Symptómy akútnej gastritídy

Akútna zápal žalúdka je akútny zápal žalúdka, ktorý môže byť spôsobený pôsobením niektorých silných podnetov, ktoré vstupujú do žalúdka zvonku, alebo narušením celkového stavu tela: akútnymi infekciami, traumou brucha a niektorými ďalšími chorobami.

Symptómy akútnej gastritídy sú rôzne a vo veľkej miere závisia od typu gastritídy a závažnosti zápalového procesu.


Druhy akútnej gastritídy

V závislosti od typu zápalu sa rozlišujú tieto varianty akútnej gastritídy:

  • jednoduché (tiež katarálne, banálne);
  • žieravé;
  • fibrín;
  • flegmonózny.

Podľa etiológie akútnej gastritídy:

  • vonkajšie (exogénne);
  • vnútorná (endogénna).

Príčiny akútnej gastritídy

Akútna gastritída sa môže vyvinúť v dôsledku konzumácie úmyselne škodlivých potravín alebo po prejedaní.

Exogénnegastritídasa najčastejšie vyskytuje v dôsledku pôsobenia nasledujúcich faktorov:
Alimentárna gastritída- keď jete nezvyčajné potraviny alebo keď je diéta rozbitá a tiež prejedanie sa.
Lieková gastritída- pri užívaní určitých liekov.
Alergická gastritída- v prítomnosti alergénov v potravinách . Zápalová odpoveď v tomto prípade môže byť lokálna alebo všeobecná.
Pochádza z otravy potravinami výrobkamiobsahujúcimi rôzne mikroorganizmy: Salmonella, Staphylococcus atď.
Traumatická gastritída- pri požití alkálií, kyseliny, ktoré spôsobujú popáleniny na sliznici alebo keď sú vystavené príliš vysokým teplotám, mechanickému poškodeniu.
Najčastejšie príčinyendogénnej gastritídysú tieto:

  1. Podmienky, ktoré spôsobujú masívny rozpad bielkovín (napríklad ochorenie pri horení, transfúzia krvi).
  2. Azotémia. Rýchly rozvoj zlyhania obličiek alebo .
  3. Akútne alebo niektoré chronické infekcie (napríklad horúčka týfusu, vírusová hepatitída ).
  4. Poruchy metabolizmu.

Príznaky akútnej gastritídy v závislosti od typu a príčiny zápalu

Jednoduchá alimentárna gastritída

Spravidla sa vyvíja o 2 - 6 hodín neskôr po konzumácii nekvalitných potravín, prejedaní alebo pôsobení stresových faktorov. Charakterizuje:

  • nauzea ;
  • pocitťažkosť v epigastrickej oblasti;
  • belching;
  • znížená chuť do jedla alebo úplná averzia k potravinám;
  • nepríjemnú chuť v ústach;
  • akútna, kŕčová bolesť brucha ;
  • závraty;
  • všeobecná slabosť.

Jazyk môže byť suchý, s bielym alebo sivým výkvetom, a tam je tiež bolesť, keď je stlačená rukou v epigastrickej oblasti (epigastrium).

Alergická gastritída

Akútnu alergickú gastritídu charakterizuje aj pocit nevoľnosti, ťažkosti v epigastrickej oblasti, bolesť brucha a vracanie. V porovnaní s inými typmi gastritídy sa však vyvíja rýchlejšie a príznaky zápalu sa môžu objaviť takmer okamžite po kontakte sliznice žalúdka s alergénom.

Spravidla sa nevyskytuje v nezávislej forme, ale vychádza z alergického zápalu iných častí gastrointestinálneho traktu, ktorý môže byť sprevádzaný zápchou, hnačkou, plynatosťou. Zvýšená teplota pri tomto type zápalu žalúdka je veľmi zriedkavá.
Iné príznaky bežne pozorované pri akútnej alergickej gastritíde:

  • urtikária na koži ;
  • paroxyzmálna intenzívna bolesť;
  • v krvi - zvýšený počet eozinofilov.

