Strava na rakovinu konečníka

Bohužiaľ, rakovina konečníka je dnes pomerne časté ochorenie, ktoré je pre pacientov veľmi ťažké trpieť, čo spôsobuje fyzické a morálne nepohodlie. Ak je patológia zistená v skorých štádiách, je možné vykonať úspešnú konzervatívnu liečbu, ale v neskorších štádiách, v mnohých prípadoch, nie je možné urobiť bez chirurgického zákroku. Nutná je strava pre onkologické ochorenia konečníka, najmä ak pacient podstúpil chirurgickú liečbu, v dôsledku čoho bola odstránená časť čreva s rakovinou a bola odstránená kolostómia (umelý anus).


Od okamihu detekcie kolorektálneho karcinómu potrebuje pacient nielen začať liečbu, ale aj zmeniť svoj spôsob života, vzdať sa zlých návykov a začať s diétou.

Počas konzervatívnej liečby a prípravy na operáciu je potrebné dodržiavať diétu, ktorá šetrí konečník. Je potrebná diéta, v ktorej bude stolica pravidelná ( zápcha je neprijateľná) a mäkká, nie traumatická pre postihnutý orgán, okrem toho by sa mali čo najviac znížiť fermentačné procesy a tvorba plynu v čreve.

Režim napájania by mal byťfrakčné, je žiaduce jesť v rovnakom čase, v malých porciách 5-6 krát denne. Zvlášť dôležitá strava pre pacientov s kolostómiou, ktorí nemôžu kontrolovať proces črevných pohybov. Jedlo by malo byť dusené alebo varené, dobre uzemnené, nemôžete jesť studené alebo veľmi teplé jedlá alebo nápoje. Mastné, vyprážané, údené, nakladané jedlá sú vylúčené. Výrobky by mali byť čerstvé (nie je potrebné pripravovať potraviny do budúcnosti a skladovať ich dlhú dobu v chladničke), bohaté na živiny, vitamíny a stopové prvky.

Čo nie je možné jesť na rakovinu konečníka?

Mäsové mäso a ryby, konzervované potraviny, salámy na rakovinu konečníka by mali byť zo stravy vylúčené.

Mäsové mäso a hydina, droby, ako aj polotovary a konzervované potraviny, priemyselné aj domáce, sú vylúčené zo stravy pri rakovine konečníka. Marinády, údené mäso, klobásy sa tiež musia odstrániť zo stola. So zvýšeným nadúvaním v čreve sa neodporúča jesť plnotučné mlieko, čerstvý čierny chlieb. Aby sa zabránilo zápche, je potrebné do stravy pridávať zeleninu a ovocie, ale vybrať si tie, ktoré nevedú k zvýšenej fermentácii a tvorbe plynu v čreve a neobsahujú hrubé vlákno. Preto sa neodporúča jesť kapustu, reďkovku, repu, šťovík, strukoviny, uhorky, hrozno, atď.

Je úplne nevyhnutné vylúčiť sladkosti zo stravy, vrátane medu, korenia a korenia, prevzdušnenýchnápoje (vrátane kvasu), silný čaj a káva, ako aj alkohol.

Čo môžete jesť na rakovinu konečníka?

Zoznam potravín, ktoré možno konzumovať na rakovinu konečníka, je dostatočne dlhý, najdôležitejšie je ich správne pripraviť.

Môžete jesť včerajší, mierne sušený biely chlieb, najlepšie je vybrať si pšeničný chlieb, môžete z neho urobiť sušienky.

Na prevenciu zápchy by mala byť strava bohatá na mliečne výrobky, musíte si vybrať tie, v ktorých je podiel tuku nižší. Je povolené jesť pyré s nízkym obsahom tuku čerstvý tvaroh, rovnako ako variť tvarohové koláčiky a kastról z neho, trojdňový kefír, ryazhenka, jogurt, a pridajte kyslú smotanu len do riadu (nie viac ako 1-2 lyžice).

Zelenina (repa, mrkva, paradajky, karfiol, brokolica, cuketa, špenát, zelenina atď.) A ovocie (slivky, marhule, jablká atď.) Sú užitočné. Je lepšie používať bobule vo forme želé, želé, pyré pyré a kompóty, čierny ríbezle je obzvlášť užitočné. Tiež by sa mal pridať do diétnych otrúb, obilnín a rastlinných olejov.

Pohánka, perličkový jačmeň a ovsené vločky sú užitočné pre obilniny, ale ryža a krupica sa musia zlikvidovať, kaša by sa mala uvariť vo vode, zeleninovom vývare alebo vývare s nízkym obsahom tuku. Z mäsových výrobkov je lepšie vybrať si chudé hovädzie a bravčové mäso, králik, moriak alebo kurča. Veľmi užitočné ryby a morské plody. Na jedlá sa môže pridať jedno vajce denne.

Samostatne si môžete vybrať potraviny bohaté na selén a vitamín E, ktoré pomáhajú telu bojovať proti nádorovým ochoreniam. Selén vNajväčšie množstvo je obsiahnuté v pšeničných klíčkoch, rybách a morských plodoch (chobotnice, krab, krevety, mušle), paradajky, cesnak. Treba poznamenať, že pri tepelnom spracovaní produktov sa množstvo tohto stopového prvku v nich výrazne znižuje.

Vitamín E sa nachádza vo veľkých množstvách v nerafinovaných rastlinných olejoch (sója, kukurica, oliva atď.), Sójových bôboch, orechoch, ovsených vločkách a pohánke, mrkve, rajčiakoch, hruškách, banánoch, hovädzom mäse, tvarohoch.

Výživové odporúčania pre pacientov s kolostómiou (umelý anus):

  • potraviny by mali byť čerstvé, nasekané a ľahko stráviteľné;
  • je potrebné obmedziť obsah sacharidov, jesť dostatok bielkovín;
  • ako zdroj živočíšnych bielkovín je lepšie používať ryby a morské plody, ľahšie sa trávia a bielkoviny a iné užitočné látky z nich sa lepšie absorbujú;
  • nezahŕňa potraviny, ktoré spôsobujú zvýšenú tvorbu plynu v črevách (strukoviny, biela kapusta, čierny chlieb, vajcia, sóda, kvas, cukrovinky, sladkosti, čerstvý kefír atď.);
  • je potrebné konzumovať dostatočné množstvo tekutiny, najmenej 2 litre denne (nesýtené vody, zelené a bylinné čaje, nekyslé ovocie a bobuľovité kompóty);
  • v prípade potreby sa ukázalo, že dodatočná spotreba komplexov vitamín-minerál poskytuje organizmu nedostatok živín v dôsledku obmedzení výživy.

Dobre zvolená strava sa môže výrazne zlepšiť.kvality ľudského života, pomôže predísť nepríjemným zdravotným problémom. Preto pacienti s touto chorobou, lekári dôrazne odporúčajú dodržiavať základné princípy zdravého stravovania.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Dostatočné množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov v strave pacienta pomôže zmierniť zápchu.

Podrobné informácie o výžive pre rakovinu konečníka získate od odborníka na výživu alebo gastroenterológa. Pomerne často, tieto tipy sú uvedené onkológmi po operácii, rovnako ako terapeut alebo rodinný lekár.