Vitamín A Hypovitaminóza: Príznaky, liečba

Vitamíny sú nepostrádateľnými prvkami, ktoré sú pre človeka nevyhnutné pre normálny rast a vývoj. Väčšina týchto látok v tele nie je syntetizovaná a pochádzajú z vonkajšieho prostredia s jedlom. Nedostatok vitamínov je zvyčajne označovaný termínom "hypovitaminóza".

Vitamín A patrí do skupiny retinoidov a obsahuje látky podobné štruktúre: retinol, retinal, dehydroretinol, kyselina retinová a ich priestorové izoméry. Metabolické prekurzory tohto vitamínu sú karotenoidy (preložené z angličtiny. Mrkva - mrkva). Asi 400 z nich je známych celkom, keď sa dostanú do tela, premenia sa na vitamín A. Najznámejšie karotenoidy sú β-karotén a lykopén.


Denná požiadavka na vitamín A a jeho úloha

Vitamín A je veľmi dôležitý pre normálne fungovanie tela

Vitamín A je nevyhnutný pre fungovanie organizmu:

  • sa podieľa na metabolizme (redoxné procesy, syntéza proteínov, steroidy);
  • je štruktúrnou zložkou bunkových membrán;
  • sa vyžaduje pre normálne delenie buniek;
  • má antioxidačný účinok;
  • spomaľuje starnutie ;
  • sa podieľa na tvorbe kostného tkaniva, regenerácii epitelových tkanív - na koži a na slizniciach;
  • zabezpečuje normálny embryonálny vývoj embrya;
  • zabraňuje ochoreniu srdca a ciev;
  • prispieva k prevencii rakoviny prsníka, endometria a prostaty ;
  • zabezpečuje normálne fungovanie vizuálneho analyzátora;
  • podporuje imunitnú obranu (zvyšuje bariérovú funkciu slizníc, zvyšuje fagocytovú aktivitu leukocytov, chráni pred chrípkou a prechladnutím);
  • je antagonista hormónov štítnej žľazy.

Potreba vitamínu A závisí od pohlavia, veku, telesnej kondície, sezóny:

  • Dospelý samec tohto vitamínu musí konzumovať 1,0 mg denne, žena o niečo menej - 0,8 mg. Potreba sa zvyšuje so zvyšujúcou sa teplotou okolia a dlhodobým vystavením slnku. Tiež sa zvyšuje u žien počas tehotenstva (1,25 mg) a dojčenia (1,5 mg).
  • Denná požiadavka pre dojčatá a deti do jedného roka je 0,4 mg, od 1 do 3 rokov - 0,3 mg, od 4 do 8 rokov - 0,4 mg, starších ako 9 rokov - 0,6 mg. Po 13 rokoch zodpovedá tomu u dospelých.

Aké potraviny obsahujú

Vitamín A je rozpustný v tukoch. Retinoidy sa nachádzajú v živočíšnych produktoch, karotenoidoch - v niektorých rastlinách, hubách. Na udržanie primeraných rezerv týchto látoktieto potraviny by sa mali konzumovať v dostatočnom množstve:

  • rybí olej;
  • pečeň (bravčové a hovädzie);
  • mlieko;
  • maslo;
  • kyslá smotana, tvaroh;
  • syr;
  • vaječný žĺtok;
  • zelenina a ovocie s jasne žltou farbou (mrkva, tekvica, sladká paprika, marhule, melón, rakytník);
  • strukoviny;
  • zelené časti rastlín (cibuľa, petržlen, špargľa, špenát);
  • čierne ríbezle, čučoriedky, egreše.

Súčasne sa musí aspoň 1/3 celkového denného príjmu vitamínov dodať ľudskému organizmu ako hotový výrobok. Zvyšok môže byť pokrytý použitím rastlinných karoténov. Tie sú len čiastočne schopné uspokojiť potreby tela vitamínu A, pretože nie všetky z nich prechádzajú transformáciou. Okrem toho karotén zelených častí rastlín sa považuje za aktívnejší ako karotén z oranžovej a červenej zeleniny a ovocia.

Príčiny hypovitaminózy

Aby sme pochopili príčiny hypovitaminózy, krátko zvážme metabolizmus vitamínu A. Jeho absorpcia z potravy sa vyskytuje za účasti pankreatických enzýmov a tenkého čreva. Ak chcete plne absorbovať vitamín, ktorý potrebujete:

  • normálna črevná funkcia;
  • primerané uvoľňovanie žlče ;
  • prítomnosť tuku (keďže sa vzťahuje na rozpustné tuky).

Retinoidy z čriev bezprostredne vstupujú do krvného obehu a karotenoidy sa musia podrobiť cyklu transformácií. V krvi sa tieto látky kombinujú s proteínmi syntetizovanými v pečeni a šíria sa do tkanív.Pečeň funguje ako depot vitamínov, ale akumuluje sa aj v tukovom a obličkovom tkanive.

Ak sa v určitom štádiu metabolických transformácií vyskytne zlyhanie, potom sa v tele vyvinie nedostatok vitamínov. Zvýraznite hlavné príčiny tejto podmienky:

  • zlá výživa (jej nerovnováha - nedostatok niektorých látok s nadbytkom iných; jednoliate jedlá; dlhodobá strava);
  • znížená výživa (osoba je podvýživená z dôvodu nedostatku chuti do jedla alebo finančných problémov);
  • nedostatočný obsah vitamínov v potravinách (porušenie podmienok skladovania a nesprávne kulinárske spracovanie);
  • porušenie procesu trávenia potravy v gastrointestinálnom trakte a vstrebávanie vitamínov (ochorenia čreva, pankreasu, žlčníka, pečene, parazitárne invázie, nedostatok zinku a iných stopových prvkov);
  • zvýšená potreba vitamínov (tehotenstvo, dojčenie, ťažká fyzická námaha, predĺžený stres, tyreotoxikóza, horúčka, predĺžené vystavenie teplu na priamom slnečnom svetle).

Existujú aj dedičné formy hypovitaminózy, pri ktorých vitamín v dostatočnom množstve pochádza zvonku, ale telo má enzymatický nedostatok, ktorý narúša jeho absorpciu alebo transport.

Príznaky

Drsnosť kože lakťov a kolien je jedným zo symptómov charakteristických pre hypovitaminózu A

Prvé príznaky hypovitaminózy sa u pacienta nevyskytujú. KPatrí medzi ne:

Keď sa nedostatok vitamínov zhoršuje, jeho príznaky sa stávajú jasnejšími:

  • zhoršenie videnia za súmraku alebo „nočná slepota“ (oči nevidia dobre v nedostatočne osvetlenej miestnosti a dlho sa prispôsobujú, keď idú z jasnej miestnosti do tmavej a naopak);
  • suchosť rohovky a oblasti jej zmäkčovania s tvorbou vredov a šedého zákalu (blokovanie slzných kanálov a narušenie procesu zmáčania slznou tekutinou), pridanie sekundárnej infekcie;
  • dermatitídy sprevádzanej suchosťou, nadmernou proliferáciou a keratinizáciou (folikulárna hyperkeratóza);
  • poškodenie črevnej sliznice;
  • zakrpatenie u detí;
  • zhoršená sexuálna funkcia (znížené libido, u žien amenorea alebo dysfunkčné krvácanie z maternice, u mužov znížená spermatogenéza).

Pri dlhodobom nedostatku vitamínu A sa riziko rozvoja zvyšuje:

  • úplná slepota;
  • neplodnosť ;
  • onkologická patológia.

Diagnostika

Diagnóza hypovitaminózy A je ťažká, najmä v počiatočných štádiách, keď jej príznaky pripomínajú rôzne ochorenia očí, kože, dýchacích orgánov a trávenia. Títo pacienti dlhodobo nehľadajú lekársku pomoc.snažia riešiť svoj problém sami. Ak je hypovitaminóza zhoršená, potom sa zhoršuje stav osoby a najčastejšie sa stretáva so všeobecnými špecialistami, dermatológmi a oftalmológmi. V tejto situácii musí lekár prevziať spojenie nepríjemných príznakov s nedostatkom vitamínu a predpísať pacientovi krvný test na stanovenie hladiny retinolu. Ak tento index klesne pod 0,3 µmol /l, diagnóza sa potvrdí.

Na identifikáciu príčiny hypovitaminózy, odborník starostlivo preštuduje históriu, venuje pozornosť výžive pacienta a prítomnosti sprievodnej patológie gastrointestinálneho traktu. V prípade potreby vymenuje dodatočnú skúšku, ktorá zahŕňa:

  • biochémia krvi;
  • ultrazvuk brušných orgánov;
  • gastroskopia ;
  • konzultovať s gastroenterológom a ďalšími osobami
  • .

Liečba

Nedostatok vitamínov môže byť doplnený korekciou porúch príjmu potravy výberom stravy s dostatočným množstvom zeleniny, ovocia a živočíšnych produktov bohatých na vitamín A. To je nepochybne najpohodlnejší a najjednoduchší spôsob, ako odstrániť hypovitaminózu, najmä preto, že potravina obsahuje celý komplex vitamínov. Je však účinná len v počiatočných fázach procesu.

S výrazným nedostatkom týchto látok nestačí len normalizácia výživy. Takéto osoby potrebujú vymenovanie vitamínových prípravkov. Môže to byť vitamín A ako monoterapia alebo v kombinácii siné vitamíny a minerály. Vzhľadom na to, že hypovitaminóza je zriedka izolovaná, odporúča sa uprednostniť druhú metódu. Vitamín A sa často predpisuje v kombinácii s vitamínom E a zinkom, čo zlepšuje jeho vstrebávanie.

Použitie vitamínov v potravinách je tiež neúčinné, ak je narušený proces ich absorpcie. Je dôležité nielen predpisovať vitamíny orálne alebo parenterálne, ale aj na liečbu základného ochorenia.

Jeden mesiac po pravidelnom príjme vitamínov a normalizácii výživy sa vykonáva kontrolné stanovenie hladiny retinolu v krvi. Výsledky určujú ďalšiu taktiku pacienta.

Na ktorý lekár sa má obrátiť

Keďže hypovitaminóza je metabolická porucha, endokrinológ ich lieči. Zároveň liečba komplikácií hypovitaminózy A vyžaduje konzultáciu s inými špecialistami: oftalmológom, dermatológom, špecialistom na infekčné ochorenia, gynekológom a ďalšími. Nakoniec je potrebné gastroenterologické vyšetrenie, pretože ochorenie je najčastejšie spôsobené problémami tráviaceho systému.


Záver

Hypovitaminóza A často nie je pod maskami iných chorôb. Znižuje kvalitu života pacientov a pri dlhom ťažkom priebehu môže spôsobiť slepotu. Preto by sme nemali zabúdať na dôležitú úlohu vitamínov vo všetkých životných procesoch. Aby sa zabránilo rozvoju hypovitaminózy, každý človek by mal venovať pozornosť správnej výžive a jehozdravie.

Kanál o zdraví, video na tému „Príznaky nedostatku vitamínu A“: