by pacienti s rizikom mali podstúpiť príslušné vyšetrenia na včasnú detekciu rakoviny a prekanceróznych ochorení. V počiatočných štádiách je rakovina úspešne liečená.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ročné lekárske vyšetrenia (klinické vyšetrenie) sú určené na prevenciu rakoviny. Mnohé komerčné kliniky ponúkajú kontrolné programy - rýchlu štúdiu na identifikáciu najčastejších typov nádorov v ranom štádiu. Ak máte akékoľvek chronické ochorenie, mali by ste pravidelne navštevovať príslušného špecialistu a sledovať možnosť malígnej transformácie ochorenia.

Záver

Rizikové faktory rakoviny sú početné. Všetky z nich majú negatívny vplyv. Čím viac rizikových faktorov, tým vyššia je pravdepodobnosť rakoviny. Tí, ktorí sú v nebezpečenstve, by preto určite mali podstúpiť lekárske vyšetrenia. Pomôže to znížiť negatívny vplyv karcinogénov, zdravého životného štýlu, dodržiavania práce a odpočinku a opatrného prístupu k ich zdraviu.

Video prednáška na tému „Fajčenie ako rizikový faktor pre rozvoj onkologických ochorení“:

Užitočné informácie na tému "Strava a onkologické ochorenia":

\ t