Salmonelóza: príznaky, liečba a prevencia infekcie

Mierna malátnosť, mierna porucha stolice.
Vysoká horúčka, opakované vracanie a hnačka, bolesť brucha, bolesti hlavy, až do straty vedomia a záchvatov.
Predĺžená vlnová horúčka, zväčšená pečeň a slezina, hnisavé ložiská v rôznych orgánoch.
Prvý, a druhý, a tretí môže byť salmonelóza.
Ako sa dostať chorý s salmonelózou a čo robiť, ak sa chorobe nedá vyhnúť, povieme v tomto článku.


Salmonela sa nachádza takmer všade. Zdrojmi infekcie môžu byť zvieratá a ľudia, chorí a nosiči baktérií. V potravinárskych výrobkoch - mlieku, mäse, vajciach - baktérie pretrvávajú nielen po dlhú dobu, ale sú tiež schopné množiť sa, zostávajú životaschopné, keď sú zmrazené a sušené, ale pri zahriatí skôr rýchlo umierajú.

Čo sa stane, ak sa salmonela požije?

Salmonelóza sa často vyvíja pokonzumácia surových alebo nedostatočne varených vajec.

Pri kontaminovaných produktoch baktéria vstupuje do žalúdka. Je to prvá prirodzená bariéra proti infekcii - v kyslom prostredí, salmonela umiera.

Ak je táto bariéra prekonaná, baktérie vstupujú do tenkého čreva. Časť salmonely je zničená, zvýrazňujúc endotoxín - od tohto momentu sa objavujú prvé príznaky ochorenia: zimnica, horúčka, bolesť kĺbov a svalov a potom vracanie, bolesť brucha a stratená stolica.

Zostávajúce baktérie sú zachytené črevnými epitelovými bunkami a potom makrofágmi - bunkami, ktoré sú navrhnuté tak, aby absorbovali, ničili infekčné agens a prenášali svoje „identifikačné značky“ na iné imunitné bunky, aby produkovali protilátky. V makrofágoch si salmonela zachováva životaschopnosť už nejaký čas, ale je tiež schopná množiť sa a vstupovať do krvi a potom preniesť do lymfatických uzlín, pečene, sleziny, pľúc, obličiek a ďalších orgánov, kde sú fixované.

Pri pôsobení imunitných síl baktérie v bode fixácie buď úplne zahynú, alebo vyvolajú výskyt nových ohnísk zápalu - v tomto prípade sa vyvinú zriedkavé formy týfusu alebo septické formy salmonelózy.

Ako sa môže vyskytnúť salmonelóza?

1) Gastrointestinálna forma. Najčastejšie. Choroba začína po niekoľkých hodinách, maximálne 2 dni od okamihu infekcie.

  • Zvýšená teplota.
  • Nevoľnosť, vracanie.
  • Bolesť brucha, dunenie, nadúvanie.
  • Predsedatekutá, vodnatá, s prímesou hlienu, s postihnutím hrubého čreva môže byť krv vo výkaloch a falošná nutkanie na vypitie.
  • Bolesti hlavy, slabosť, ale môže dôjsť k vážnemu poškodeniu nervového systému, dokonca aj k delíriu, záchvatom a strate vedomia.
  • Tlmenie srdca, zníženie krvného tlaku.

2) Forma týfusu. Zriedkavá možnosť. Spočiatku sa môžu objaviť príznaky gastroenteritídy, ktoré vymiznú v priebehu 1 - 2 dní a naopak, intoxikácia sa zvyšuje a horúčka môže trvať až mesiac. Zväčšená pečeň a slezina. Tretina pacientov na bruchu a hrudníku po týždni od nástupu ochorenia sa javí ako slabá vyrážka vo forme ružových škvŕn. Niekedy kašeľ a bolesť hrdla.

3) Septická forma. Je to ešte menej bežné. Predĺžená horúčka s triaškou a potením a hnisavými ložiskami v rôznych orgánoch a tkanivách ( pneumónia, osteomyelitída, endokarditída, peritonitída atď.).

Viac informácií o priebehu rôznych foriem salmonelózy možno nájsť v tomto článku.

Ako sa diagnostikuje salmonelóza?

S gastrointestinálnou formou, najmä ak si pacient spomína používanie podozrivých produktov, môže byť podozrenie na salmonelózu, ale ani najskúsenejší lekár nemôže urobiť definitívnu diagnózu bez bakteriologickej analýzy výkalov a zvracania (so septickou formou - krvnými kultúrami).

Musím ísť do nemocnice?

