Škodlivé látky v zložení kozmetiky

Výrobky na starostlivosť o telo a farebnú kozmetiku používajú všetci a mali by priniesť čistotu, starostlivú starostlivosť, krásu do našich životov, alebo mať priaznivý vplyv na stav našej kože, nechtov a vlasov. Pri nákupe kozmetických prípravkov určených na starostlivosť, dekoráciu a čistenie väčšina ruských spotrebiteľov ostáva naladená na reklamy, ktoré sa neustále vysielajú v televízii alebo sa do našich životov dostávajú z pochybných internetových zdrojov a iných médií. Bohužiaľ, nie vždy správne orientuje kupujúceho a ponúka produkty obsahujúce škodlivé zložky v ich zložení.

Preto dermatológovia a kozmetológovia naznačujú, že každý z nás skúma zoznam tých zložiek, ktoré môžu mať negatívny vplyv nielen na stav pokožky, ale aj na telo ako celok. V našom článku vás oboznámime s názvami týchto komponentov a budete si môcť kúpiť naozaj kvalitné a neškodné kozmetické výrobky.


Aké sú zložky väčšiny kozmetických prípravkov?

Aby sa bežný kupujúci kozmetických výrobkov riadil skôr kvalitou ako reklamou, najprv sa s ním oboznámime s tými zložkami, ktoré sú súčasťou väčšiny výrobkov určených na starostlivosť a dekoráciu.

Základ kozmetického výrobku

Lanolín je základom mnohých kozmetických prípravkov.

Hlavnou zložkou všetkých kozmetických výrobkov je:

  • prírodné tuky: kakaové maslo, lanolín, rybí olej atď.;
  • polosyntetické alebo syntetické tuky: karbopol, ricínový olej, želatína, chitosan atď.

Úlohou týchto zložiek je zachovaťtuková rovnováha pokožky, vyživuje pokožku a udržuje v nej vlhkosť. Sú schopní dlhodobo pretrvávať na povrchu kože a musia sa dobre vyrovnať s „úlohami, ktoré im boli uložené“. S nesprávnym výberom kozmetických výrobkov môže mať jej základ negatívny vplyv na dýchacie procesy v koži, stav jej vodnej bilancie a proces vylučovania škodlivých látok z buniek.

Emulgátory

Na to, aby kozmetický výrobok mal jednotnú konzistenciu, výrobcovia pridávajú k svojmu hlavnému zloženiu látku, ktorá tento účinok poskytuje - emulgátory. S nadmerným množstvom ich použitia kozmetiky vedie k suchosti a pevnosti pokožky. Začína sa odlupovať a dáva nepríjemné pocity.

Biologicky účinné látky

\ t

Tieto zložky kozmetiky sa používajú na zlepšenie účinku priaznivého účinku na pokožku jednej alebo inej zložky kozmetickej látky. Môžu zvýšiť pôsobenie hlavnej zložky alebo samy o sebe majú osobitný účinok na starostlivosť alebo liečenie. Niektoré z nich môžu vyvolať alergickú reakciu, zatiaľ čo iné sú nebezpečné pre zdravie. To je dôvod, prečo pri nákupe výrobkov, ktoré obsahujú doplnky stravy, mali by ste venovať pozornosť ich možné kontraindikácie.


Parfumy

Výrobcovia kozmetických výrobkov pridávajú do svojich výrobkov rôzne vonné látky, ktoré poskytujú všetky prísadypríjemná vôňa. Niektoré z nich však môžu vyvolať alergickú reakciu, ktorá sa dá vyjadriť rôznymi spôsobmi. Vo vysokokvalitnej kozmetike sa používajú len hypoalergénne vône (príchute), ktoré nemôžu viesť k takýmto negatívnym dôsledkom. Okrem toho musí spotrebiteľ pri kúpe kozmetických prípravkov nezávisle zohľadniť prípadné alergické reakcie.

Konzervačné prostriedky

Takéto zložky v kozmetike sa používajú na prevenciu výskytu bakteriálnej flóry, ktorá môže poškodiť pokožku a spôsobiť rôzne zápalové procesy. V kozmetike s nízkou kvalitou sa používajú lacné látky, ktoré môžu poškodiť bunky kože.

Konzervačné látky môžu zahŕňať také zložky kozmetického výrobku ako:

  • antioxidanty, ktoré spomaľujú oxidáciu tukov obsiahnutých v kozmetike;
  • baktericídne a bakteriostatické zložky, ktoré spôsobujú smrť alebo spomaľujú reprodukciu tých lineárnych organizmov, ktoré vstúpili do kozmetiky z prostredia;
  • inaktivátory pro-oxidantov, ktoré prispievajú k spomaleniu oxidácie kozmetických zložiek.

Alergénne zložky v kozmetike

Alergénne zložky v kozmetike môžu byť syntetické aj prírodné zložky (napríklad bylinné extrakty, potravinové doplnky atď.). To je dôvod, prečo všetci alergici a kozmetológovia odporúčajú ichpacienti starostlivo študujú zloženie výrobku, ktorý kupujú.

Petrolatum (vazelína) a Parafinum liquidum (tekutá vazelína)

Tieto zložky sú ropné produkty a medzi nimi sú odrody, ako napríklad žltá a biela vazelína. Posledná z nich prechádza dostatočným množstvom čistiacich krokov a je neškodná a jej žltý "analóg" obsahuje látky, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie av niektorých prípadoch prispievajú k degenerácii buniek na rakovinu.

Mastenec (Talc)

Táto zložka mnohých kozmetických prípravkov sa aktívne používa v mnohých oblastiach medicíny (vrátane pediatrie). Ale jeho dlhodobé užívanie, podľa niektorých odborníkov (tieto údaje boli získané výskumníkmi American Journal of Epidemiology), prispieva k vysušeniu pokožky, rozvoju alergických reakcií a niekedy môže spôsobiť rozvoj nádorových nádorov.

Propylénglykol (propylénglykol)

Táto zložka mnohých kozmetických prípravkov sa môže absorbovať kožou a poškodiť bunkové membrány. Po aplikácii sa na tele môžu objaviť prvky vyrážky a osoba pociťuje nepríjemné pocity a svrbenie.

Metylchoroizotiazolinón (antibakteriálna látka)

Táto zložka kozmetiky môže dráždiť pokožku, dokonca aj pri jej nízkej koncentrácii v kozmetickom výrobku.

Kyseliny alfa hydroxidové (kyselina alfa-hydroxy)

Tieto zložky sú kozmetické výrobky (napríklad mliečne výrobky)kyselina) sa používajú na ďalšie čistenie povrchu kože od mŕtvych buniek epidermy a odumretých buniek. Okrem týchto účinkov môžu hydroxidy kyseliny alfa prispievať k deštrukcii ochrannej bariéry kože. Takýto výsledok môže prispieť k rozvoju dermatitídy a iných nežiaducich reakcií.

Preto by sa kozmetika obsahujúca takéto zložky mala odporučiť na použitie iba odborníkmi a ich používanie by malo byť sprevádzané prísnym dodržiavaním pravidiel uvedených v návode na použitie.

Borax

Táto zložka kozmetiky sa v niektorých krajinách používa ako prísada do potravinárskych výrobkov a používa sa v medicíne a kozmetike. Výskumníci však dokázali, že táto látka môže spôsobiť podráždenie kože dermatitídy a je toxickou zložkou pre organizmus ako celok.

Červené pigmenty D&C Červená č. 27, 40 a 9

Takéto zložky kozmetiky môžu vyvolať aktívnu produkciu tuku a blokovanie pórov kožným mazom. V dôsledku ich dlhodobého užívania sa na pokožke vytvára akné, ktoré sa môže pri zavedení bakteriálnej flóry stať zapálenou a hnisavou.

Lanolín (lanolín)

Táto zložka kozmetických výrobkov je sama osebe úplne neškodná pre ľudí, ale niektorí výrobcovia kozmetiky používajú lanolín s nízkou kvalitou, ktorý je kontaminovaný pesticídmi. Takýto "analóg" tejto zložkyspôsobuje alergické kožné reakcie a na tele sa objavujú vyrážky.

DMDM ​​Hydatoin

Táto látka je začlenená do kozmetiky ako konzervačná látka. DMDM Hydatoin je schopný dodávať formaldehyd do kozmetiky, ktorá má antimikrobiálny účinok a zabezpečuje dlhšiu ochranu produktu. Podľa pozorovaní expertov táto látka môže spôsobiť nielen alergické reakcie u určitej skupiny osôb, ale môže tiež dráždiť tkanivá dýchacích ciest, sliznice a povrchu kože.

Izopropylmyristát

Táto látka sa ľahko vstrebáva cez kožu a je schopná viazať sa rôznymi „odpadmi“ vitálnej aktivity organizmu. S týmto účinkom Isopropylmyristate na koži sú oblasti podráždenia, prináša veľa nepohodlia.

Toxické zložky v kozmetike

Toxické zložky obsiahnuté v zložení mnohých kozmetických prípravkov, ktoré sa dlhodobo používajú, môžu mať patogénny účinok na mnohé orgány a systémy. To je dôvod, prečo odborníci odporúčajú odmietnuť používanie takejto kozmetiky alebo ju používať, podľa všetkých pokynov, len podľa odporúčaní kozmetológa alebo dermatológa.

Metylizotiazolinón (MIT)

Ide o liek, ktorý je schopný vyvinúť antibakteriálny účinok, používa sa v rôznych hygienických výrobkoch vyrobených v kvapalných typoch (gély, šampóny, peny atď.)zničiť nervové bunky (vrátane mozgu). Je potrebné poznamenať, že mnohí spotrebitelia kozmetiky si pletú metylizotiazolinón s metylchoroizotiazolinónom. Tieto zložky majú rozdielne vlastnosti a posledný z nich môže dráždiť iba kožu, sliznicu očí a dýchacích ciest.

Triclosan

Toto antibakteriálne činidlo môže spôsobiť zápal kože a slizníc, je toxické pre reprodukčný systém a môže mať negatívny vplyv na hormonálnu rovnováhu. V kozmetických výrobkoch (napríklad mydlo alebo zubné pasty) sa môže Triclosan použiť ako antiseptikum alebo konzervačný prostriedok. Odborníci odporúčajú použitie týchto finančných prostriedkov len ako profylaktické alebo terapeutické účely. Presné odporúčania týkajúce sa trvania ich používania môže poskytnúť len lekár alebo kozmetológ.

Trietanolamín

Táto zložka sa zavádza do kozmetiky, aby sa jej hodnota pH dosiahla na požadovanej hodnote. Trietanolamín sa bežne používa v maskaroch, výživných a opaľovacích krémoch a môže nepriaznivo ovplyvniť imunitu a byť toxický pre pokožku a dýchacie cesty.

Laurylsulfát sodný (alebo SLS, dodecylsulfát sodný, kyselina laurylsulfónová sodný)

Táto kozmetická zložka je vyrobená z kokosového oleja a je široko používaná v rôznych čistiacich prostriedkoch (v šampónoch, géloch a čistiacich prípravkoch na tvár, na telo, pasty a gély na čistenie v dome, v továrňach atď.) Laurylsulfát sodný je pomerne agresívnykože a vlasov a môže spôsobiť nenapraviteľné poškodenie. Pri použití sa na koži vytvára kožný film, ktorý spôsobuje dráždenie alebo poškodenie vlasových folikulov. V dôsledku takejto expozície sa vlasy začnú tenké a vypadnú, a koža sa zmení na červenú a začne sa odlupovať.

Podľa niektorých výskumníkov môže nátriumlaurylsulfát interagovať s mnohými zložkami kozmetiky a vytvárať nitráty (alebo nitrózamíny), ktoré majú negatívny vplyv na ľudské telo ako celok.

Treba poznamenať, že niektorí bezohľadní výrobcovia kozmetiky môžu „maskovať“ SLS pod názvom „prírodné suroviny získané z kokosových orechov“ alebo „kokosulfát sodný“. Táto formulácia označuje pokus o oklamanie, pretože výrobca tak iba rozptyľuje pozornosť kupujúceho tým, že používa takúto vec ako "prírodnú" a "vyrobenú z kokosových orechov".

Sodná soľ kyseliny lauretovej (alebo SLES)

Táto látka je podobná látke SLS a často sa nachádza v šampónoch a kondicionéroch na vlasy a telo. Tento lacný a slabý čistič vytvára len ilúziu hustoty a koncentrácie kvalitného šampónu alebo kondicionéra. Rovnako ako sodná soľ lauryl sulfátu, dráždi pokožku, oslabuje vlasy, spôsobuje vypadávanie vlasov a lupiny.

Okrem dusičnanov je SLES schopný vytvárať dioxíny, ktoré môžu preniknúť kožou a spôsobiť poškodenie iných orgánov. Podľa niektorých výskumníkov Sodium Laureth Sulphatemôže mať negatívny vplyv na orgány videnia a viesť k rozvoju šedého zákalu a strate zraku. Látky tvorené interakciou týchto a iných zložiek kozmetického výrobku môžu mať tiež negatívny vplyv na mozog a pečeň.

Karcinogénne zložky v kozmetike

Niektoré zložky kozmetických výrobkov môžu prispieť k transformácii normálnych buniek na rakovinové bunky. Preto odborníci odporúčajú vyhnúť sa používaniu kozmetických prípravkov, ktoré zahŕňajú karcinogénne zložky.

Dietanolamín (alebo DEA)

Táto zložka, ktorá je súčasťou mnohých čistiacich kozmetických prostriedkov (peny, gély, mlieka atď.), Sa používa na zabezpečenie dostatočného penenia. Samotné DEA je neškodné, ale pri interakcii s niektorými ďalšími zložkami kozmetických výrobkov môže vytvárať takú aktívnu karcinogénnu zlúčeninu, ako je nitrozodietanolamín. Že môže ľahko preniknúť hlboko do kože a spôsobiť rast rakovinového nádoru.

Butylovaný hydroxytoluén (alebo BHT)

Táto zložka je schopná viazať sa s kyslíkovými molekulami a táto chemická reakcia pomáha predchádzať oxidácii tukov nachádzajúcich sa v krémoch. Táto látka je karcinogénna a zakázaná na použitie v kozmetickom a potravinárskom priemysle v krajinách ako Švédsko, Japonsko, Spojené štáty a Austrália.

Tritanolamín (alebo TEM)

Táto látka je schopná spôsobiť, že koža je citlivá na expozíciupriame slnečné svetlo a alergény. Následne to môže viesť k rakovinovej degenerácii mólov a iných kožných náplastí.

Kyselina salicylová (alebo BHA, kyselina hydroxy-beta)​​

Príliš časté používanie kozmetiky s vysokým obsahom tejto zložky môže viesť k vysušeniu pokožky a dermatitíde. Tento účinok kyseliny salicylovej niekedy vedie k zvýšenému riziku vzniku možnej degenerácie normálnych kožných buniek do rakovinových buniek. Takéto podmienky sú obzvlášť nebezpečné pri častom kontakte pokožky s ultrafialovými lúčmi.

Monoetanolamín (alebo MEA)

Tento adsorbent chemického pôvodu je schopný spôsobiť vysušenie kože a vedie k jeho vyčerpaniu. V dôsledku toho sa stáva náchylnejším na degeneráciu buniek na rakovinu.

Butylovaný Yedroxytolune (alebo BHT)

Táto látka sa používa v krémoch, aby sa zabránilo ich oxidácii. V priebehu vedeckého výskumu sa zistilo, že BHT môže viesť k rozvoju rakovinových nádorov, a preto je jeho použitie v USA, Rumunsku, Austrálii, Japonsku a Švédsku zakázané.

V tomto článku o škodlivých zložkách v kozmetike sme vám neuviedli všetky potenciálne nebezpečné látky. Preto sa odporúča konzultovať s dermatológom alebo kozmetológom individuálny výber kozmetických prípravkov. Len špecialista môže vziať do úvahy všetky možné indikácie a kontraindikácie jednej alebo druhej zložky.kozmetických výrobkov a vypracovať plán ich používania počas celého roka. Rovnaké odporúčania by sa mali dodržiavať pri výbere kozmetických prípravkov na prírodnom základe, pretože prírodné zložky môžu tiež prispieť k vzniku zápalových, alergických a iných nežiaducich reakcií na kožu. Požehnaj ťa!