Infekcia prenášaná potravinami

S toxikoinfekciou potravín je bolesť brucha sprevádzaná nauzeou, vracaním a opakovanou stratou stolice.

Prítomnosť určitých príznakov akútnej gastritídytoxikológia potravín závisí od závažnosti procesu a povahy patogénu. Bežné príznaky sú:

  • náhly nástup;
  • prudké zhoršenie celkového stavu (horúčka, celková slabosť, malátnosť);
  • časté vracanie, hnačka a zhoršený metabolizmus vody a soli.

V tomto prípade sa zvracanie môže stať neznesiteľným, viacnásobným, sprevádzaným bolesťou v bruchu. Keď sa toxikoinfekcia potravín v procese zápalu zvyčajne týka nielen žalúdka, ale aj čreva.


Korózna gastritída

Tento typ gastritídy nastáva, keď do žalúdka vstupujú agresívne kvapaliny, ktoré majú deštruktívny účinok na sliznicu: koncentrované kyseliny, zásady, soli ťažkých kovov atď.

V tomto prípade sa pozoruje smrť v masívnych častiach vnútornej výstelky žalúdka, s tvorbou vredov, erózií a perforácií stien žalúdka.
Príznaky:

  1. Ostrá bolesť a pálenie v priebehu vývoja tekutiny: ústa, pažerák, žalúdok. Možný šok.
  2. Agonizujúce zvracanie, ktoré sa stáva viacnásobným alebo neporaziteľným.
  3. Vývoj komplikácií je typický deň alebo dva po tom, čo sa stalo: toxické poškodenie obličiek, pneumónia, zápal mediastinálnych orgánov, peritonitída.

Korózna gastritída je často sprevádzaná syndrómom intoxikácie, neuropsychiatrickými poruchami, bolestivým šokom, rozvojom perforácií, asfyxiou v dôsledkurozvoj edému hrtanu.

Akútna fibrinózna gastritída

Tento typ akútnej gastritídy je pomerne zriedkavý a je charakterizovaný rovnakými príznakmi ako akútna.

Fibrinózna gastritída sa vyvíja pri ochoreniach, ako je sepsa, šarlatová horúčka alebo otrava určitými chemikáliami.

Akútna flegmonózna gastritída

Táto forma gastritídy je hnisavý zápal žalúdka, ktorý sa vyskytuje u rakoviny žalúdka, sepsy a traumatického poškodenia žalúdočných stien.
Najcharakteristickejšie symptómy tejto formy gastritídy:

  • akútny nástup, sprevádzaný zimnicou, horúčkou;
  • intenzívna bolesť v žalúdku;
  • nevoľnosť, zvracanie, zhoršenie tlaku na žalúdok;
  • všeobecná slabosť.

Záver

Príznaky akútnej gastritídy, ako aj príčiny, ktoré ju spôsobili, môžu byť veľmi rôznorodé. Aj keď je človek schopný odhaliť mnohé z uvedených príznakov doma, mal by slúžiť ako ospravedlnenie pre urgentnú návštevu u lekára, a nie ako signál na samoliečbu.

S náležitou a primeranou liečbou môže jednoduchá akútna gastritída prejsť v priebehu týždňa bez stopy a iné typy gastritídy zanechávajú oveľa menej komplikácií pri včasnej a správnej liečbe špecialistom.

Na ktorý lekár sa má poradiť

V prípade akútnej bolesti v žalúdku, ktorá nie je sprevádzaná porušením všeobecného stavu, môžete kontaktovať terapeuta na miesteresidence. Po vyšetrení lekár predpíše ďalší výskum, najmä FGDS. S výsledkami testov a vyšetrení môže byť pacient požiadaný o konzultáciu s gastroenterológom. V niektorých prípadoch, pri zriedkavejších formách gastritídy, je potrebné vyšetrenie alergikom, toxikológom, špecialistom na infekčné ochorenia, chirurgom, onkológom. Je tiež vhodné obrátiť sa na odborníka na výživu, aby ste sa dozvedeli o správnej výžive pre ochorenia žalúdka.

Korekcia výživy pomôže vyrovnať sa s gastritídou: