Strava pri liečbe giardiózy

Pre úspešnú liečbu giardiózy je veľmi dôležité dodržiavať diétu, v ktorej sa paraziti cítia nepríjemne. V skutočnosti, strava v liečbe giardiasis má rovnaké významné miesto ako príjem antiparazitických liekov.


Čo potrebujete vedieť o giardióze

Giardia vstupuje do ľudského tela nemytou zeleninou a ovocím, nekvalitnou vodou alebo špinavými rukami.

Kauzálnymi pôvodcami giardiózy sú mikroskopické prvoci triedy bičíkovcov - Lamblia Intestinalis Jiardia. Akonáhle sa v gastrointestinálnom trakte aktívne začnú množiť v tenkom čreve, jedia priamo z črevných klkov rozdelených na menšie molekuly bielkovín, tukov, sacharidov, minerálov a vitamínov. Výsledkom je, že telo začína zažiť zjavný alebo skrytý nedostatok látok potrebných pre jeho existenciu, čo sa prejavuje znížením telesnej hmotnosti, hypovitaminózou a nedostatkom určitých stopových prvkov.
Reprodukcia vo veľkých množstvách Giardia poškodzuje črevnú sliznicu, narúša normálny vývoj tráviacich enzýmov. Ak giardiasis trvá niekoľko mesiacov, potom sa vyvíja pretrvávajúce poruchy tráveniachronický zápal orgánov gastrointestinálneho traktu ( enteritída, syndróm dráždivého čreva, dyskinéza, porucha stolice, nadúvanie atď.).
Okrem toho je Giardia vinná v mnohých prípadoch vývoja rôznych alergických reakcií, kožných ochorení, abnormalít v práci srdca a neurologických porúch.
Infekcia sa vyskytuje prehltnutím cyst z Giardia, ktorá môže byť kontaminovaná pôdou, vodou, nemytou zeleninou a ovocím, ako aj nedodržiavaním základných pravidiel osobnej hygieny: napríklad jedenie so špinavými rukami, voľný prístup k potravinám z múch a švábov.
Ak je giardiáza ponechaná bez vhodnej liečby, môže trvať roky.
Choroba sa zvyčajne lieči v troch štádiách, z ktorých každý má svoj špecifický účel:
Prvou fázouje posilniť ochranné sily, odstrániť intoxikáciu a vytvoriť podmienky, ktoré budú nepriaznivé pre chov Giardia.
Druhá etapaje priama deštrukcia parazitov vhodnými prípravkami.
Tretia etapaje konsolidácia dosiahnutého výsledku, zachovanie prostredia nepriaznivého pre rozvoj Giardia a posilnenie imunity.
Diéta zohráva dôležitú úlohu vo všetkých troch etapách, pretože ona je vyzvaná, aby vytvorila najnepriaznivejšie podmienky pre život Giardia a spolu s elementárnymi preventívnymi opatreniami na prevenciu opakovaného výskytu choroby.

Diéta v liečbe giardiózy: že je nežiaduce používať

Giardia žijeveľmi pohodlné, ak osoba konzumuje:

  • Biely chlieb, pečivo, cestoviny a iné výrobky z múky, krupica.
  • 42. Sladkosti vrátane zmrzliny, sladkostí, sladkých nápojov, džemu, medu.
  • Sladké ovocie: banány, broskyne, hrozno, melóny.
  • Mlieko vo svojej čistej forme a mliečne kaše, polievky.
  • Pochutiny obsahujúce škrob: salámy, párky, koláče atď.

Nasledujúce výrobky podporujú nadúvanie, zvyšujú podráždenie už zapáleného čreva:

  • ) konzervované potraviny,
  • údené mäso vrátane tých, ktoré boli ošetrené „tekutým dymom“,
  • rýchle občerstvenie,
  • šumivá voda,
  • horúce korenie,
  • určitá zelenina a koreňová zelenina: chren, cesnak, reďkovka, cibuľa, reďkovka, feferónka, korenie,
  • strukoviny.

Pri úspešnom liečení je najlepšie úplne opustiť tieto výrobky počas celého obdobia liečby.

Strava pri liečbe giardiózy: čo je možné

Obilniny bez mlieka by mali byť prítomné v potrave osoby trpiacej giardiózou.

Táto diéta sa spravidla predpisuje 3-4 mesiace.

  • Čerstvá kyslá zelenina a ovocie, ako aj ovocné nápoje a nesladené kompóty vrátane tých, ktoré obsahujú veľa pektínu (znižujú intoxikáciu):
  1. jahody, \ t
  2. čerešne,
  3. brusnice poľná,
  4. čučoriedky,
  5. brusnice,
  6. citrusové plody,
  7. ostružiny,
  8. ]
  9. viburnum,
  10. ríbezle,
  11. kiwi,
  12. kyslé jablká.
  • Kaša na vode (bez pridania mlieka):
  1. ryža,
  2. ovos,
  3. pohánka,
  4. kukurica,jačmeň (napr. jačmeň).
  • Mäso s nízkym obsahom tuku, ryby.
  • Varené na vode alebo varené v rovnomernom množstve zemiakov.
  • Nealkoholické fermentované mliečne výrobky (pomáhajú vyrovnať sa s dysbiózou).
  • Primerané množstvo vody (pre dospelého, ktorý nemá žiadne ochorenie obličiek alebo kardiovaskulárnych ochorení je približne 1,5–2 l denne).

Všetky jedlá sú dusené alebo podávané varené, dusené alebo pečené. Odporúča sa jesť jedlo často, ale v malých porciách, optimálne - 5-6 krát.
Prvé kurzy sa varia v nevarenom vývare: kurča, morka a zelenina. Strmé vývary ako želé, rybia polievka sa neodporúča.
Brezová miazga a používanie choleretických bylín zaujímajú osobitné miesto v liečbe giardiózy. Ak chcete sladiť jedlo, môžete použiť sladidlá, ktoré neobsahujú sacharidy. Medzi tučné preferencie patrí rastlinný olej.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Lekár s infekčnou chorobou lieči giardiózu a bude hovoriť aj o výžive v tejto chorobe. Okrem toho môžete kontaktovať gastroenterológa. Užitočné budú aj konzultácie s odborníkom na výživu na zostavenie menu.