Strava cystitídy

Pri konfrontácii s cystitídou mnohí pacienti s pomocou kvalifikovaných lekárov alebo samostatne začínajú liečbu rôznymi liekmi a /alebo špeciálne vybranými rastlinnými prípravkami. Oni jednoducho nevedia, že problémy, ktoré sa stalo, môžu byť ešte pomohli niektoré zmeny v obvyklej strave.



Tento článok je tiež dostupný v audio verzii.

Cystitída (chronická alebo akútna) je zápalový proces, ktorý sa vyvinul v sliznici močového mechúra, sprevádzaný poruchou jeho funkcie.

Priame príčiny jeho výskytu môžu byť infekčné (Escherichia coli, stafylokoky, enterobaktérie, trichomonády, vírusy, parazity atď.) Alebo neinfekčné faktory (nedostatok mnohých hormónov u žien s menopauzou, akútne a kyslé potraviny, starostlivosti o intímnu starostlivosť, zanedbávanie hygieny atď.).

Primeraná liečba je v prvom rade zameraná na odstránenie príčiny nepríjemnej choroby. Preto sa u pacientov odporúča \ tantiparazitických alebo hormonálnych látok. Ale ich účinnosť môže byť posilnená správnou diétou. A to nie je jeho jediný prospešný účinok.

Možnosti stravovania

Vegetariánska strava zmierni tráviaci trakt a nasiakne organizmus vitamínmi a mikroelementmi. To zvýši jeho obranu a pomôže znížiť intoxikáciu.

Dobre premyslená zdravá výživa môže:

  • znížiť prejavy intoxikácie;
  • pozastavenie reprodukcie patogénnych mikróbov;
  • znížiť alebo zabrániť nadmernému podráždeniu sliznice moču;
  • znížiť alebo zabrániť zrážaniu kryštálov v močovom trakte a obličkách;
  • na zvýšenie dezinfekčnej aktivity antibakteriálnych liečiv.

Teraz sa pozrieme bližšie na každý z uvedených účinkov stravy.

Redukcia intoxikácie

Syndróm intoxikácie, ktorý sa môže prejaviť horúčkou, bolesťou svalov, celkovou malátnosťou, nevoľnosťou alebo bolesťou hlavy, sa zriedkavo pozoruje pri cystitíde. Zvyčajne indikuje závažnosť zápalového procesu. V takýchto prípadoch skúsení odborníci na výživu a urológovia odporúčajú:

  • zariadiť jeden alebo dva vegetariánske dni (produkty spracovania živočíšnych bielkovín môžu prispieť k zhoršeniu intoxikácie), počas ktorých by pacienti mali jesť kašu varenú zeleninu (mrkva, karfiol, repa, cuketa atď.), Pečené v mikrovlnnej rúre alebo v rúre čerstvé a zrelé bobule a ovocie;
  • zvýšiť denné množstvo tekutiny, ktorú pijete (pri absencii závažných ochorení srdca a dekompenzovaných ochorení obličiek, mali by ste piť vodu, ovocné šťavy, šťavy, želé alebo čaj nielen pri jedle, ale aj medzi jedlami, nalačno, pred spaním v noci a pred močením);
  • jesť malé porcie jedla len počas obdobia normalizácie alebo výrazného poklesu teploty (horúčka potláča aktivitu vyprodukovaných tráviacich enzýmov, preto je z takýchto potravín malý zmysel).

Antibakteriálny účinok

Na zastavenie aktívnej reprodukcie baktérií (bakteriostatický účinok) sa pacientom odporúča, aby pili nápoje z bobúľ, ktoré sú bohaté na kyseliny benzoové a kyseliny hippurové. Takéto nádherné prírodné lieky sú brusnice a brusnice.

Prevencia nadmerného podráždenia mukózy mechúra

Každé podráždenie zapálenej sliznice pri cystitíde vedie k zvýšeným dysurickým poruchám (inkontinencia moču, náhle nutkanie na močenie, časté a /alebo bolestivé močenie atď.). Preto je potrebné odstrániť zo stravy všetky pokrmy a potraviny, ktoré sú potenciálne dráždivé. Sú to:

  • korenené koreniny a koreniny (korenie, horčica, chren, kečup atď.);
  • riady alebo výrobky s nadbytkom základných látok (cesnak, reďkovka, žerucha, reďkovka, zeler, cibuľa a cibuľa, petržlen, mäsové alebo rybie vývar, huby, údené mäso atď.).

Upozornenietvorba kameňa

Ak v moči prevláda močovina, mala by sa výživa zameriavať na alkalizáciu potravín, najmä na vstup do mlieka v dennom menu.

Pred zmenou stravy musí pacient vykonať testy moču. Diéta môže mať niektoré pozitívne účinky, ak v priebehu niekoľkých testov moču (po sebe idúcich) počas mesiaca dôjde k prebytku rovnakých solí: urátov, fosfátov alebo oxalátov. Pri zostavovaní je nevyhnutné brať do úvahy prostredie moču (pH), pretože kyslý moč predisponuje zrážanie z urátov, neutrálne uprednostňovanie tvorba oxalátových kryštálov a alkalické médium podporuje tvorbu fosfátových solí.

Potom sa pacientom odporúča:

  • v prípade problémov s urátovými soľami a kyslým močom by sa mali uprednostniť alkalizujúce potraviny: mlieko, mliečne výrobky, sladké bobule a ovocie, zelenina, vyhýbanie sa kyslým potravinám, mäso, morské plody z rýb, ryby a strukoviny;
  • v prípade prebytku fosforečnanov a alkalického moču je naopak potrebné znížiť kvótu pre alkalizujúce potraviny a chudé na morské plody, mäso, vajcia, ryby a obilniny;
  • ak sa zistí množstvo oxalátov, potom by sa mala kyselina šťaveľová obmedziť z potravín odstránením listových zelenín, citrusových plodov, zelených fazule, rebarbory, ostružín, brusníc, egrešov, červených hrozna, fíg, jahôd, čučoriedok, kakaa.

Okrem toho, bez ohľadu na povahu solí, pacienti sa odporúčajú:

  • zvýšenie príjmu tekutín(„vymýva“ nahromadené soli z močových ciest), jeho objem je určený množstvom vylúčeného moču, ktorý musí byť najmenej 1,5 litra;
  • existujú potraviny s vysokým obsahom horčíka (znižuje tvorbu kryštálov močových solí): pohánka, ovsené vločky, proso, sušené ovocie.

Posilnenie účinku antibakteriálnych liekov

Aktivita niektorých liekov sa mení pri zmenách pH moču. Alkalický moč (jeho pH presahuje 7) teda zvyšuje antibakteriálny účinok sulfónamidov (biseptol, atď.), Linomycínu a aminoglykozidov (gentamycín atď.). Ak je močové médium menšie ako 5 jednotiek, potom nitroxolín, tetracyklíny, nitrofurany (furadonín atď.), Norfloxacín, ampicilín v ňom dobre fungujú. Preto pridanie alebo naopak vylúčenie určitých potravín (ako je opísané vyššie) výživy môže zvýšiť účinok antimikrobiálnej liečby.

Samozrejme, cystitída sa nedá vyliečiť jedinou diétou. Je to však najdôležitejšia zložka komplexnej liečby tejto nepríjemnej choroby.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak pocítite príznaky cystitídy (bolesť brucha, bolestivé močenie), môžete sa poradiť s lekárom. S dlhotrvajúcim alebo chronickým priebehom procesu by sa mal liečiť urológ. Ďalšie nutričné ​​rady poskytne dietológ. Pri chronickej cystitíde musí cystoskopia vykonať endoskopik.