Tyfus, septická forma, je samozrejme liečený v nemocnici. Pri gastrointestinálnej formehospitalizácia sa bude vyžadovať len pri ťažkej dehydratácii: ak má pacient opakované zvracanie a stolicu 10-krát denne alebo viac, je nevyhnutné kvapkanie. V miernych prípadoch je možné liečbu liečiť doma.

Potrebujú antibiotiká na salmonelózu?

S gastrointestinálnou formou - č. Naopak, podľa štatistík liečba antibiotikami dokonca zvyšuje intoxikáciu a spomaľuje elimináciu salmonely z tela.


Ako sa teda zbaviť baktérií?

Je to dosť zvláštne, ale napriek hnačke a zvracaniu pomáha výplach žalúdka a očistný klystír.
Urýchliť elimináciu enterosorbentov toxínov - Polyphepan, Smekta, Enterokat, Enterodez.
Indometacín umožní zabrániť zápalu črevnej sliznice (predpisuje sa prvý deň, 50 mg tablety trikrát v priebehu 12 hodín) a kalcium glukonát - 5 g raz.

Ako sa vyhnúť dehydratácii?

Použitie fyziologických roztokov pomôže zabrániť dehydratácii a zhoršenému metabolizmu vody a soli.

Uprednostňujú sa fyziologické roztoky. Lekáreň predáva prášky na ich prípravu - rehydron, orálny, citroglukosolan.

Štandardná formulácia - na 1 liter vody:

  • 20 g glukózy (8 čajových lyžičiek);
  • 1,5 g chloridu draselného (predáva sa v lekárni ako alternatíva - kompót z hrozienok alebo sušených marhúľ);
  • 2,5 g sódy (pol lyžičky);
  • 3,5 g stolovej soli (lyžička bez vrchu).

Je potrebné piť trochu, ale v ideálnom prípade si vezmite niekoľko dúškov každých 5-10 minút.Odporúča sa vypiť 300–400 ml počas prvých 4–6 hodín. za hodinu a potom asi po každom pohybe čriev.


Ako urýchliť hojenie a obnoviť črevnú mikroflóru?

  • Po jednom mesiaci sa musí dodržať šetriaca diéta po utrpení salmonelózy. Korenie, údené mäso, konzervy, tučné mäso a ryby, sladkosti, plnotučné mlieko, surová zelenina a ovocie, huby sú vylúčené.
  • Enzýmy (sviatok, Mezim Forte) sa môžu vypiť od prvého dňa choroby až do 2 týždňov.
  • S pretrvávajúcim zvracaním sa môže užívať Motilium alebo Zeercal s abdominálnou bolesťou, papaverínom alebo No-shpou as plynatosťou, simetikónom (Espumizan, Meteospasmil).
  • Po ukončení hnačky môžete začať užívať lieky normalizujúcej mikroflóry, - Atsipol, Bifidobakterin, Linex, Enterol. Kurz by mal byť dosť dlhý - minimálne 3 týždne.
  • Liečbu je možné doplniť fytoterapiou. V prvých dňoch sú preferované astringenty - dubová kôra, šupky z granátového jablka, orechové priečky, čerešňové ovocie a potom protizápalové: harmanček, jitrocel, nechtík, jahody, šalvia a mäta.

Ako sa vyhnúť infekcii?

Pravidlá varenia v jedálňach kontroluje SES, ale doma ich možno používať.

  • Nože a doštičky na krájanie mäsa a výrobky, ktoré nie sú určené na tepelné spracovanie, by mali byť odlišné. A po ich použití sa odporúča nielen opláchnuť, ale umyť a opláchnuť vriacou vodou.
  • Mäso „s krvou“ sa môže dobre staťpríčinou infekcie. Trezor je mäso alebo hydina varená hodinu.
  • Vajcia by sa mali variť najmenej 10 minút a ak máte v pláne jedlo zo surových vajec, mali by sa dôkladne umyť mydlom a vodou.
  • Mlieko, ktoré nie je zabalené v sterilných nádobách, by sa nemalo variť.
  • Pripravené potraviny by sa mali skladovať v chladničke a pred jedlom - variť alebo vyprážať.
  • Pravidlo „ moje ruky pred jedlom “ sa musí prísne dodržiavať.

Pravidlá prevencie sú jednoduché a známe už od detstva, ale tí, ktorí sa stretli s črevnými infekciami vrátane salmonely, chápu, aké dôležité je ich dodržiavať.

Ktorý lekár konzultovať

Ak sa objavia príznaky akútnej črevnej infekcie, je potrebné poradiť sa so špecialistom na infekčné ochorenia. Často je potrebné ďalšie vyšetrenie gastroenterológom, neurológom a pediatrom, najmä na vylúčenie chorôb s podobnými príznakmi.

Salmonella Video:

Časť 2: