Syndróm krátkeho čreva: prečo sa vyskytuje a ako sa má liečiť

Syndróm krátkeho čreva je komplexný súbor symptómov, ktoré sprevádzajú ochorenia spojené so skrátením tenkého čreva. Ide o komplikáciu rôznych patológií, vrodených aj získaných, ktoré môžu významne ovplyvniť kvalitu a trvanie života pacienta.

Príčiny syndrómu krátkeho čreva

\ t
Chirurgické zákroky pri ochorení čriev môžu viesť k rozvoju syndrómu krátkeho čreva.

Táto patológia môže byť vrodená, v takýchto prípadoch je zvyčajne diagnostikovaná v prvých dňoch života novorodenca, najčastejšie výskyt tohto komplexu symptómov vedie k atrézii čreva.

U dospelých je príčinou vzniku syndrómu krátkeho čreva chirurgické odstránenie alebo vylúčenie veľkej časti z tráviaceho procesu. Najčastejšie je takáto operácia nevyhnutná pre nasledujúce ochorenia:

  • Crohnova choroba ;
  • intestinálne nádory (benígne aj malígne);
  • radiačná enteritída - vedľajší účinok rádioterapie nádorov umiestnených v panve;
  • intestinálna obštrukcia ;
  • ischémia a nekrózačreva v dôsledku porúch obehového systému;
  • poranenia brucha, pri ktorom je potrebné odstrániť časť čreva.

Príznaky

Závažnosť symptómov závisí od toho, ktorá časť tenkého čreva sa odstráni, ako aj od jeho dĺžky. Ak sa vykonáva resekcia menšia ako 100 cm orgánu, považuje sa za čiastočnú alebo obmedzenú. Rozsiahla resekcia odstraňuje viac ako 100 cm čreva. V každom prípade sa redukuje sací povrch tenkého čreva a vyskytuje sa malabsorpčný syndróm.

Počas tejto patológie existuje niekoľko štádií:

  1. Akútne obdobie (trvá približne 2 mesiace po narodení chorého dieťaťa alebo chirurgickej liečby u dospelých). Pacienti majú silnú hnačku, ktorá spôsobuje, že telo stráca vodu, elektrolyty, živiny a vitamíny. Z tohto dôvodu sa môžu vyskytnúť závažné poruchy v činnosti srdca, obličiek, pečene, mozgu a ďalších orgánov. Pacienti rýchlo strácajú telesnú hmotnosť, obávajú sa výraznej svalovej slabosti, často s poruchami elektrolytov, dochádza ku kŕčom a niekedy sú pozorované aj poruchy vedomia. Pacient počas celého tohto obdobia by mal byť v nemocnici, nie je možné zabezpečiť menej alebo menej úplnú náhradu straty živín v takejto situácii doma. V opačnom prípade sa rýchlo vyskytuje viacnásobné zlyhanie orgánov a smrť.
  2. adaptačné obdobie začína niekoľko mesiacov po operácii a trvá približne jeden rok. U ľudí, adaptačné mechanizmydobre vyvinuté a črevá - nie je výnimkou. Počas tohto obdobia preberá zvyšok čreva, pokiaľ je to možné, funkcie vzdialeného miesta. Postupy trávenia a vstrebávania živín sa postupne zlepšujú, stolica sa stáva menšou a viac formovanou, ale často zostáva tekutá, obnovuje sa práca iných vnútorných orgánov, chudnutie sa spomaľuje alebo zastavuje. Môže však pretrvávať anémia a príznaky nedostatku vitamínov. Obnovenie trávenia závisí vo veľkej miere od toho, ktorá časť čreva bola odstránená a na jeho dĺžke, ak je odstránené takmer celé tenké črevo, zvyšná časť nedokáže ani čiastočne uspokojiť potreby tela.
  3. Doba stabilizácie sa začína 1 - 2 roky po narodení dieťaťa s patológiou alebo operáciou u dospelého. V tomto období je stav pacientov blízko uspokojivý, ale vo väčšine prípadov dospelí udržujú nízku telesnú hmotnosť a deti veľmi pomaly zvyšujú hmotnosť. Môže existovať anémia a nedostatok vitamínov vyžadujúcich lekársku opravu. U niektorých pacientov sa nakoniec vyvinú komplikácie vo forme cholelitiázy a urolitiázy, vredov, enteritídy a kolitídy. To je spojené so zhoršenými metabolickými procesmi a prechodom potravy cez gastrointestinálny trakt.

Liečba syndrómu krátkeho čreva

K dnešnému dňu, "zlatý štandard" pre liečbu tejto patológieno. Transplantácia tenkého čreva sa zatiaľ nemôže považovať za úspešnú, pretože miery prežitia a dlhovekosti po tejto operácii nie sú vysoké. V niektorých prípadoch sa vykonáva operácia na zvýšenie času na prechod potravy cez tenké črevo (zúženie a predĺženie čreva, vytvorenie umelej chlopne, vytvorenie „reverznej peristaltickej“ sekcie rozvinutím črevnej časti). Schopnosti chirurgov sú však limitované veľkým množstvom kontraindikácií k takýmto zásahom a vysokým rizikám pooperačných komplikácií.

Títo pacienti však nie sú odsúdení na zánik, ako tomu bolo pred niekoľkými desaťročiami. Moderná technológia pomohla zabezpečiť maximálnu výživu pacientov, čím sa výrazne zvýšila kvalita a trvanie ich života.

Spracovanie v tomto prípade je veľmi komplikovaný a spravidla drahý proces. V počiatočných štádiách po chirurgickom zákroku sa pacientom poskytuje parenterálna výživa, rehydratácia sa vykonáva na udržanie normálnych hladín elektrolytov v krvi. Okrem toho pacienti potrebujú množstvo liekov, ktorých účinok je zameraný na potlačenie hypersekrécie žalúdka, hnačky, antibiotík, enzýmov atď.

V budúcnosti sa pacienti postupne presúvajú do enterálnej výživy so špeciálnymi zmesami a potom do normálneho stavu s prísnym dodržiavaním diéty. V niektorých prípadoch sú pre pacientov na celý život potrebné špeciálne zmesi obsahujúce rozdelené proteíny a tuky, pretože aj tie najúplnejšieprirodzenej výživy nemôže uspokojiť potreby tela. Všetkým pacientom sa tiež odporúča užívať multivitamínové prípravky s pretrvávajúcou anémiou - doplnky železa a vitamín B12.

Aj keď sa po určitom čase po operácii obnovila črevná funkcia, narušenie diéty, infekčné choroby, stresové situácie by mohli viesť k obnoveniu hnačky a následne k poruchám elektrolytov.

Diéta pre syndróm krátkeho čreva

Výživa osoby s takouto diagnózou by mala byť zlomková (až 10-krát denne), porcie - malé, diéta - vyvážená, so zvýšeným obsahom bielkovín.

Aj pri úplnej externej adaptácii na vlastnosti tráviaceho traktu potrebujú pacienti neustálu diétu.

Jedlá by mali byť časté, niekedy až 10-krát denne, spočiatku môže byť potrebné mať nočné jedlá, ktoré musíte jesť v malých porciách. Denný príjem kalórií sa určuje individuálne v závislosti od toho, koľko telesnej hmotnosti sa musí udržiavať.

Pacienti vyžadujú zvýšený obsah bielkovín, priemerné množstvo sacharidov a obmedzenie denného príjmu tukov na 40-60 g. Samozrejme, že jedlá by sa mali pripravovať najšetrnejším spôsobom, najlepšie v dvojitom kotle. Preto je potravina ľahko stráviteľná a šetrí viac živín.

  • Vyprážané, mastné, slané, korenené, nakladané, údené potraviny sú vylúčené.
  • Okrem toho sa odporúča odstrániť zo stravy.mliečne výrobky obsahujúce laktózu.
  • Vylučujú sa aj potraviny bohaté na oxalát (čokoláda a kakao, špenát, šťovík, zeler, pór a iné zelené, paradajky, repa, arašidy).

Potraviny by mali byť bohaté na vlákninu, najmä pektín, vitamíny, makro a mikroprvky - to je zabezpečené konzumáciou zeleniny a ovocia. Fermentované mliečne výrobky sú veľmi užitočné.

Je nevyhnutné, aby ste dodržiavali pitný režim, musíte vypiť 1,5 - 2 litre tekutiny denne v závislosti od vašej telesnej hmotnosti. Nápoj by mal byť medzi jedlami, kúsok po kúsku. Niektorí pacienti, lekári predpisujú niekoľkokrát týždenne, aby používali špeciálne roztoky na rehydratáciu (Regidron, Hydrovit, Gastrolit, atď.).

Ak je to potrebné, pacientovi sa odporúča, aby užíval ďalšiu enterálnu výživu, v závažných prípadoch nie je možné bez stálej parenterálnej podpory.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Liečba syndrómu krátkeho čreva je úlohou gastroenterológa. Nutričné ​​nedostatky však spôsobujú poškodenie všetkých orgánov. To je dôvod, prečo je pacient dodatočne odkázaný na hematológa, odborníka na výživu, kardiológa, nefrológa a neurológa, aby napravil zmeny, ktoré sa objavili. Pacient je tiež vyšetrený chirurgom, aby určil indikácie chirurgickej liečby.

Prednáška špecialistu na tému „Syndróm krátkeho čreva“: