Strava s mastnou hepatózou (steatóza) pečene

Stále viac a viac pacientov sa po vyšetrení dozvie od lekárov, že odhalili mastnú hepatózu. Toto ochorenie pečene sa líši od iných ochorení pečene v pomerne priaznivom kurze, ale na to musíte mať zodpovedný prístup k vašej strave.


Tradičný spôsob života mnohých našich súčasníkov je taký, že fascinácia rýchlym občerstvením , zanedbávanie fyzickej námahy, spolu s zaťaženou dedičnosťou, sa menia na problémy s metabolizmom tuku. Tie zase vedú k vzniku nepríjemných chorôb: obezita, cukrovka, hypertenzia, nealkoholické mastné ochorenie pečene. Ten má niekoľko štádií vývoja, z ktorých jedným je tuková hepatóza. Jej podstata spočíva vo zvýšenej depozícii triglyceridov (tukov) v pečeňových bunkách - hepatocytoch, čo nie je v žiadnom prípade spojené s nadmernou závislosťou od alkoholu.

Diétna terapia sa považuje za jedno z najdôležitejších terapeutických opatrení pre túto chorobu. Každý klinický prípad je individuálny, preto je najlepšie, aby diéta bola vypočítaná a vybraná dietológom s ohľadom na hmotnosť, vek, pohlavie, iné ochorenia, chuťové návyky.Existujú však odporúčania, ktoré sú spoločné pre všetkých pacientov s mastnou hepatózou.

Hlavné charakteristiky klinickej výživy

Ako zdroj bielkovín pre pacienta s mastnou hepatózou sa môže chudé mäso a ryby variť, dusiť alebo pečiť.

Pacienti niekedy, nezávisle po prečítaní pochybných zdrojov, výrazne znižujú tuk alebo sacharidovú zložku stravy. Takéto zmeny vo výžive môžu ďalej zhoršiť ochorenia v tele alebo vyvolať nové ochorenia. Rýchly úbytok hmotnosti je teda sprevádzaný uvoľňovaním mastných kyselín, ktoré zhoršujú funkciu a štruktúru tkaniva pečene. Zvážte, aké zmeny sú potrebné.

Bielkoviny

V prípade mastnej hepatózy by denné množstvo bielkovín získaných z potravy malo zostať v rámci fyziologickej normy pacienta (približne 1 g /kg hmotnosti). Polovica z nich sa získava z rastlinných produktov a zvyšných 50% z potravín živočíšneho pôvodu. Okrem toho potrebujeme tie proteíny, ktoré sú zložené z esenciálnych aminokyselín a lipotopických faktorov (metionín, cholín, atď.). Tieto látky môžu zastaviť ďalší rozvoj mastnej hepatózy. Nachádzajú sa v:

  • hydina (kurča, kurčatá, morka bez kože);
  • živočíšne mäso (prijateľné teľacie, hovädzie mäso, králik);
  • ryby;
  • mliečne výrobky (syry s nízkym obsahom tuku, tvaroh, nafátový kefír atď.);
  • vajcia;
  • pohánka;
  • sójová múka;
  • ovsené vločky.

Ak začnete obmedzovaťproteíny, ich nedostatok môže len posilniť pečeňovú mastnú dystrofiu. Niekedy je zistená a úplne vyčerpaná pacientov.

Tuky

Pacienti s odhalenou mastnou hepatózou spravidla znižujú dennú kvótu tukov vo svojej strave na 70 g. Veto sa vzťahuje na výrobky s veľkým podielom živočíšnych žiaruvzdorných tukov, vysokého cholesterolu a nasýtených mastných kyselín (palmitová, myristická, laurová):

]
  • sadlo;
  • skopový a bravčový tuk;
  • údené mäso;
  • bravčové a jahňacie mäso;
  • hus;
  • kačacie mäso;
  • vaječný žĺtok;
  • vedľajšie produkty z mäsa (obličky, mozgy, pečeň);
  • kaviár;
  • tvrdý margarín;
  • mastné mliečne výrobky.

Približne dve tretiny tukov by však mali byť živočíšnej povahy. Výhodné sú potraviny bohaté na prospešné polynenasýtené mastné kyseliny (linolénová, dokosahexaenoická a eikosapentaenová), ktoré normalizujú zmenený metabolizmus tukov. Sú v:

  • tuk morských rýb (sardinky, sleď, šupky atď.) Získaný z ich jatočných tiel (tradičný rybí olej sa extrahuje z oleja z tresčej pečene);
  • vtákovi;
  • morské plody (kraby, chobotnice, krevety atď.).

Jedna tretina tuku by mala pochádzať z rastlinných potravín. Pacientom sú ukázané všetky druhy rastlinných olejov (kukurica, bavlna, slnečnica, olivy, arašidy atď.) A olivy, bohaté na už uvedené polynenasýtené mastné kyseliny. Tieto oleje môžu byť nahradené kyslou smotanou, pevným margarínom, maslom.

S týmtoNemali by sme zabúdať na zákaz vyprážania a vyprážania, pri ktorom sú poškodené všetky užitočné polynenasýtené mastné kyseliny. Varenie, pečenie, dusenie je povolené.

Bezmyšlienkové obmedzenie tukovej zložky stravy môže spôsobiť hormonálne zmeny (vrátane hormónov, ktoré regulujú prácu reprodukčného systému), nedostatočnosť vitamínov rozpustných v tukoch, zmeny kože.

Sacharidy

Komplexné sacharidy, ktoré sú bohaté na zeleninu, znižujú absorpciu tuku črevnou stenou a normalizujú výmenu cholesterolu.

Redukcia sacharidov potrebných na mastnú hepatózu sa dosahuje obmedzením jednoduchých rafinovaných cukrov, ktoré zvyšujú tvorbu tuku, pôsobiac ako prekurzory triglyceridov. Nachádzajú sa v:

  • krupica;
  • pečenie;
  • pekárenské výrobky z múky najvyššej alebo I triedy;
  • ryža;
  • zmrzlina;
  • sladkosti (povolené je len do 30 g cukru za deň) a iné
  • .

Diéta je obohatená o potraviny s komplexnými (nestráviteľnými) sacharidmi. Sú to pektíny, celulóza, hemicelulóza, glutén. Tieto vlákniny znižujú absorpciu tuku z čreva a zlepšujú metabolizmus cholesterolu. Sú bohatí:

  • strukoviny;
  • orechy;
  • zelenina (mrkva, repa, repa, kapusta, petržlen atď.);
  • bobule (čierne ríbezle, maliny atď.);
  • ovocie (slivky, jablká, pomaranče, hrušky atď.);
  • morský kale;
  • otruby (raž, sója, pšenica);
  • zrnité zrno.

Calorage

Energetická hodnota dávky je určená skutočnou hmotnosťou pacienta. Ak je v normálnom rozsahu, kalorazh by mal zodpovedať fyziologickým potrebám a skutočnej spotrebe energie konkrétneho organizmu.

Ak sa u pacienta zistí nadváha, je potrebný iný prístup. Koniec koncov, jeho normalizácia je jedným z cieľov liečby vytvorenej mastnej hepatózy. Existujú špeciálne matematické vzorce, ktoré umožňujú stanoviť potrebnú úroveň energetickej hodnoty dennej stravy. Berú do úvahy pohlavie, vek, fyzickú aktivitu a sprievodné ochorenia. Dietológovia sa zvyčajne snažia vytvoriť diétu, v ktorej sa kalórie znížia o 500-700 jednotiek v porovnaní s vypočítanou hodnotou. Lekári sa zároveň domnievajú, že je už nebezpečné obmedziť denné kalórie na menej ako 1200 kcal (u žien) a 1500 kcal (u mužov).

Dodržiavanie nízkokalorickej diéty sa najlepšie vykonáva pod prísnym lekárskym dohľadom. Najúčinnejšie a neškodné je zníženie hmotnosti o 1 - 1,6 kg týždenne. Pri rýchlejšom poklese hmotnosti sa významne zvyšuje riziko výskytu kameňov v žlčovom systéme.


Ďalšie odporúčania

Pacienti s mastnou hepatózou by si mali dobre zapamätať, že takáto diéta by nemala byť momentálnym zhonom, ale celoživotnou a vedomou zmenou stravy. Až potom bude skutočne účinná.

Účinnosť diétnej terapie môže byť výrazne zvýšená pravidelnou liečboufyzická námaha.

Názor vedcov na vhodnosť používania drog je nejednoznačný. Mnohí lekári však chápu, že nie všetci pacienti môžu vykonávať biopsiu pečene, čo umožňuje rozlíšiť mastnú hepatózu od steatohepatitídy. Títo lekári preto svojim pacientom odporúčajú rôzne lieky (metformín, heparal, silymarín, tiogamma, produkty kyseliny ursodeoxycholovej atď.). Voľba lieku je často závislá od iných prejavov metabolického tuku alebo iných príbuzných ochorení.

V extrémnych prípadoch (napríklad pri súbežnej obezite stupňa 4) sa niekedy uchyľujú k chirurgickým metódam znižovania telesnej hmotnosti.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Ak chcete pripraviť diétu pre mastnú hepatózu, musíte kontaktovať odborníka na výživu. Okrem toho, gastroenterológ a hepatológ sa zaoberajú liečbou tohto stavu.

Video verzia článku: