Výživa pre črevnú dysbiózu

Môže byť jedlo liek? Samozrejme Najmä pokiaľ ide o výživu pre črevnú dysbiózu.



Dysbakterióza - porušenie črevnej biocenózy: normálne alebo znížené množstvo prospešných (povinných) a zvýšených hladín podmienene patogénnej (nepovinnej) flóry.
Tento syndróm sa zvyčajne vyvíja ako súčasť iných ochorení gastrointestinálneho traktu, po operácii, črevných infekciách a liečbe antibiotikami. Preto by mala strava:
  • aby sa zohľadnili osobitosti výživy v hlavnej chorobe,
  • na pomoc pri riešení dyspepsie, hnačky alebo zápchy,
  • vytvoriť priaznivé podmienky pre rast prospešnej mikroflóry,
  • kompenzujú hypovitaminózu, vždy sprevádzajúcu dysbakteriózu,
  • znížiť riziko potravinových alergií, ktoré tento syndróm často sprevádzajú.

Základné zásady diéty

Mliečne výrobky bohaté na mliečne a bifidobaktérie musia byť zahrnuté do diéty pacienta so střevnou dysbakteriózou.
  1. Musí sa dodržiavať rytmus výživy - raňajky, obed a večera v rovnakom čase.
  2. Diéta by mala byť vyváženáJe potrebné zahrnúť diétnu vlákninu a rafinované produkty by sa mali zlikvidovať.
  3. Nezabudnite zahrnúť do stravy mliečnych výrobkov obohatenú o bifidobaktérie a laktobacily.
  4. Potraviny by sa mali prísne individualizovať, ak sa zistí neznášanlivosť akéhokoľvek výrobku, mala by sa okamžite vylúčiť.

Výživa pre črevnú dysbiózuzabezpečuje zahrnutie prebiotík a probiotík do stravy. Nemusia chodiť do lekárne, je celkom možné, že všetko, čo potrebujete, bude v najbližšom obchode s potravinami

.

Čo sú prebiotiká a ako ovplyvňujú črevnú mikroflóru?

Podmienkou pre normálny rast črevnej flóry sú oligo- a polysacharidy obsiahnuté v potravinárskych výrobkoch, najmä v obilninách, zelenine a ovocí, ktoré sa neabsorbujú, ale v čreve sa kvasia laktózou alebo bifidobaktériami a stávajú sa pre ne zdrojmi energie.
Oligosacharidy sa nachádzajú v materskom mlieku, takže sa im poskytujú aj bábätká. Dospelí si ich môžu jesť cibuľu, cesnak, cuketu, tekvicu, mrkvu, kašu. Fruktooligosacharidy sú bohaté na jablká, banány, marhule, granátové jablká a mnoho plodov. Inulínový polysacharid sa nachádza v čakanke, mletej hruške, púpavke a koreňoch lopúch, v cesnaku a cibuli; vo fazuli a hrášku je rafinóza - to sú tiež bifidogénne prebiotiká. Na získanie požadovanej dennej dávky sa odporúča jesť 5 porcií ovocia a zeleniny denne.

Polysacharidy, tiež nazývané dietetické vlákna

\ t
  • slúžia ako zdroj potravy pre črevné baktérie,
  • regulujú pohyb potravín črevami,
  • pôsobia ako enterosorbenty,
  • mnohí majú antibakteriálny účinok proti patogénnej flóre,
  • ]
  • organické kyseliny, ktoré vznikajú počas ich trávenia, majú priaznivý účinok na črevnú sliznicu, podporujú absorpciu horčíka a vápnika.

Polysacharidy sú rozdelené na vo vode nerozpustné a vo vode rozpustné.

  1. Vo vode nerozpustná (celulóza, lignín) urýchľuje pohyb potravín črevami.Oni sú nájdené v otruby, rovnako ako v bobúľ, zeleniny a ovocia, najmä v šupke.
  2. Vo vode rozpustná vláknina (fytín, pektín, hlien a žuvačka), naopak, spomaľuje pohyb potravy črevami, ale obaľuje ju, čo sťažuje kontakt s tráviacimi enzýmami.Fitin sa nachádza v semenách rastlín, pektín je bohatý na jablká, hrušky, slivky a marhule, čierne ríbezle, morské riasy.Gumy sa nachádzajú v ryži, ovsených vločkách a perlovom jačmeni, rovnakých výrobkoch, ako aj ľanových semenách - zdroj hlienu.

S vedomím o antibakteriálnom účinku niektorých prebiotík môžeme odporučiť určitý druh zeleniny a ovocia pre každý variant dysbakteriózy.

  • V prípade stafylokokovej dysbakteriózy, malín, čučoriedok, popola, červeného a čierneho ovocia, jahody pomôžu.
  • Na Proteus, Klebsiella, Pseudo-Pseudo-Pseudo-Choke Puster pôsobí represívne reďkovky, cesnak, kôpor, chren, šalvia, jaseň a čučoriedky, marhule, jablká.
  • Zmenené kolónie Escherichia coli potláčajú granátové jablko, cibuľu a cibuľusladká paprika.
  • Kandida dysbakterióza pomôže vyliečiť mrkvu a brusnice. Môžete zariadiť pôst mrkva dní.

Čo sú probiotiká a prečo sú potrebné?

Sú to živé mikroorganizmy, najmä zástupcovia povinnej črevnej flóry, ktorá vstupom do tela

  • antagonisticky pôsobia na podmienečne patogénnu flóru, posunujúc rovnováhu v prospech prospešného;
  • produkujú vitamíny B, K
  • stimulujú nešpecifickú imunitu - produkciu interferónov a interleukínov v čreve;
  • rozkladajú žlčové kyseliny, čím sa znižuje hnačka;
  • inhibujú syntézu serotonínu a zabraňujú vzniku potravinových alergií.

Kultúry mikroorganizmov sa pridávajú do mlieka ako predjedlo a hotové probiotické výrobky prichádzajú do obchodov: kefír, bifidomilko, bifidokofir, acidophilus, jogurt, aktimel, aktivia, koumiss.

Aké úpravy stravy sa vykonávajú v závislosti od typu črevnej dyspepsie?

  1. Ak prevláda fermentačná dyspepsia, stolica získava žltkastý nádych, vo výkaloch je veľa škrobu, nestrávené vlákno, reakcia je kyslá. Sacharidy, mlieko a surová zelenina by mali byť obmedzené. Odporúčané varené mäso, vajcia, parné ryby, tvaroh - to znamená bielkovinové potraviny. Varená zelenina, obilniny a mliečne výrobky sú povolené. Môžete použiť korenie: klinčeky, korenie, bobkový list pomáhajú vyrovnať sa s fermentáciou. Čaj z harmančeka a mäty pomôže zmierniť kŕče a znížiť bolesť brucha.
  2. Ak má prednosťhnilobná dyspepsia, potom výkaly sú tmavé, s ostrým nepríjemným zápachom, koprogram ukazuje veľké množstvo nestrávených svalových vlákien, reakcia je zásaditá. Obmedzte mäso a tuky. Odporúčaná varená zelenina, môžete jesť obilniny a mliečne výrobky. Kompót zo sušených marhúľ alebo pyré zo zrelých marhúľ, šťavy alebo brusnicovej želé tiež pomôže v boji proti procesom hnilobného procesu v črevách. Byliny sú odporúčané šalvia, rasca, medovka a palina.
  3. Ak sa vyskytne dysbióza pri zápche, je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo vlákniny v potrave. Varená zelenina - kapusta a karfiol, mrkva, tekvice, baklažán, zrelé marhule a jablká vo forme zemiakovej kaše, rebarbora kompótu pomôže urýchliť pohyb potravín cez črevá. Otruby dávajú dobrý účinok - treba ich vziať z lyžičky na lyžicu 3 krát denne, je lepšie piť kefír.
  4. Ak ide o hnačku, jedlo by sa malo variť a trieť, nie príliš horúce a nie studené. Kôra duba a granátového jablka šupky, kompót čerešne a čučoriedky pomôže vyrovnať sa s problémom.

Diéta - to je to, čo začína liečbu dysbiózy. A v niektorých prípadoch, a končí s úspechom.

Na ktorý lekár sa má poradiť

Gastroenterológ sa zaoberá liečbou dysbakteriózy. Viac informácií o diéte v tomto štáte môže byť dietológ.

Naše video o najobľúbenejších probiotikách Linex a jeho analógy: